9.6 C
Pals
Dissabte, 1 abril 2023
- Publicitat -

Municipis del Baix Empordà temen perdre una milionada sense l’impost de la plusvàlua

El Tribunal Constitucional va prendre ahir la decisió de suprimir la fórmula que s’utilitzava per calcular l’impost.

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Els municipis del Baix Empordà es veuen afectats per la suspensió de l’impost de les plusvàlues. El Tribunal Constitucional va prendre ahir la decisió de suprimir la fórmula que s’utilitzava per calcular l’impost. Municipis com Palafrugell, Palamós o Sant Feliu de Guíxols podrien experimentar una reducció dels ingressos superior al milió d’euros. Però no seran els únics afectats, ja que Begur, Pals o Cruïlles podrien veure reduïts també els seus ingressos.

El Tribunal Constitucional va anular definitivament la fórmula per calcular l’impost de les plusvàlues. El cobren els ajuntaments per la venda, la donació o l’herència d’un habitatge. La seva suspensió s’ha fet efectiva quan s’ha suprimit la fórmula utilitzada per calcular l’impost, de manera que fa inviable que s’apliqui. La sentència considera inconstitucionals i nuls diversos apartats de la Llei Reguladora d’Hisendes Locals. Això es deu a que estableix un mètode per calcular la base imposable de l’impost donant per fet que el valor dels terrenys sempre puja.

La plusvàlua a nivell real no queda anul·lada, però cobrar-la suposa un risc. Fins que la sentència no sigui ferma, la plusvàlua legalment es pot seguir cobrant, però comporta un cert risc pels ajuntaments. Això es deu a que diversos punts de la formula de càlcul de la plusvàlua s’han considerat inconstitucionals. Per tant, molts municipis arreu de Catalunya han decidit deixar de cobrar-la.

L’impost sobre les plusvàlues ha estat una font important de finançament dels ajuntaments al llarg de les últimes dècades. A l’any 2018, es van recaptar més de 2.600 milions d’euros amb aquest impost. Durant aquell any va ser el segon impost per importància en els ajuntaments, darrere de l’IBI. Aquest ingrés suposava gairebé el 10% del total dels ingressos fiscals, durant el 2018.

L’impost de la plusvàlua als municipis del Baix Empordà

Els municipis del Baix Empordà no han quedaran exempts d’aquesta modificació en els seus pressupostos. Poblacions com Sant Feliu de Guíxols, Palafrugell, la Bisbal de l’Empordà o Palamós podran veure reduits els seus ingressos per la immobilització d’aquest impost. Però no seran els únics afectats, ja que municipis com Begur o Pals també poden rebre una estocada en els seus pressupostos.

A Palafrugell la xifra destinada a l’impost de la plusvàlua o, com s’explica als pressupostos, l’impost sense increment de valor en terrenys de naturalesa urbana, serà de 1.918.000 €. Pel que fa a Sant Feliu de Guíxols, la quantitat que es podria no facturar ascendiria a 1.110.000 €. Palamós els segueix de ben a prop, amb 700.000 €.

La Bisbal de l’Empordà, també perdria 215.000 € d’ingressos per l’impost de la plusvàlua. Però els municipis amb més habitants no són solament els més afectats. Poblacions com Begur podrien arribar a perdre 750.000 € per l’impost de la plusvàlua. A Pals l’import que podrien perdre per aquest bloqueig ascendeix als 300.000 €.

Així, els municipis del Baix Empordà, i també de Catalunya es veuran afectats greument per la immobilització d’aquest impost que suposava una xifra alta en la seva recaptació. Caldrà veure com evoluciona la sentència al Tribunal Constitucional i veure si amb l’aplicació d’una nova fórmula es pot seguir cobrant aquest impost. De moment, la recaptació de la plusvàlua queda immobilitzada.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -