9.5 C
Pals
Dilluns, 1 març 2021

Mesuren les variacions de nivell de les aigües subterrànies a la Pletera i al Ter Vell

El més llegit

La Policia de Palafrugell deté a les dues persones implicades en el robatori d’un taller

La Policia Local de Palafrugell va detenir a dues persones com a presumptes autors del delicte de robatori amb força als Tallers AUTOADA gràcies a les càmeres de seguretat.

ESPECTACULAR: Fotografien un grup de dofins a les illes Medes

Un grup de dofins ha sorprès les persones que navegaven aquest dijous entre les illes Medes i la costa del Montgrí, a l'Estartit

Troben una cria de dofí mort al cap de Begur

Una associació d'observació del fons marí ha trobat un dofí mort al cap de Begur

Hi ha un 10% menys de bars i restaurants que l’any passat per la pandèmia a les comarques de Girona

Des del sector creuen que es trigarà uns cinc anys a treballar al nivell del 2019
Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -

Aquest agost s’han instal·lat diversos aparells per mesurar les variacions del nivell de les aigües subterrànies a la bassa del Fra Ramon, a la Pletera, i al Ter Vell. L’actuació forma part del projecte «Girona, regió sensible a l’aigua (2018-2021)», en el qual hi participa l’Ajuntament de Torroella de Montgrí. S’hi han col·locat tubs d’acer inoxidable de longituds diferents (0,80 i 3 m), que permetran una lectura manual de nivells freàtics superficial i profund de la llacuna. La perforació s’ha fet amb el mètode mecànic a percussió.

La Pletera i el Ter Vell configuren un ecosistema de dunes i maresmes que es troba una mica per sota del nivell del mar, motiu pel qual rep aportacions d’aigua marina a causa de temporals o per l’efecte del vent; a més de rebre aigua dolça provinent -de forma secundària- del Ter i de la pluja. D’altra banda, és un reserva natural parcial que conté una gran biodiversitat i que té una funció protectora d’espècies migratòries i en perill.

Aquesta instal·lació completa una xarxa de mesura que també compta amb sensors aquàtics disseminats per les llacunes, que recullen les dades automàticament i que permetran completar i millorar el model actual de dades sobre la circulació volumètrica d’aigües freàtiques a la zona, l’evaporació, la conductivitat, les variacions abans i després de les pluges, etc. amb la finalitat de conèixer millor l’estat actual de la llacuna.

Millorar la gestió i l’ús de l’aigua al Baix Ter

Es tracta d’una actuació de caire ambiental (no agrícola) del projecte PECT «Girona, regió sensible a l’aigua», que pretén convertir el Baix Ter en un territori de referència en la gestió eficient dels recursos hídrics. El nucli promotor d’aquest projecte està coordinat per la Diputació de Girona i el formen l’UdG, la Junta Central d’Usuaris d’Aigües del Baix Ter, l’IRTA, la Fundació Mas Badia i la Fundació Mar. El projecte rep el cofinançament del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020 i de la Diputació de Girona.

Les entitats no beneficiàries que participen en el projecte són: el Consorci del Ter, La Mancomunitat Daró-Ter; la Mancomunitat d’Aigües de Palafrugell, Begur, Pals, Regencós i Torrent; Giropoma Costa Brava SL, Cooperativa Girona Fruits, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí i les quatre comunitats de regants del Baix Ter: Molí de Pals, Presa de Colomers, Sèquia Vinyals i Cervià de Ter-Sant Jordi Desvalls-Colomers.

El projecte desplegarà un conjunt d’operacions per implementar un model integral, innovador i específic per a la gestió de l’aigua. Es desenvoluparan instruments, tècniques i infraestructures sostenibles basades en la innovació tecnològica, que milloraran l’ús i la gestió de l’aigua i del sòl.

- Publicitat -
- Publicitat -

Últimes notícies

Sant Feliu de Guíxols tindrà un centre de trail running

Sant Feliu de Guíxols tindrà el seu propi centre de trail running. Així es va decidir a l'últim ple de l'Ajuntament, celebrat aquest passat dijous 25 de febrer. Junts per Catalunya va presentar una moció per a proposar la creació d'un centre de trail running que ha de convertir-se en un element de dinamització de la ciutat.

Altres notícies