L’empresa de Torroella de Montgrí, Top Sailing Charter (TSCH), especialitzada en el lloguer d’embarcacions arreu del món, col·labora amb el projecte Yes We Sail, una iniciativa impulsada per Dani Anglada, capità de la marina mercant que va perdre la visió arran de l’explosió d’un extintor. L’objectiu de la iniciativa és fomentar la pràctica de la vela recreativa i professional entre persones amb discapacitat visual i sensorial, i lluitar perquè aquest esport torni a formar part dels Jocs Paralímpics a Brisbane 2032.
Una de les primeres accions de Yes We Sail ha estat la construcció del Lady, el primer patí català adaptat per a la navegació de persones amb discapacitat visual. Amb aquesta embarcació, Anglada està completant aquests dies la volta en solitari a l’illa de Wight, al sud d’Anglaterra.
Col·laboració amb experiència paralímpica
Sergi Alós, fundador i CEO de Top Sailing Charter, acompanya el projecte assessorant Dani Anglada, aprofitant la seva experiència com a entrenador de l’equip espanyol de vela als Jocs Paralímpics d’Atlanta 1996. “És un plaer formar part d’aquesta iniciativa. Els valors del projecte encaixen plenament amb els de la nostra empresa i personalment em fa especial il·lusió ajudar-lo a assolir els seus objectius i a recuperar la vela com a esport paralímpic”, afirma Alós.
Per la seva banda, Dani Anglada destaca que l’objectiu del projecte és “dignificar les persones amb discapacitat sensorial i demostrar que poden navegar de forma autònoma i segura”. Amb el Lady, explica, “volem demostrar que una persona invident pot rebre i processar tota la informació necessària per prendre decisions a bord”.
Tecnologia al servei de la inclusió
El patí Lady és únic al món: mesura 5,60 metres d’eslora, 1,60 de mànega i té una vela de 12,6 m². Està equipat amb tecnologia puntera que combina intel·ligència artificial, IoT i sistemes de vibració i so, que permeten a persones invidents navegar amb autonomia. Incorpora 12 vibradors col·locats sota el neoprè que transmeten informació sobre el vent i la navegació.
L’embarcació va ser batejada amb apadrinament de Grant Dalton, CEO de l’Emirates Team New Zealand i de la Copa Amèrica de Vela.
Yes We Sail: una visió global
Nascut el 2024, Yes We Sail té tres grans pilars: el desenvolupament tecnològic, la inclusió social i la internacionalització del projecte. Un dels seus reptes destacats és tornar a incloure la vela al programa paralímpic, després d’haver participat en esdeveniments com la 37a edició de la Copa Amèrica a Barcelona.
Top Sailing Charter, referent en el lloguer nàutic
Fundada el 2007 a Torroella de Montgrí, Top Sailing Charter ha crescut fins a convertir-se en una referència internacional en el lloguer d’embarcacions, amb més de 9.000 vaixells disponibles a través del seu web. Va ser pionera a l’Estat en oferir reserves online d’embarcacions i actualment opera en zones com la Costa Brava, el Carib, Grècia o l’Àsia.
Amb aquesta col·laboració amb Yes We Sail, TSCH reafirma el seu compromís amb la inclusió i la innovació en el món de la vela.