21.9 C
Pals
Diumenge, 19 setembre 2021
- Publicitat -

Set de Música – 19 setembre 2021

- Publicitat -

Denuncien l’espoliació dels últims exemplars de corall vermell en les aigües de Sant Feliu de Guíxols

Corall Vermell

El passat 17 de setembre, un bussejador del Grup de Natura Sterna va constatar l’espoliació de la branca de corall vermell (Corallium rubrum) més gran inventariada fins ara en aigües de Sant Feliu de Guíxols. Concretament es trobava a una profunditat de 31 metres a la zona de Port Salvi.

La branca es va detectar per primera vegada l’any 1987 i observada per última vegada el 26 d’agost d’aquest any. Feia 15 centímetres de llargada i era una peça excepcional de les aigües del municipi guixolenc. A més, on fins al moment només hi ha inventariats sis exemplars més de corall vermell.

Aquest recurs pesquer és clau en l’ecosistema marí, ja que té unes característiques que el fan especialment vulnerable, com un creixement extremadament lent o la limitada capacitat de dispersió de les seves colònies. Ara, hauran de passar almenys quatre generacions per poder observar un exemplar similar.

Corall vermell
La branca de corall vermell de Port Salvi de Sant Feliu de Guíxols, fotografiada el 26 d’agost de 2021. Fotografia: Grup de Natura Sterna

Pesca prohibida

Actualment, la pesca del Corallium rubrum està prohibida per una ordre ministerial del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació publicada al Butlletí Oficial de l’Estat el 31 de març de 2020 i vigent fins al 2022. L’any 2017 el Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya ja havia regulat la seva pesca mitjançant l’Ordre ARP/59/2017, de 7 d’abril, establint una veda de la pesquera per un període de 10 anys.

Al llarg de les últimes dècades, s’ha constatat un descens de fins al 75% de les seves captures a nivell de tota la Mediterrània, especialment en el cas de les poblacions d’aigües poc profundes, pràcticament esgotades. La pesca furtiva, l’escalfament de les aigües per culpa del canvi climàtic i l’acidificació dels mars suposen una greu amenaça per a la seva supervivència, motiu pel qual ha estat catalogat com una espècie en perill d’extinció per la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN).

Per aquest motiu, el Grup de Natura Sterna està tramitant les pertinents denúncies de l’espoli del corall vermell detectat a Sant Feliu de Guíxols davant el cos dels Agents Rurals i el Departament Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya. Per així, evitar que fets delictius d’aquesta gravetat es tornin a produir.

- Publicitat -

Indemnitzen amb més de 15.000 euros a una dona que va caure en unes obres al carrer a Sant Feliu de Guíxols

jutjat girona palu de justícia
pla obert de l'edifici del Palau de Justícia de Girona el dia 1 d'octubre de 2019 (Hortizontal)

El jutjat contenciós administratiu 1 de Girona ha condemnat una empresa concessionària a indemnitzar amb 15.572,38 euros una dona per una caiguda a Sant Feliu de Guíxols. Segons recull la sentència, la dona passava uns dies de vacances a la població i la matinada del 15 d’agost del 2019 va ensopegar amb unes tanques que senyalitzaven unes obres per reparar una avaria d’aigua. El jutjat remarca que l’ensopegada va ser responsabilitat de l’empresa perquè les tanques estaven col·locades de tal manera que van quedar encavalcades, aixecant-se de terra i convertint-se així en un “obstacle perillós”. La sentència conclou que l’ajuntament no és responsable de la caiguda.
L’advocat de la dona, Óscar Álvarez, va interposar el recurs al decret del 22 de març del 2021 que desestimava la reclamació de responsabilitat patrimonial que havia fet la dona pels danys i perjudicis patits per la caiguda al carrer. Ara, el jutjat li dona la raó i descarta que la dona ensopegués per culpa d’una negligència. La sentència apunta que l’empresa concessionària és responsable de la caiguda perquè les tanques estaven col·locades de tal manera que es convertien en un “obstacle perillós” per als vianants.

La sentència recull que la dona i el seu marit passaven uns dies de vacances a la població i que la matinada del 15 d’agost del 2019 van passar caminant per l’encreuament del carrer del Mall amb el carrer Francesc Jofre, on hi havia unes obres per reparar una avaria d’aigua. Això impedia que els vianants passessin per la vorera i l’empresa va situar un perímetre provisional de tanques per impedir l’accés.

“No s’aprecia cap negligència en el comportament de la demandant ja que resulta lògic que, en no ser possible caminar per la vorera, procedís a salvar l’impediment bordejant les tanques”, conclou el jutjat que sosté que va ensopegar perquè la pota de la tanca “quedava aixecada” i que això “no era previsible”. Per contra, afegeix la sentència, l’empresa concessionària hauria d’haver previst que els vianants intentarien sortejar el perímetre de seguretat passant a prop de les tanques i que col·locar-les de manera encavalcada podia suposar un risc.

A més, la sentència també exposa que no s’ha acreditat que les llums d’emergència funcionessin correctament ni que en aquest punt del carrer hi hagués “lluminositat plena” per veure la pota de la tanca i evitar ensopegar. “Resulta plenament previsible per l’empresa el fet que l’elecció d’aquesta forma de tancament implicava un risc alt de caiguda per a les persones que, amb tota seguretat, salvarien l’obstacle circulant al voltant de les tanques”, conclou el jutjat.

