Marc Calvet: “En el proper mandat cal crear polítiques d’habitatge, promoció econòmica i mobilitat per Torroella i l’Estartit”

- Publicitat -

Avui ens visita Marc Calvet, alcaldable de Torroella de Montgrí l’Estartit per Esquerra Republicana de Catalunya, per avançar-nos alguns detalls de la seva candidatura a les eleccions municipals d’enguany. Bon dia, senyor Calvet.

Hola, molt bon dia.

Primer de tot m’agradaria que es definís amb tres adjectius.

Això sempre costa molt i jo sempre m’estimo més deixar-ho pels altres. Jo intento ser honest, treballador i sempre ser una persona de la qual la gent se’n pugui refiar. Això jo tres adjectius així jo sempre ho deixaria pels altres que t’ho facin.

Llavors no sé si podria destacar tres aspectes que hagin assolit des del govern de Torroella durant aquests quatre anys de mandat.

Evidentment feina se n’ha fet molta perquè ha estat un ha estat un mandat en què hem pogut desenvolupar forces projectes, però m’agradaria destacar-ne tres perquè eren tres que eren molt claus en aquells moments, fa quatre anys, en la nostra proposta electoral i en aquest sentit nosaltres volíem a nivell escolar perquè així ho havíem pactat pactat, ho havíem parlat amb les AMPES, amb les direccions de tots els centres educatius. Millorar l’accessibilitat i millorar la mobilitat a l’entorn de les escoles. I des de bon inici vam començar a treballar un projecte de camins segurs escolars. Aquest projecte ja ha vist una fase d’estar totalment dibuixat i preparat i s’està desplegant en aquests moments i per tant aquest seria un que m’agradaria destacar.

L’Espai Jove és un altre que m’agradaria destacar perquè és una reivindicació de fa molt d’anys. I nosaltres també quan vam agafar la responsabilitat de joventut, que era la primera que la teníem, doncs vam tenir clar que era una cosa que volíem fer i això s’ha fet. Hi ha l’espai ja ha fet. I a més a més s’ha equipat i s‘ha dotat econòmicament per tal que els mateixos joves poguessin decidir quin equipament volien. I això ja s’ha produït.

I tercer, m’agradaria destacar que ja tenim la primera comunitat energètica que en aquests moments està en fase de que s’ha d’acabar de signar les potències amb els ciutadans i aquest també és un aspecte clau a nivell mediambiental, des de l’àrea medi ambient o a l’àrea medi ambient que volíem desenvolupar i ja és una realitat.

També m’agradaria preguntar-li per tres aspectes que potser no han acabat d’assolir per part del govern del municipi durant aquests quatre anys de mandat.

Sempre, evidentment, desenvolupes projectes i no tot es pot acabar aconseguint. Però un aspecte que nosaltres volíem fer i que no s’ha pogut fer perquè, és clar, també depèn de pactes i no només a l’hora de fer un pacte contra el teu programa que l’has de defensar molt, però, evidentment ets més d’un grup. Nosaltres volíem poder desenvolupar més el projecte de la zona esportiva que cerca en l’anterior mandat es va fer molt, però creiem que no havia quedar tan parat. En aquests moments ha quedat així i entenem que en el proper mandat s’haurà d’acabar aquesta zona perquè tenim una zona esportiva que està pràcticament acabada però que calen unes inversions perquè acabi al cent per cent. Aquest seria un aspecte.

També és cert que, per exemple, els tres que he dit estan molt satisfets dels projectes, doncs podem dir que tots tres han de tenir continuïtat perquè en el cas dels camins segurs el tenim la primera fase feta, la segona fent-se, però hi ha més fases que estan dibuixades i que no s’han pogut acabar, però que haurien de tenir una continuïtat.

L’Espai Jove, que ja és una realitat però que cal dinamitzar, per tant, serà el mandat en què entre els mateixos joves, amb el suport de l’Ajuntament, s’haurà de dinamitzar i la mateixa comunitat energètica, que és una, de moment és una petita, però la feina principal és engegar-la. Està engegada, però s’ha de fer créixer molt.

Llavors, quines són les accions o iniciatives que creu que són prioritàries per a un municipi com seria Torroella de Montgrí i l’Estartit?

Hi ha molt de camps que hem de que hem de treballar. Però crec que realment podem identificar com a molt importants per treballar en el proper mandat polítiques d’habitatge. És una claríssima. Tenim un problema molt greu amb l’habitatge. En el qual no hi ha habitatge disponible per a ningú. Ja no és un problema dels joves ni és un problema de gent que en aquests moments no té recursos i que necessita una ajuda, sinó que és un problema de les famílies que realment no troben habitatge disponible i el que es troba no sempre està en les millors condicions o uns preus que puguin considerar raonables. Per tant, polítiques d’habitatge.

