La demarcació de Girona és, ara mateix, la que registra el percentatge més alt de població nascuda a l’estranger de tot Catalunya. Segons dades provisionals de l’Estadística Contínua de Població de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), actualitzades al primer trimestre del 2025, a Girona hi viuen 226.417 persones provinents d’altres països, el que representa un 27,25% del total de la població —una xifra que supera, per primera vegada, el llindar del 27% i que situa la demarcació per damunt de la mitjana catalana (25,1%).
En termes absoluts, això representa un increment de prop de 4.000 persones entre gener i abril del 2025. En paral·lel, el nombre de residents nascuts a l’Estat espanyol ha patit un lleuger descens en el mateix període, reforçant el pes demogràfic del col·lectiu estranger.
Un creixement sostingut i desigual per franges d’edat
Com en la resta del país, el gruix d’aquesta població estrangera es concentra en les franges d’edat econòmicament activa. Entre els 25 i els 45 anys, els residents nascuts fora ja superen el 45% en alguns trams d’edat, un percentatge que s’ha duplicat en l’última dècada. Per exemple, entre els joves d’entre 30 i 34 anys, el percentatge de nascuts a l’estranger ha passat del 29% el 2015 a gairebé el 48% aquest 2025.
Aquest augment és especialment rellevant en municipis amb una forta atracció turística o agrícola, com Lloret de Mar, Figueres, Salt o Roses, on la presència d’estrangers és encara més accentuada. Aquestes zones concentren una gran part dels fluxos migratoris recents i acumulen una major diversitat d’orígens.
Girona lidera en proporció, però no en nombre absolut
Tot i liderar en proporció, Girona no és la demarcació amb més nombre absolut de residents estrangers: aquest lloc correspon a Barcelona, amb més d’1,5 milions. Tot i això, el pes específic dels nouvinguts a Girona continua augmentant, mentre que altres regions com Tarragona (23,8%) i Lleida (24,6%) es mantenen per sota.