La Fundació Jordi Comas Matamala reuneix més d’un centenar de persones per parlar de turisme, Intel·ligència artificial i gastronomia. L’Auditori dels Jardins de Cap Roig va celebrar aquesta IX jornada Turisme, Territori i Societat que va servir per treballar temes com la cultura, la sostenibilitat o les propostes turístiques emergents a l’Empordà amb veus expertes del sector.
La jornada la van inaugurar la presidenta de la Fundació Jordi Comas Matamala, Carme Hospital; la diputada de la Diputació de Girona, Mònica Alcalà; i l’alcaldessa de Palafrugell, Laura Millán. Carme Hospital va destacar la feina que ha desenvolupat la Fundació Jordi Comas Matamala en el seu desè aniversari des de la seva creació.
L’aigua ha estat el primer tema destacat de la jornada. En una taula moderada pel periodista de TV3, Xavier Grasset, i amb les veus de l’enginyer industrial, Joan Gaya, i el director del Museu del Disseny de Barcelona, José Luis de Vicente, han treballat la rellevància que té aquest recurs per a la nostra societat, sobretot després de la sequera que ens ha acompanyat en els darrers anys.
La segona ponència va abordar l’impacte que està tenint la Intel·ligència Artificial en el sector turístic i en altres àmbits. Per això, la taula la va moderar la periodista Laura Rosel i va comptar amb les veus del president de la Fundació Puntcat, Genís Roca i l’enginyera informàtica i professora de la UPC, Karina Gibert.
El periodista de Ràdio Capital de l’Empordà, Miquel Curanta, va encetar la tercera taula reivinidcant la cultura i la cerca d’aquest espai per aquestes propostes turístiques emergents. En aquesta taula es van presentar el projecte del Celler Peralada, amb la veu de la seva representant, Maria Baró; amb el testimoni del representant de la Girona Football Academy, Ignasi Mas; i la directora del Festival Brots, Montse Faura. Montse Faura explicava la voluntat de desestacionalitzar la cultura amb aquest festival.
La jornada va acabar amb una taula sobre identitat gastronòmica amb les veus del cuiner i copropietari del Grup Roca, Joan Roca, i el cuiner i propietari del Grup Jubany, Nandu Jubany on es va destacar la importància de la cuina, sobretot en un any marcat per la representació de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025.
Finalment, es va debatre sobre l’oferta cultural existent a les detsinacions turístiques apel·lant a com s’ha d’encaixar aquesta oferta i com fer-la atractiva pel públic visitant. Per això, la taula va comptar amb la moderació del periodista Miquel Riera i les ponències del secretari d’Estat de Cultura, Jordi Martí Grau, i la realitzadora, productora i assagista cultural, Ingrid Riera.