Després que el Parlament rebutgés ajornar l’entrada en vigor de la nova taxa turística fins a l’octubre, el govern ha anunciat un nou decret amb efectes retroactius. El text es preveu aprovar en el pròxim Consell Executiu, dimarts vinent, i busca recuperar el marge de temps acordat amb el sector per introduir modificacions.
La consellera d’Economia i Finances, Alícia Romero, ha explicat que inicialment el govern ja volia aplicar la taxa l’1 de maig. Però, segons ha dit, va cedir a les demandes del sector per fer la tramitació més pausada. “El govern vol fer les coses bé”, ha afirmat, tot demanant “responsabilitat” als grups per convalidar el nou decret quan arribi al Parlament.
Junts tanca la porta a nous decrets: “No comptin amb nosaltres”
La portaveu de Junts per Catalunya al Parlament ha estat contundent: “Si la praxi és la mateixa que fins avui, no comptin amb nosaltres.” El partit considera que el govern ha fet servir els decrets llei per evitar el debat parlamentari i que ha ignorat tant el sector turístic com els seus socis.
El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha carregat també contra l’executiu i ha advertit que votaran el mateix si el govern torna a portar el decret a la cambra. Turull ha criticat la improvisació i ha demanat que es busquin fórmules més consensuades. “Fer canvis en ple inici de la temporada turística genera una inseguretat brutal”, ha dit.
El sector turístic esclata: demanen consignes clares i la retirada immediata
El sector del càmping ha estat un dels primers a reaccionar. La Federació Catalana de Càmpings ha mostrat “sorpresa i perplexitat” per la validació del decret i ha demanat al govern que no apliqui l’augment de manera immediata. El seu president, Miquel Gotanegra, ha recordat que havien pactat una moratòria per incloure esmenes i consensuar modificacions que tinguessin en compte les característiques de cada territori.
També la Confederació Empresarial d’Hostaleria i Restauració de Catalunya ha demanat la “derogació immediata” del decret i ha criticat durament el canvi de posició d’alguns grups parlamentaris. Segons les entitats del sector, s’està generant un escenari d’inseguretat jurídica molt greu.
El Partit Popular acusa el govern de “cridar a la desobediència”
El portaveu del Partit Popular al Parlament, Juan Fernández, ha denunciat que el govern ha fet una crida a desobeir les pròpies normes. En referència a les declaracions de la consellera Romero, que va demanar als hotelers que no cobrin la nova taxa, Fernández ha dit que “és la primera vegada que un govern demana al sector que desobeeixi els seus propis decrets”.
El grup considera que tot plegat demostra una “inestabilitat institucional greu” i acusa el govern de ser lent fins i tot a l’hora de corregir els seus propis errors.
Els Comuns pressionen ERC i defensen la seva coherència
David Cid, portaveu dels Comuns, ha assenyalat Esquerra Republicana com a principal responsable de la situació actual. Segons ell, els republicans han canviat de posició i ara defensen una proposta “massa propera a la de la patronal turística”. Cid també ha criticat els “jocs de mans” de Junts i el Partit Popular i ha defensat que els Comuns han mantingut la mateixa postura des del principi.
Ha remarcat que si Esquerra hagués mantingut la seva posició inicial, el debat d’aquests dies no hauria estat necessari. “La proposta d’ERC rebaixa la taxa fins a nivells que no s’entenen”, ha afirmat.
ERC manté que cal seguir el tràmit parlamentari
Des d’Esquerra Republicana, la diputada Laia Cañigueral ha defensat que el seu partit sempre ha estat a favor d’actualitzar la taxa turística, però que calia fer-ho amb garanties legals. Per això, va avalar ajornar l’entrada en vigor per convertir el decret en un projecte de llei.
Ara, el grup estudia com incorporar les seves propostes durant el tràmit parlamentari. Tot i les crítiques rebudes, manté que el camí del projecte de llei és el correcte, tal com va recomanar el Consell de Garanties Estatutàries.
Una crisi de confiança que revela la fragilitat del govern
El que havia de ser una reforma pactada per aconseguir més ingressos públics i redistribuir millor els beneficis del turisme ha acabat esdevenint una crisi institucional. La manca d’acords sòlids entre els grups que van donar suport a la investidura de Salvador Illa deixa entreveure una debilitat parlamentària.
El govern s’ha vist obligat a corregir el rumb dues vegades en pocs dies i encara no té garantit el suport per validar el nou decret. A més, la relació amb el sector turístic ha quedat malmesa, i el futur immediat de la taxa continua envoltat d’incertesa.
La taxa turística s’activa de manera immediata per sorpresa del govern