6.6 C
Pals
Diumenge, 28 novembre 2021
- Publicitat -

Joves alemanys pertanyents al partit nazi van ser acollits durant els anys 40 a una casa de Sant Feliu de Guíxols

Auladell ens explicava que, malgrat que és un tema sobre el qual encara no es disposa de molta informació, va ser a arrel d'unes fotografies que es va començar a tenir-ne coneixement.

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
spot_img

Avui hem parlat al Supermatí de Ràdio Capital amb l’historiador de l’arxiu de Sant Feliu de Guíxols, Marc Auladell, sobre un fet força desconegut: la presència de joves alemanys durant els anys quaranta a una casa de la població baixempordanesa. El Diari de Girona ha publicat un extens reportatge sobre el tema https://www.diaridegirona.cat/baix-emporda/2021/11/14/mansio-joventuts-hitlerianes-costa-brava-59520222.html, i hem volgut parlar-ne amb una de les persones que més ho coneix. Auladell ens explicava que, malgrat que és un tema sobre el qual encara no es disposa de molta informació, va ser a arrel d’unes fotografies que es va començar a tenir-ne coneixement.

La casa de Sant Feliu de Guíxols, coneguda com a can Casas, es va convertir en la ‘Llar Alemanya’. A l’any 1941 va ser quan es va inaugurar l’espai, en plena post-guerra espanyola i en un moment en què el règim franquista simpatitzava i col·laborava amb el partit nazi.

Auladell també ens descrivia com era l’espai, i que complia totes les condicions que aquests joves necessitaven en aquell moment.

També és significatiu que la societat de l’època no hi va fer massa cas a la presència d’aquests joves, potser perquè tenien altres prioritats després d’una cruenta Guerra Civil i la situació de misèria que havia deixat.

Un cop la IIª Guerra Mundial va acabar, i el nazisme va ser derrotat, aquesta Llar alemanya es va desmantellar. Però sorprenentment, tampoc es va fer ni amb urgència ni va ser quelcom traumàtic.

Auladell també emplaçava a tothom qui hi estigui interessat, a llegir el llibre “Franquisme i repressió a Sant Feliu de Guíxols”, escrit per ell mateix i altres investigadors com Àngel Jiménez, Jordi Gaig, Verònica Garcia i Ester Plaza. Es pot trobar penjat a la xarxa, i s’hi aborden temes importants com l’exili, el paper de la dona durant el franquisme o el rol de l’església durant aquella època que el mateix Auladell qualifica de “fosca”.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

El Costa Brava continua sense aturar la seva mala ratxa

El Costa Brava no aixeca el cap, i continua enfonsat com a cuer de la classificació de 1ª Divisió Federació. Jugant al camp d'un rival directe com el Sevilla Atlètic, de qui es trobava a només 2 punts abans del partit, els gironins han tornat a perdre (2-1).
- Publicitat -spot_img

Altres notícies

- Publicitat -