8.6 C
Pals
Dissabte, 20 abril 2024
- Publicitat -

Més MAT

El traçat d’una línia d’alta tensió de 20 quilòmetres de longitud i amb 74 torres per part d’Endesa connectarà les subestacions de Juià (Gironès) i Bellcaire d’Empordà (Baix Empordà) a partir del mes de juny, amb l’objectiu de millorar el subministrament de la Costa Brava els mesos de més demanda a fi d’evitar saturacions i talls de llum. Una torre alta com un bloc de pisos de sis plantes (d’uns 30 metres d’alçada) es va instal·lar a principis d’abril a Verges, així doncs tan sols en queda una per col·locar i els operaris es dediquen ja a acabar de passar el cablejat en uns treballs que compten amb un pressupost de 5,3 milions d’euros.

La companyia afirma que la nova instal·lació incorpora “mesures ambientals” com ara el color d’algunes torres que “queden camuflades amb l’entorn” o bé “dispositius” de protecció per a les aus i la fauna ja que els suports més propers al riu Ter estan equipats amb elements “antielectrocució”. Així mateix al tram de Bellcaire Endesa hi ha instal·lat elements que redueixen el soroll, i al de Foixà (Baix Empordà) s’ha aprofitat el nou traçat per desmantellar una antiga línia de mitjana tensió de dos quilòmetres de longitud. A la subestació de Bellcaire Endesa ja hi va fer una inversió l’any 2014 per tal que fos més potent i que va permetre de millorar el servei a més de 20.000 veïns dels municipis d’Albons, Bellcaire, Colomers, Foixà, Fontanilles, Flaçà, Gualta, Jafre, la Tallada, Torroella de Montgrí, Ullà, Verges, l’Escala i Viladamat.

Vist tot plegat ens vénen algunes preguntes al cap. On ha anat a parar l’associació que estava en contra de la MAT? Com es justifiquen els abusius increments de les tarifes de la llum tenint en compte les inversions i beneficis de les companyies elèctriques? Quan s’aclariran els conceptes ambigus del rebut de la llum? Per què en casos de pobresa energètica assumeixen les despeses l’administració local o nacional i no les companyies? Per què no s’exigeix a les companyies la inversió en energies renovables, subvencionades si cal, com passa als països de referència a Europa? I, molt important, com és que no es regula el soterrament de les línies enfront al gran impacte mediambiental i visual de les instal·lacions en superfície? Als usuaris ens urgeix que en un termini breu puguem donar resposta, almenys, a alguna d’aquestes qüestions.

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios