17.2 C
Pals
Dijous, 22 febrer 2024
- Publicitat -

Nadal és a prop

Supermatí - opinió
Supermatí - opinió
Nadal és a prop
Loading
/

Aquest any les festes de Nadal i Cap d’Any s’escauen en diumenge. A Catalunya sort en tenim de Sant Esteve, per allargar la festa.
El físic i poeta David Jou té un poema dedicat al Nadal, que entre altres coses diu:
“Alguns diuen que el desembre celebren el solstici:
Jo també – la llum m’agrada tant! –
Però enllà d’aquest desfici celebro més encara:
Déu en el món, (…) Déu que es fa petit, proper, infant, (…)”.

Jo, també celebro Nadal; i som molts. Però no tots celebrem “el coratge, la tendresa, l’alegria, l’abraçada, / la bona voluntat, la humanitat pacificada”, com diu Jou.
Amb tot, es fa evident aquest final de desembre un clima de major solidaritat: aquest proper diumenge TV3 fa anys que ha instituït la MARATÓ, i recull milions per causes nobles.  I, entorn de la Marató hi ha, en els nostres pobles, curses i concerts, cantades i activitats esportives,…
Quan miro els programes d’activitats d’aquests dies, hi trobo Concerts de nadales i Pessebres Vivents, mercats de Nadal i Misses del Gall; Fires de l’Avet i de Santa Llúcia,…
Deixeu-me compartir amb vosaltres una reflexió que em faig: més que el dia de Nadal i la Missa del Gall, amb el fer cagar el tió i el dinar de família amb torrons i cava, el que trobo veritablement encertat és que en aquests dies previs, fem camí tot preparant-nos per transmetre pau i alegria, convivència i solidaritat.
En resum: que és més important el camí que la mateixa festa; com diu Kavafis en el seu poema a Ítaca: “Has de pregar que el camí sigui llarg: has d’arribar-hi, és el teu destí. Però no forcis gens la travessia”.
És en el camí que ens hem fet savis, i en aquest camí cap a Nadal fins i tot hi podem trobar Déu en els pobres i necessitats.
Acabo amb el darrer fragment del Poema de Nadal de Josep Maria de Sagarra:
“Procurem ser una mica criatures,
amorosint el baladreig raspós,
i diguem: “Glòria a Déu en les altures”
amb aquell to que ho deien els pastors.
I si tot l’any la mesquinesa ens fibla
i l’orgull de la nostra soledat,
almenys aquesta nit fem el possible
per ser uns homes de bona voluntat!”.

I, si pot ser, tot l’any. Bones festes!

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios