9 C
Pals
Dimarts, 5 març 2024
- Publicitat -

VÍDEOS: La façana marítima de la Costa Brava, pràcticament recuperada un any després del temporal Gloria

Temps de lectura: 4 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Molts municipis del litoral de la Costa Brava van patir les conseqüències del temporal Gloria. La fúria del temporal marítim es va endur platges i va malmetre passejos i altres instal·lacions. Un any després, la majoria de les poblacions afectades han recuperat pràcticament en la seva totalitat la façana marítima. Alguns han comptat amb ajudes de la Generalitat, la Diputació i de Costes de l’Estat però molts critiquen que han hagut d’utilitzar recursos públics propis per aconseguir tenir els espais en condicions el més aviat possible. A Platja d’Aro, el temporal va destrossar uns 500 metres del passeig.

També es va endur part de passeig de Llafranc, a Palafrugell, va provocar un esvoranc al passeig de Sant Antoni de Calonge i a Blanes, a banda, de l’ensorrament del pont de l’antiga carretera de Blanes a Malgrat i de la via del tren, també va malmetre el dic de recer del Port.

El temporal Gloria va irrompre amb força a Catalunya el 22 de gener del 2020. El litoral de la Costa Brava va patir-ne els efectes amb destrosses en instal·lacions, passejos, espigons o platges. Un any després, la majoria ha aconseguit recuperar-se. Per fer-ho, s’hi han hagut de fer obres d’urgència i de reforma que, en molts casos, han hagut d’assumir els ajuntaments amb recursos propis.

És el cas de Palafrugell. En aquest municipi, la fúria del mar es va endur una part del passeig de Llafranc i va malmetre la platja del Golfet. Totes dues actuacions les ha assumit l’Ajuntament, amb un cost d’uns 140.000 euros, tot i que la competència era de Costes de l’Estat. Segons l’alcalde, Josep Piferrer, Costes plantejava reduir el passeig si es feia càrrec de l’actuació i no contemplava actuar al Golfet fins aquest any. “Volíem tenir-ho acabat per l’estiu i no es podia esperar a que ho incorporessin als pressupostos del 2021”, diu.

En aquest cas, diu que han rebut petites aportacions per part de la Diputació i de la Generalitat però que “la patacada grossa” l’han hagut d’assumir ells.

El Gloria també va provocar un esvoranc al passeig de Sant Antoni de Calonge, va malmetre els espigons i va descalçar la plaça d’un mirador. En aquest cas, l’Estat s’ha fet cas de les obres de reparació, que ja estan enllestides, excepte al mirador però, segons l’Ajuntament, Costes hi està actuant. A les obres del passeig, s’hi van destinar uns 240.000 euros.

Platja d’Aro planteja una reforma integral del passeig

Platja d’Aro també va patir les conseqüències del temporal. En el seu cas, va destrossar un tram de 500 metres del passeig –a la banda sud- i també va “trinxar” la instal·lació elèctrica perquè els tubs passaven per la banda de la platja. L’Estat es va fer càrrec de les obres de reparació, valorades en més d’1 milió d’euros, i el passeig ja és totalment transitable. L’Ajuntament, que va haver d’adoptar una solució d’urgència de no deixar sense llum tota la façana marítima, ara invertirà 800.000 euros en soterrar la línia de punta a punta, per la banda interior del passeig.

Per a Platja d’Aro, la destrossa s’ha convertit, en certa manera, en una oportunitat. I és que l’Ajuntament es planteja ara fer un conveni amb Costes per remodelar la resta del passeig –de 2,2 quilòmetres- per fases i en un termini de cinc o sis anys.

El tram intervingut s’ha reforçat amb roca a la base i s’ha pavimentat diferent de la resta del passeig. La regidora d’Urbanisme, Montse Rovira, explica que la voluntat es implementar el model aplicat per Costes i, de passada, millorar el paviment de la resta de trams, que en alguns punts estan molt malmesos. “Creiem que, tenint en compte el que han costat 500 metres, caldria invertir-hi entre 500.000 i 600.000 euros per fase”, explica.

De temporals “n’hi haurà sempre”

Rovira admet que “de temporals sempre n’hi haurà” i que la sorra, de nou, tornarà a envair el passeig però que el reforç de rocall impedirà que l’aigua es filtri i es repeteixi la situació que es va viure fa un any. Malgrat això, també es plantegen construir un petit mur discontinu de punta a punta i a la banda de la platja, que serveixi de banc però també actuï de barrera.

Platges brutes un any després

El temporal no només va causar estralls a passejos marítims del litoral gironí, la riuada va arrossegar tones de sediments, sobretot arbres arrancats, que han acabat anant a parar a les platges més properes a la desembocadura del Ter. “Vam intentar solucionar-ho abans de l’estiu i vam fer dues neteges, però no hi vam ser a temps”, ha explicat l’alcalde de Torroella de Montgrí-L’Estartit, Jordi Colomí, que lamenta que “no es va trobar la manera d’aconseguir que les administracions superiors s’impliquessin de veritat en la neteja” i van haver d’assumir-ne el cost des de l’ajuntament.

Un any després, les platges de l’Estartit, el Mas Pinell i la Gola del Ter continuen acumulant troncs i socs que fins i tot s’han convertit en cabanes en alguns punts. Colomí concreta que després del pas del Gloria hi ha hagut una dotzena de temporals de llevant i “tota la brutícia que va baixar pel riu va acabar a les platges”. “I amb l’últim temporal s’ha acabat d’agreujar”, afegeix.

Ara, l’alcalde celebra que hagin arribat a un acord a través del parc natural per abordar una neteja integral que es preveu que s’allargui un mes i mig, al llarg del febrer i mig març.

Tot i això, sosté que de cara al futur caldria articular una solució “més automàtica” per poder afrontar situacions com la causada pel Gloria:

“La brutícia a aquestes platges no la generen els veïns de l’Estartit i de Torroella, sinó que tota la conca del Ter, i hi hauria d’haver un pla definitiu de neteja de desembocadures del Ter i del Fluvià perquè, tot i que tenim la sort de comptar amb personal, trobem totalment injust que ho haguem d’assumir des de l’ajuntament”.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

091 – 2×17

Avui portem alineació de luxe per saber on som i, sobretot, cap a on anem, gràcies l’Oriol Moliner, que...
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -