L’augment de la temperatura del mar ha provocat l’aparició creixent del fadrí al nord del cap de Creus, en municipis com Llançà, el Port de la Selva o Cadaqués. Aquesta espècie de peix, que busca aigües càlides, era abans difícil d’observar a la zona coneguda com la Mar d’Amunt.
El director del parc natural, Ponç Feliu, confirma que ara s’hi poden veure desenes d’exemplars durant els mesos més càlids. El fadrí és un peix de colors vistosos, típic de climes més temperats, i que fins fa pocs anys només es trobava amb facilitat a la banda sud del cap de Creus, en zones com l’Almadrava o la Pelosa.
Aquest augment d’individus termòfils, més adaptats a temperatures altes, està alterant l’equilibri ecològic. La presència creixent del fadrí ha coincidit amb una davallada de la guiula, una espècie que comparteix hàbitat i alimentació. Segons el biòleg Eduard Marquès, aquesta nova situació podria acabar desplaçant la guiula en algunes zones.
L’efecte del canvi climàtic també es fa visible amb la proliferació d’altres espècies marines adaptades a aigües calentes. Tot i que el fadrí és autòcton del litoral català, el seu desplaçament cap al nord n’és un senyal clar. Ponç Feliu alerta que moltes altres espècies, incloses algunes invasores, estan guanyant presència a la costa empordanesa en detriment de les espècies locals.
Les dades s’han recollit a través d’un projecte de ciència ciutadana iniciat entre el 2021 i el 2022. Voluntaris i observadors com Manel Ortega i el mateix Marquès han documentat la presència del fadrí i altres peixos, com la vaca serrana o el serrà, en diversos punts del parc. L’estudi encara continua actiu.