15.3 C
Pals
Dijous, 30 novembre 2023
- Publicitat -

L’interès etnològic de les Gavarres

Estic content, perquè durant quatre mesos seré l’antropòleg del Consorci de les Gavarres. Amb ells es tracta de dissenyar com recollirem el Patrimoni Immaterial i Cultural d’aquesta zona única.

Us poso en context. L’agost del 2011 la Generalitat de Catalunya va declarar a les Gavarres 10 elements etnològics, com a Zona d’Interès Etnològic. Elements que van ser proposats pel Consorci de les Gavarres i ratificats per la Direcció General de Cultura Popular. La declaració manifesta l’alt valor etnològic present a les Gavarres, ja que els deu elements actuen com a representants i emblema de tot el conjunt. Cal dir que les Gavarres són el segon lloc que s’ha declarat Zona d’Interès Etnològic de tot Catalunya.

Els 10 elements són, recordeu que paga molt la pena visitar-los, la Rajoleria de Can Frigola (Forallac), Forn Gran de Fonteta (Forallac), la Font Picant de Madremanya, la Mina Victoria Esperanza de Celrà, la Mina Niño Jesús de Celrà, el sistema hidràulic de Can Vilallonga, el Molí del Mas Xifra de Vall (Palamós), el Molí de Canyadell (Palamós), els Pous de glaç de la Font d’en Salomó i el Molí d’en Frigola (Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura).

Enguany comencem a dissenyar el recull del Patrimoni Immaterial i Cultural de les Gavarres. Jocs, cançons, llegendes, oficis, usos i costums, rituals… Tenim un tresor, al mig de quatre comarques, i a tocar de casa.

Temps de lectura: < 1 minut

Més àudios