13.2 C
Pals
Diumenge, 24 gener 2021

La Generalitat invertirà 32.000 milions d’euros en un pla de Reactivació Econòmica i Protecció social

Es fixen vint grans projectes de país estructurats al voltant d’uns eixos prioritaris: l’economia de la vida, la digitalització, la societat del coneixement i la transició energètica

El més llegit

Quatre municipis del Baix Empordà demanen que se’ls tracti com un de sol amb les restriccions i decidir com aplicar-les

lam conjunt dels quatre municipis del Baix Empordà per ser tractats com un sol perímetre, i tenir veu i vot tant amb les restriccions de la covid-19 com amb les ajudes europees. Els seus alcaldes han redactat una carta conjunta on reclamen "ser escoltats" i poder aplicar les mesures per frenar la pandèmia tenint en compte la realitat de cada lloc.

En llibertat un home acusat de robar a Palafrugell

El presumpte lladre hauria forçat els accessos, en un cas una porta i en l’altre una finestra, per colar-se dins l’immoble i sostreure diners en metàl·lic

Reneix el projecte del Tren de la Costa Brava

L'Associació per la Promoció del Transport Públic impulsa la reivindicació i aquest mes començaran a definir un full de ruta.

El Ple de Palamós aprova la segona fase d’obres d’urbanització de La Fosca

La nova fase se centra ara als carrers inclosos dins el sector delimitat per la carretera de La Fosca, el camí del cementiri de Sant Joan, el camí vell de La Fosca i el carrer de l'església de La Fosca.
Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -

Foto: Jordi Bedmar

CONTINGUT PATROCINAT

La Generalitat ha aprovat un Pla per a la Reactivació Econòmica i la Protecció Social per fer front a la crisi derivada de la Covid-19, que marcarà l’estratègia de país per als pròxims anys. El nou pla té un cost de 31.765 milions d’euros i gira al voltant de cinc eixos. Aquests són l’economia de la vida, la societat del coneixement, la digitalització, la transició ecològica i un eix més transversal que té a veure amb la perspectiva de gènere i la internacionalització. A través d’una vintena de grans projectes, que inclouen fins a 145 actuacions, el pla mostra la capacitat innovadora i de transformació del sector públic.

El document és el resultat dels treballs desenvolupats en les darreres setmanes per la Comissió per a l’elaboració del Pla per a la Reactivació Econòmica i Protecció Social com a conseqüència de la crisi de la Covid-19 (CORECO) i mostra el compromís del Govern envers tres objectius essencials: reforçar l’estat del benestar i la capacitat productiva de Catalunya; reduir les desigualtats socials accentuades per la pandèmia i accelerar la transició cap a un model econòmic més sostenible i resilient. Per aquest motiu, a la base del pla figuren l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides, així com el Pacte Verd Europeu (European Green Deal) i l’Estratègia Digital Europea (Digital Europe).

 

 

Reactivació en cinc eixos

Una part important de les actuacions són per fer front a la crisi derivada de la pandèmia com ara continuar garantint les prestacions del sistema de salut i assistencial i protegir l’economia productiva amb un pla de xoc de Treball, dotat amb 184 milions d’euros. El document preveu alhora la posada en marxa de grans planificacions per qüestions estratègiques de país, com ara la transformació del model agroalimentari, la lluita contra el canvi climàtic o la mobilitat sostenible. Els projectes s’implementaran en diferents fases en un horitzó que abasta fins a les dues dècades vinents. Aquests s’agrupen al voltant de cinc eixos que dibuixen el model social, econòmic i institucional cap al qual ha d’avançar Catalunya en els pròxims anys i que posa el focus en la digitalització i la transició ecològica.

Digitalització i transició ecològica: pilars de la recuperació

La meitat del pressupost del nou pla, uns 16.000 milions d’euros, es destinarà a la transició ecològica, que preveu dotar Catalunya amb més infraestructures d’energia renovable, apostar per una economia circular, mesures d’eficiència energètica i una mobilitat sostenible. L’altra gran aposta és la digitalització, que ha permès mitigar l’impacte econòmic i social de la pandèmia. Ara bé, cal consolidar i ampliar els avenços fets en els darrers mesos, tal com recomana la Comissió Europea, que fixa la transició digital com un dels pilars de la recuperació. En aquesta línia, el pla de la Generalitat inclou un Pla d’Educació Digital de Catalunya, la digitalització dels sectors productius i competències digitals, i la implementació de tecnologies digitals avançades en territoris i ciutats intel·ligents.

Un altre dels eixos del nou pla és el batejat “Economia per la Vida”, que aposta per avançar cap a una economia al servei de les persones. Aquest preveu, entre d’altres, un pla de foment en la innovació en salut, bioeconomia i transformació del sector agroalimentari, forestal i marítim, qualitat assistencial amb garanties, reactivació del consum i inclusió social. La societat del coneixement és un dels cinc eixos del pla i aposta per impulsar solucions innovadores en l’àmbit sanitari així com reconduir les carreres professionals dels sectors més afectats per la crisi. L’últim eix inclou deu actuacions transversals que giren al voltant de la internalització de l’economia i la transversalitat de gènere per garantir l’equitat i la igualtat d’oportunitats.

 

 

2.760 milions d’euros per al 2020

El cost total del pla és de 31.765 milions d’euros, 2.760 dels quals s’invertiran aquest any 2020. Entre les actuacions més immediates hi ha el Pla de xoc a l’àmbit de Treball, l’ampliació dels ajuts per a necessitats bàsiques, un Pla d’educació digital de Catalunya, un pla de foment de la innovació en Salut o una injecció econòmica per a reactivar el comerç, entre altres.

En paral·lel al pla de reactivació, el Govern segueix treballant per reforçar la resta de pilars de l’estat del benestar. En aquest sentit, insisteix en l’exigència de resoldre l’infrafinançament crònic, xifrat en 5.000 milions d’euros, que pateix el sistema de salut català.

- Publicitat -
- Publicitat -

Últimes notícies

Maurici Jiménez: “Demanem la territorialització de la mirada a l’hora de configurar les ajudes”

L'alcalde de Castell-Platja d’Aro, Maurici Jiménez Ruiz, demana poder gestionar de manera directa els ajuts europeus contra el coronavirus i posar la mirada en els territoris davant d’aquest confinament municipal actual.

Altres notícies