Temes de mobilitat també s’han d’afrontar perquè, sobretot en la mobilitat, entenem la mobilitat com el tractament de tot l’entorn urbà o el tractament de les places dels carrers, de com ens hem de bellugar, que hem de millorar els aparcaments, que hi hagi aparcaments de bicicletes, que la gent pugui arribar a peu amb comoditat. I que les places serveixin per interrelacionar-nos i els carrers també.

O sigui que tots aquests temes s’han de treballar i després també temes de promoció econòmica, sobretot en el cas del turisme. Jo crec que és molt important afrontar el desenvolupament de la façana marítima, que porta molt d’anys encallat. No depèn només de l’Ajuntament, però l’Ajuntament hi ha de posar hi molt perquè això es desencalli. I d’altres polítiques econòmiques per tal d’afavorir petits comerços, petits negocis, gent que vol emprendre. Sistemes de cotreball, etcètera.

Llavors, què diferencia la seva candidatura de la resta de formacions i partits polítics que es presenten a les eleccions d’enguany?

Crec honestament que nosaltres representem una possibilitat d’imprimir un canvi de ritme a l’Ajuntament que és necessari. És a dir, no podem seguir exactament com estem fins ara i alhora posem una mirada encarada directament cap al futur i serà molt clarament quin és aquest futur que volem. Hem de deixar enrere velles polítiques dels anys 90, de l’urbanisme que es feia en aquells moments per tal de fer coses més innovadores.

Fins i tot en temes tan senzills com cultura, cultura. Torroella té un potencial molt gran i realment la vida cultural del municipi és molt gran. Però portem molt d’anys fent sempre el mateix perquè ens funciona, perquè ho vam fer molt bé en el seu moment. I, per exemple, aquest espai jove que jo parlava de ser un pols cultural que ens ha de donar noves idees i noves coses i mostrar-nos camins que no sempre hem de seguir fent el mateix. Perquè si no tinc la sensació que quedem una mica estancats.

Llavors també m’agradaria, si fos possible, que destaqués alguns punts del seu programa electoral que presenta a les eleccions d’enguany.

Nosaltres, per exemple, en aquesta transformació que imaginem. Transformació urbana que afecta la mobilitat, la jardineria i l’accessibilitat dels carrers, de les places, etcètera. Aquí plantegem de fer amb una regidoria una regidoria nova que sigui de transformació urbana sostenible, a la qual volem que hi hagi un tècnic destinat a això i un pressupost anual, cosa que fins ara això no hi és. Tot està molt dispers i ens trobem que les coses es van fent una mica com a com a pegats.

Volem planificar bé, treballar bé i per tant, tenir un pressupost per anar executant de manera plurianual allò que s’hagi planificat. El mateix passa amb temes d’energia. Volem desenvolupar el Pla Ter. Hem fet desenvolupar un Pla d’Energies local ben preparat i ben pensat que permeti a tots aquells que vulguin fer la seva producció d’energia, saber exactament com s’ha de fer i on es pot fer i donar oportunitats, per exemple, als comerciants a accedir a comunitats energètiques, ja que moltes vegades ells no tenen la possibilitat de tindre una teulada correcta o adequada, en aquest cas per instal·lar unes plaques. Doncs que puguin participar d’una comunitat energètica expressament per a ells, que els permeti també abaratir els seus costos energètics i, per tant, ser més competitius. 

I llavors m’agradaria preguntar-li finalment si és el cas, que no assoleixen una majoria absoluta a les eleccions municipals d’enguany estarien disposats a pactar amb altres partits?

Evidentment, perquè segurament ningú tindrà aquesta majoria absoluta. La composició de l’Ajuntament és de molts de partits. També es presenta molt de partits i per tant, es fa difícil pensar en que es pugui produir una majoria absoluta. Nosaltres el que tenim clar és que presentem una proposta per liderar el nou govern.

Tenim una proposta que vol fer un canvi de ritme, com deia l’Ajuntament, i ho haurem de pactar-ho amb els altres grups. Tenim bona relació amb tots els grups municipals. Hem tingut uns socis de govern amb els quals tenim una bona relació i amb la resta de grups del Ple municipal també mantenim bones relacions, mantenim punts de programa que poden ser comuns molts d’ells i per tant, moltes possibilitats de pacte. I mirarem d’arribar, com hem fet sempre, a un acord que sigui una cosa que tothom pugui entendre que nosaltres puguem explicar. I que doni opcions al municipi noves.

Doncs li volem donar les gràcies per la seva visita als estudis de Ràdio Capital i també els desitgem molta sort i encerts en aquestes eleccions municipals d’enguany.

Molt bé, moltes gràcies.

- Publicitat -