13.4 C
Pals
Dilluns, 29 abril 2024
- Publicitat -

Les platges de l’Empordà han retrocedit un 70% ens els últims 60 anys

El 70% de les platges del Baix Empordà han patit regressió des de 1956 fins a 2019, segons l'ICGC. Aquesta tendència afecta l'ecosistema, l'economia i la protecció costanera, mentre altres comarques experimenten creixement de les seves platges.

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Les platges de l’Empordà estan experimentant una preocupant pèrdua de sorra, un fenomen que posa en alerta ajuntaments i secotr turístic. Segons les dades preliminars facilitades per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), un 70% de les platges del Baix Empordà han patit un retrocés entre els anys 1956 i 2019. Aquesta xifra representa 65 de les 92 platges analitzades a la comarca, que ja es troba entre les més afectades per aquest fenomen a tot Catalunya.

El paisatge costaner del Baix Empordà, amb indrets emblemàtics com Begur, Palafrugell i Platja d’Aro, ha vist com la sorra cedia terreny davant les aigües marines, un senyal alarmant dels canvis en el nostre entorn. En contrapartida, 22 platges han experimentat un creixement, un fenomen que, si bé ofereix una visió més positiva, no minva la preocupació general pel retrocés predominant.

Aquesta tendència no és exclusiva del Baix Empordà; l’Alt Empordà també reflecteix una situació similar, amb 90 de les seves 132 platges en regressió. Tanmateix, les conseqüències d’aquesta pèrdua de sorra van més enllà de la simple alteració del paisatge, afectant l’ecosistema, l’economia basada en el turisme i la protecció natural davant fenòmens meteorològics extrems.

Jordi Pinyol, tècnic en riscos geològics de l’ICGC, destaca que la urbanització intensiva de la franja litoral, juntament amb un dèficit sedimentari de llarga durada i l’increment del nivell del mar, ha contribuït significativament a aquesta regressió. La construcció d’estructures com ports, dics i espigons ha modificat la dinàmica natural de les costes, dificultant la capacitat de les platges de regenerar-se de forma natural.

Mentre que la comarca del Baix Empordà i altres zones costaneres lluiten contra aquesta pèrdua de sorra, altres àrees com el Barcelonès, el Maresme i el Baix Llobregat han vist com les seves platges creixien en aquest mateix període. Aquest contrast evidencia la complexitat del fenomen i la necessitat d’abordar-lo des d’una perspectiva integral, considerant tant factors naturals com humans.

També et pot interessar

Les platges de l’Estartit, Pals, Calella, Begur, Palamós i Sant Feliu desapareixeran si segueix pujant el nivell del mar

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Ràdio Capital guanya el Premi Sonor a millor ficció, per la sèrie “Ui, si aixequés el cap”

La sèrie de ficció "Ui, si aixequés el cap" ha guanyat un Premi Sonor en la categoria de millor ficció. Els premis Sonor els impulsen el digital La Mira i Catalunya ràdio i reconeixen els millors projectes de la indústria del podcasting en català. En aquesta ocasió s'hi han presentat més de 200 candidatures repartides en diverses categories.
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -