13 C
Pals
Dijous, 25 abril 2024
- Publicitat -

A més fred, més cars els rebuts

Ràdio Capital, la ràdio del Baix Empordà
Ràdio Capital. La ràdio de l'Empordà
A més fred, més cars els rebuts
Loading
/

Fa uns dies, coindicint amb l’onada de fred, la premsa informava que es dispararia el preu de la llum. És a dir que assoliria el valor més alt per megawatt/hora des del 2013, més de 90 euros, pels 60 euros de fa un any. Al cap de poc el ministre d’Energia Álvaro Nadal explicava que l’escalada de preus en el mercat elèctric majorista encariria el rebut de llum uns cent euros anuals de mitjana. El motiu, d’allò més solidari: com que fa fred, hi ha més demanda, més consum, i a causa d’això els mitjans per produir l’electricitat són més cars. Es veu que també hi té a veure l’increment del preu del petroli i la manca de pluja, doncs l’electricitat més barata es produeix amb aigua, i que tampoc havia fet vent. Nosaltres ens demanem: si les corporacions elèctriques anuncien grans beneficis cada any, com és que se’ls permet incrementar preus aleatòriament, sense que ningú no les controli, tractant-se com és el cas d’un recurs de primera necessitat?
Però aquí encara no s’acaba aquest ensopit vodevil de la llum. Els preus majoristes esmentats fan referència tan sols a un 35% del rebut de la llum. La resta són els anomenats peatges de la llum i els impostos, sistema que va implantar l’exministre José Manuel Soria l’any passat (dels pocs que han dimitit, en aquest cas perquè tenia comptes al Panamà), que implica una variabilitat en els preus en funció de les oscil·lacions en el mercat elèctric majorista. Quina manera d’engiponar el personal és aquesta? De quin desgavell esperpèntic estem parlant? És a dir, que a les grans corporacions se’ls deixa cobrar el que els dóna la gana, i més encara quan fa fred. I que l’Estat es queda amb un 75% de la factura, sense fer res? Què són aquests disbarats?
En aquest país de pandereta som el lloc on menys s’inverteix i en conseqüència menys es fa ús de les energies netes i renovables, i si és d’iniciativa privada és seriosament gravada amb impostos. Això és vetllar per al bé públic comú? Quina mena de politicastres tenen la barra de representar una població que pateix de fa anys una forta crisi en tots els àmbits? Per fer això, us podíeu haver quedat a casa.
Els preus majoristes de l’electricitat a què fa referència el ministre espanyol signifiquen un 35% del rebut de la llum. La resta, són els anomenats peatges de la llum i els imposts. Aquest sistema s’aplica d’ençà de la reforma de la factura de la llum que va fer l’ex-ministre José Manuel Soria l’any passat, que implica una variabilitat dels preus, depenent de les oscil·lacions en el mercat elèctric majorista.
L’Organització del Mercat Ibèric d’Energia (OMIE) és l’òrgan que gestiona el mercat majorista d’electricitat. I a la seva web podeu comprovar quina és l’evolució del preu del megawatt per hora durant el dia.
2

El preu de la llum ha marcat rècords aquest vespre
El preu de l’electricitat ha batut avui un nou rècord
Aquest dimecres no era un bon dia per posar una rentadora o una assecadora, de 7 a 11 de la nit. En aquestes hores la llum s’ha pagat al preu més car.

La llum ha estat especialment cara avui de 21 a 22 h

Segons els preus del mercat majorista, de 9 a 10 de la nit és quan s’ha arribat al preu màxim. S’han pagat 92,6 euros per cada megawatt.

El preu mitjà de l’electricitat tot el dia (78,83 euros per megawatt) ha tornat a batre un rècord: Ha estat el més alt dels últims tres anys. Des que ha començat el mes, el rebut de la llum ja ha registrat un augment de preus d’entre el 15 i el 20%.

En els 18 primers dies d’aquest any els preus de l’electricitat són un 117% superiors als de fa un any

Una escalada de preus de la llum que coincideix amb l’arribada de l’onada de fred. I passa just l’endemà que la bombona de gas butà (que majoritàriament fan servir gent gran i persones amb pocs recursos econòmics) va registrar una pujada del preu del 5%.

L’hora més barata d’aquest dimecres ha estat de 5 a 6 de la matinada, quan el preu per megawatt ha estat de 57,29 euros.

La reacció del govern espanyol
El govern espanyol confia que quan passi l’onada de fred l’electricitat s’abaratirà. Tot i això, el ministre d’energia, Álvaro Nadal, ha admès a la COPE que aquest any s’hauran de destinar 100 euros més a pagar la factura de la llum.

Temps de lectura: 3 minuts

Més àudios