23.3 C
Pals
Dilluns, 27 juny 2022
- Publicitat -

Miquel Ventura: “No som a temps de salvar les nacres de la Costa Brava”

El director de la Fundació Mar, Miquel Ventura, es mostra molt pessimista quan explica les causes de la reducció continuada de nacres al litoral mediterrani i apunta a la seva futura desaparició, per la manca de recursos que les administracions dediquen a la cura del fons marí.

Les nacres poden arribar a alçades d’1 metre

Les nacres són una espècie de molusc gegant propi dels ecosistemes del mediterrani, que ja porten temps amenaçades per l’acció d’un paràsit que les afebleix (un protozou del gènere Haplosporidium) i per l’estat de les praderies de posidònia, on vivien.

Aquesta mateixa setmana, la Fundació Mar ja va denunciar que en algunes zones del litoral gironí es trobaven en estat de regressió permanent i de fet, a la zona de Sant Feliu de Guíxols on en teníen censades més d’un centenar, en les darreres immersions s’havia comprovat que no en quedava ni una de viva.

Ventura apunta al canvi climàtic com a principal causa de l’expansió del paràsit i denuncia la inacció de les administracions en matèria de preservació del fons marí.

Ventura també recorda que des de fa anys existeixen eines per defensar millor el fons marí, però cal optimitzar-ne la gestió des d’una perspectiva global del mediterrani.

Projecte Aquam per al 2020

Miquel Ventura (Esquerra) a la presentació del projecte Aquam

La Fundació mar és la responsable del projecte Aquam, que s’ha de construïr aprofitant els terrenys i els edificis de l’antiga Radio Liberty de la Platja de Pals. El projecte, que es va presentar fa dos anys, resta aturat des d’aleshores per la “lentitud de l’administració”, segons ha explucat Ventura i al mateix temps es mostra esperançat que amb l’aixecament de l’article 155 es podrà rependre la tramitació administrativa, per tal de poder inaugurar el 2020 com estava previst.

Escolta l’entrevista sencera

 

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios