A les portes de Nadal, el sector pesquer de Palamós enceta la campanya amb sensacions contrastades. Tot i que el 2025 ha estat un bon any econòmicament per l’augment del preu del peix, la gestió administrativa i la reducció de jornades ha generat un clima de malestar general. Així ho ha explicat Miquel Mir, patró major de la Confraria de Pescadors de Palamós, en una entrevista al Supermatí de Ràdio Capital i Ràdio Palafrugell.
Mir explica que, a diferència d’altres ports catalans, a Palamós les embarcacions s’han autogestionat. Durant setmanes —inclús en ple estiu— moltes barques van renunciar a sortir a mar per reservar jornades i quilos de gamba per a final d’any. “Ens hem anat gestionant, i per això els dies extres que han anunciat ara ni ens afecten: ja ens en sobren”, afirma.
Aquesta estratègia, tot i renunciar a activitat, ha tingut un efecte inesperat: els preus del peix han pujat. Menys oferta i una demanda estable han fet que els pescadors ingressessin pràcticament el mateix treballant quatre dies que treballant-ne cinc. “Econòmicament no ha sigut un mal any, el preu mig del peix ha pujat”, explica Mir.
Tot i això, el sector continua denunciant la gestió del Pla Plurianual europeu, que redueix cada any les jornades disponibles. Mir considera una “incongruència” que, en limitar els quilos de gamba, l’activitat es desplaci als caladors de peix, perjudicant embarcacions que només treballen aquesta modalitat. “Hem curat la gamba, però hem malmès els caladors de peix”, lamenta.
La solució, segons Mir, passa per eliminar el topall de quilos de gamba, garantir que totes les barques tinguin els mateixos dies i conèixer les jornades disponibles l’1 de gener.“No pots organitzar un any si et van donant dies al gener, al juny… És impossible gestionar un vaixell així.”
Mir afegeix que els principals perjudicats per aquesta gestió són les embarcacions petites i, al seu entendre, s’haurien de repartir millor els dies de pesca assignats.
Amb la campanya de Nadal a tocar, Mir es mostra optimista pel que fa als preus: “El peix de qualitat sempre puja al desembre”. Però deixa una advertència final: “Un mes no salva un any. Necessitem estabilitat i saber a què juguem”.



