Pau Punseti

El fiscal general de l’estat, José Manuel Maza, ha ordenat investigar els 712 alcaldes que han mostrat el seu suport al referèndum convocat l’1 d’octubre. En aquí s’hi sumen els alcaldes de tots els municipis del Baix Empordà, que en ple han assegurat que cediran espais per la consulta. Si no compareixen, la fiscalia demana detenir-los. El fiscal general recorda que els alcaldes que col·laborin en l’1-O poden cometre un delicte de desobediència, prevaricació i malversació de fons públics.

La fiscalia ha utilitzat el llistat de 712 municipis que publica la pàgina web de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) que han signat un decret per posar a disposició del Govern els locals municipals necessaris per organitzar el referèndum. Al Baix Empordà, alguns municipis petits no surten a la llista, encara que han expressat el suport al referèndum.

De moment, els alcaldes no han rebut la citació de la fiscalia i molts seguiran l’estratègia de l’AMI i de l’Associació Catalana de Municipis, que ha acordat declarar al fiscal “tal i com també ho fan a la premsa”. També convoquen els alcaldes aquest dissabte al migdia a la plaça Sant Jaume amb la vara.

L’alcalde de Torroella, Josep Maria Rufí (ERC), ha refermat el seu compromís pel referèndum.

L’alcalde de Verges, Ignasi Sabater (CUP), ha rebutjat comparèixer davant de la fiscalia si el citen a declarar. S’exposa, així, a la detenció per part dels Mossos. Assegura que l’empara la Llei del referèndum, suspesa pel Tribunal Constitucional.

La fiscalia també ha ordenat a totes les policies locals impedir el referèndum i a requisar les urnes i tota la resta de material electoral. La fiscalia de Girona demana que les policies locals actuïn com a policia judicial, un extrem que els alcaldes consultats han volgut relativitzar. Alguns batlles recorden que ells mateixos comanden la policia local.