Més de 300 persones han omplert de gom a gom el Pati d’Armes del Castell de Calonge durant la celebració de la Festa de la Verema de la DO Empordà que enguany s’ha celebrat a la localitat baixempordanesa. Els actes s’han iniciat amb l’arribada del raïm al Pati d’Armes del Castell de Calonge. A continuació ha tingut lloc el pregó a càrrec de l’escriptora i traductora, Carme Arenas, que ha destacat la importància “cabdal’ de la vinya a Calonge “amb una gran varietat de ceps i de manera de fer vi” que posa de manifest la tradició vinícola del municipi. Al llarg de la seva intervenció, la pregonera ha llegit un gran nombre de textos i poemes de diversos autors i autores que han posat de manifest la històrica vinculació del vi amb la humanitat. “Bona Festa de la Verema i que el vi d’enguany sigui el millor de tots els temps”, ha desitjat Arenas per tancar la seva intervenció.
Un cop finalitzat el pregó, s’ha celebrat la premsada del nou most, amb la participació de la Venerable Confraria de la Bóta de Sant Ferriol i de la Jove Confraria de Vins i Caves de l’Empordà. Després de tastar el most produït amb la premsada, han tingut lloc els parlaments del president del Consell Regulador de la DO Empordà, Xavier Albertí, i l’alcalde de Calonge, Miquel Bell·lloch. Un tast de vins dels cellers de Calonge -Celler Viníric, Clos d’Agon i Mas Eugeni- i l’actuació de la Moderna Big Band han posat punt final als actes de celebració. Els actes de la Festa de la Verema 2019 s’han completat amb altres activitats paral·leles que han tingut lloc durant el cap de setmana a Calonge, com una sessió de ioga en família entre les vinyes del celler Mas Eugeni, a càrrec de Món Harmonia, o un vermut musical al celler Viníric amb el grup d’havaneres La Vella Lola.
Una bona anyada
Els cellers de la DO Empordà es troben immersos en plena verema. Les previsions de la DO Empordà apunten que la producció d’enguany serà lleugerament superior a la mitjana de la denominació, d’uns 9 milions de quilos i 60.000 hectolitres. Les dades de producció definitives no es coneixeran fins a finals d’octubre, ja que les condicions meteorològiques de les pròximes setmanes marcaran l’evolució de la maduració del raïm i determinaran el volum final de la verema 2019.
Les abundants pluges de la primavera i les altes temperatures d’aquest estiu han propiciat una excel·lent maduració del raïm en una campanya que s’ha caracteritzat per la manca de fenòmens meteorològics o sanitaris que hagin afectat negativament les vinyes. Les onades de calor dels darrers mesos han tingut una afectació mínima a les vinyes de l’Empordà i la majoria de plantes de la denominació no han patit estrès hídric -manca d’aigua-. Al contrari, les intermitents i espaiades pluges dels mesos de juliol i d’agost han facilitat una maduració esglaonada i tranquil·la del raïm.
L’estat de les vinyes és excel·lent a causa de la favorable climatologia de la campanya que ha permès arribar a la verema amb el 100% del fruit sa, i una graduació i acidesa òptimes. Aquest fet permet ser molt optimista respecte a les bones aptituds enològiques del raïm, que s’espera repercuteixen en una molt bona qualitat dels vins de la verema d’enguany.