Martí Sabrià: “Volem honorar la gent que viu al món rural”

En una entrevista concedida al programa especial del Festival Brots, Martí Sabrià i Miquel Curanta han compartit els orígens, les intencions i l’impacte d’aquest nou festival cultural i gastronòmic celebrat a diversos micropobles del Baix Empordà.

Una proposta que surt dels esquemes habituals
“El festival neix arran d’una convocatòria pública que buscava noves propostes amb criteris turístics i culturals. Des del primer moment vam tenir clar que no volíem repetir fórmules com oferir una copa de vi al final d’un concert, sinó apostar per un producte tan arrelat com l’oli d’oliva”, explica Sabrià.

L’oli com a eix narratiu
L’elecció de l’oli no ha estat casual: “És un element essencial de la nostra cultura, però poc valorat. Volíem donar-li el protagonisme que mereix”, afirma Curanta. El festival ha incorporat tastos, maridatges i fins i tot creacions gastronòmiques amb oli d’oliva de varietats autòctones com l’argudell. Sabrià lamenta que “ens costi comprar una ampolla d’oli de qualitat, quan forma part del nostre dia a dia”.

Un festival de territori
El Festival Brots ha apostat per programar en espais poc habituals com Sant Iscle, Fonteta o Fonolleres. “Volíem fugir dels llocs ja saturats a l’estiu i posar en valor racons desconeguts de l’Empordà”, diu Sabrià. Això no ha estat fàcil: “Hi havia cert escepticisme per part d’alguns ajuntaments i pagesos, però ara ja ens demanen ser-hi a la segona edició.”

Música, dansa i gastronomia de proximitat
El cartell ha apostat per artistes empordanesos i disciplines diverses. “No volíem els artistes de sempre. Volem que l’Empordà parli des del seu propi talent”, diu Curanta. L’èxit d’assistència ha estat total: “Propostes arriscades i exigents han omplert aforaments. Això ens fa creure en un model cultural arrelat i amb futur.”

Un públic local i implicat
“Volíem que la gent del territori s’hi sentís implicada. I així ha estat. El festival no ha estat només per a turistes tardorencs, sinó per a la gent que viu i treballa aquí tot l’any”, assenyala Sabrià. Tant és així que ajuntaments que inicialment no van participar, ara volen sumar-se.

Descobriments i emocions
Per a Sabrià, el millor ha estat “descobrir l’Empordà desconegut”. Per a Curanta, “l’Auditori Espai Ter ha brillat per la seva acústica i la posada en escena”. Tots dos coincideixen que la clau ha estat “l’exigència i l’arrelament”.

Un projecte amb recorregut
El festival ha superat les expectatives i els seus impulsors ja pensen en la continuïtat. “Volem que el Brots sigui un motiu d’orgull col·lectiu. Hem fet la primera edició, i ara toca créixer des del territori, amb el territori”, conclou Sabrià.