Milton Sánchez: “La situació a Ucraïna ha canviat respecte als primers dies de la guerra, però encara fa falta ajuda humanitària”

- Publicitat -

La Guerra d’Ucraïna segueix i hi ha persones arreu del territori, també del Baix Empordà, que decideixen continuar aportant ajuda a les persones que no volen abandonar el país. Per parlar-nos de les necessitats dels afectats per la guerra, ens visita al Veus de l’Empordà el membre de l’Associació amb les Teves Mans, Milton Sánchez. Ha viatjat diversos cops a Ucraïna per portar material de tot tipus a les famílies afectades per la guerra que encara viuen al país. L’últim cop que ho va fer va ser el passat 29 de març i s’hi va estar 21 dies.

Explica que cada cop que fa un viatge a la zona de guerra, queda més curtit. Tot i això, en aquest viatge les coses havien canviat respecte a l’últim que havia fet. Milton Sánchez, però, està orgullós de tota la feina feta que ha fet l’Associació amb les Teves Mans.

El membre de l’associació va estar a només vuit quilòmetres del front i reconeix que com a persones “no estem preparats” per tot el que es pot veure en un conflicte d’aquest tipus. “Quan veus la destrucció que provoca la guerra no pots estar preparat per assumir-ho”, afirma Milton Sánchez.

El viatge va començar el 29 de març, amb una furgoneta carregada d’espelmes, 600 pots de Cola-Cao, material sanitari, entre molts altres objectes. A principis d’abril, Milton Sánchez va arribar a Polònia per fer diversos viatges a Ucraïna per repartir aquest material humanitari, fent hores i hores de viatge per un país que encara segueix en guerra. Tot i haver de passar check points per portar aquests objectes, Milton Sánchez afirma que l’ajuda humanitària sempre és ben rebuda.

Les espelmes i la col·laboració

Quan va esclatar la guerra, des de l’Associació amb les Teves Mans van decidir fer una recollida d’espelmes per diversos municipis del Baix i l’Alt Empordà implicant-hi centres escolars com l’escola Vedruna de Palafrugell. Explica que des d’aquesta escola, incloent-hi els seus alumnes, s’hi van implicar des del primer moment.

Milton Sánchez està molt agraït amb la població i ajuntaments de Palafrugell, de Begur, de Pals, entre molts altres, per l’ajuda i finançament que han rebut. En aquestes expedicions al país, Milton Sánchez ha aconseguit repartir aquestes espelmes, material mèdic o aliments a la població ucraïnesa. Milton Sánchez, posa l’exemple d’unes màquines mèdiques que van arribar en el moment just per salvar la vida d’un soldat de primera línia.

L’Associació amb les Teves Mans realitza accions d’ajuda humanitària en altres països. Tot i això, Milton Sánchez afirma que aquesta ajuda humanitària que s’està fent arribar a Ucraïna i tota la gestió solidària que s’està duent a terme al país per part de l’Associació és una feina que aporta molta satisfacció. Milton Sánchez apunta que és una feina que han fet “entre tots”: amb el finançament que donen els ajuntaments, les persones que han recopilat tot el material o els membres de l’Associació implicats en el repartiment.

Milton Sánchez posa per exemple el repartiment de les espelmes que van recaptar amb els diversos centres escolars. Aquestes espelmes serveixen per fer focs de trinxera. És a dir, les espelmes van al front per escalfar menjar, il·luminar i donar escalfor als soldats. Sánchez explica que és important mostrar als ciutadans que tot aquest material arriba al seu destí.

Un conflicte enquistat

Milton Sánchez reconeix que no és senzill trepitjar un territori que ara per ara es troba en guerra. El conflicte d’Ucraïna, afirma Milton Sánchez, dista molt d’altres guerres. El patiment dels nens ucraïnesos no es pot comparar amb un nen que viu en un camp de refugiats. Els primers viuen la guerra cada dia, en canvi, els segons ja han sortit de la zona de conflicte, afirma Milton Sánchez.

A part del conflicte d’Ucraïna, Milton Sánchez explica que hi ha altres guerres que cotinuen enquistades, com la guerra a Síria que s’està allargant 12 anys. Milton Sánchez lamenta que molts conflictes queden enquistats i passen a un segon pla.

Milton Sánchez tornarà a portar material humanitari a Ucraïna aquest mes de juliol. Entre el objectes hi destaquen una incubadora que ha donat l’Hospital Clínic de Barcelona o un electrocardiograma. A més, encara es pot donar material a l’Associació amb les Teves Mans per poder portar-ho al país.

- Publicitat -