A l’hora de dirimir qui és responsable de la caiguda, la sentència apunta totalment a l’empresa i descarta l’ajuntament i la seva asseguradora perquè es tracta d’una concessió. El jutjat estima parcialment el recurs interposat per l’advocat Óscar Álvarez i condemna la concessionària a indemnitzar la dona amb 15.572,38 euros, més interessos.

- Publicitat -

Primera Llista – 18 setembre 2021

- Publicitat -

Sis municipis del Baix Empordà arriben a un acord amb el Govern pel Pla Director de la Costa Brava

acord municipis

Els sis ajuntaments del Baix Empordà que amenaçaven en anar al jutjat, han arribat a un acord amb la Generalitat, segons ha avançat el Diari de Girona. Els consistoris afectats deien sentir-se «indefensos» davant del nou Pla Director Urbanístic (PDU) de la Costa Brava. La Generalitat ha acceptat realitzar algunes modificacions en el Pla que es va aprovar definitivament el gener de 2021.

Castell-Platja d’Aro, Calonge i Sant Antoni, Palamós, Sant Feliu de Guíxols, Palafrugell i Pals amenaçaven en presentar un recurs contenciós-administratiu davant el seu malestar amb la nova normativa. A l’abril, els alcaldes d’aquests sis municipis van denunciar que alguns aspectes «subjectius» del Pla Director els creaven «inseguretat jurídica».

Per això, van demanar modificacions en alguns aspectes referents a la integració paisatgística a la Generalitat. Els representants municipals creien que faltava d’un «criteri clar» de la norma en matèria paisatgística, ja que el dubte a l’hora d’atorgar una llicència d’obres els exposava a denúncies posteriors.

Al mes de maig, la Generalitat va acceptar estudiar i polir aquelles parts del redactat que poguessin generar confusió als ajuntaments, que en tot moment van deixar clar que no estaven en contra del Pla. Poc després de l’acord polític, els tècnics de les dues administracions es van encarregar de perfilar els treballs de redacció. Actualment, qui té les competències és el departament de la Vicepresidència, dirigit per Jordi Puigneró.

El nou Pla Director

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) va fer públic les modificacions introduïdes per solucionar els aspectes dubtosos dels ajuntaments. El Govern català ha especificat les qüestions dels sòls ordenats, de les edificacions amb ús residencial unifamiliar o bifamiliar i ha definit conceptes com el d’«edificació aïllada», «planta baixa» o «soterrani», entre altres especificacions de caràcter tècnic.

Aquest nou Pla Director de la Costa Brava evitarà la construcció d’aproximadament 15.000 habitatges a la Costa Brava, tot i que se’n segueixen mantenint uns 15.000 més. A partir d’ara, la Generalitat iniciarà també la revisió de la resta del litoral de Catalunya.

- Publicitat -

La setmana amb vistes al mar

La Carme Fenoll és bibliotecària.

La rentrée de setembre sempre és molt més digerible si hi afegim la visita obligada a La Setmana del Llibre en català, que enguany es celebra del 10 al 19 de setembre al Moll de la fusta. La casualitat la fa coincidir també amb la Feria del Libro a Madrid i com que l’omnipresència encara no està inventada, jo trio quedar-me a La Setmana. Trobo encertadíssima la nova ubicació i emeto el meu vot favorable perquè es quedi aquí també quan els efectes de la Covid ja siguin un malson del passat. El meu amic llibreter Xavier Vidal em comentava un dia que ell pensava que som 500 les persones que comprem i llegim llibres de forma habitual. Deu ser per això que visitar La Setmana et garantitza el trobadís amb tot el sector, el retrobament d’amistats, la coneixença amable de tota mena de bibliòfils i t’assegura, ja de passada, la volatització dels bitllets de la cartera en pro de la indústria del llibre del país. Coincidint amb aquest retrobament dels llibres amb vistes al mar, també ens fem ressò de les noves programacions teatrals i procedim ja marcar al calendari desitjos que es produiran al TNC i al Teatre Lliure, entre altres. Escolto a la ràdio que l’Ayuso a Madrid ja ha tret les restriccions pandèmiques als espais culturals i envejo la possibilitat de començar a assistir a actes on no veig creus els seients ni mascaretes a dojo. Ràdio Capital s’ha dotat de molts reporters empordanesos amb antenes arreu. Segur que aquest curs serà millor que l’anterior. Gaudim-ne tant com puguem! Moltes gràcies!

 

- Publicitat -
- Publicitat -

El més llegit

jutjat girona palu de justícia

Indemnitzen amb més de 15.000 euros a una dona que va caure en unes...

0
El jutjat responsabilitza l'empresa concessionària i exculpa l'ajuntament
acord municipis

Sis municipis del Baix Empordà arriben a un acord amb el Govern pel Pla...

0
Castell-Platja d’Aro, Calonge i Sant Antoni, Palamós, Sant Feliu de Guíxols, Palafrugell i Pals amenaçaven en presentar al jutjat un recurs contenciós-administratiu davant el seu malestar amb la nova normativa.
Guillem de Montgrí

Quants alumnes i docents hi ha confinats a les escoles del Baix Empordà?

0
L'Escola Guillem de Montgrí té un grup confinat: 24 alumnes i 1 docent, després que es detectessin 4 alumnes positius

Iniciades les obres per reconstruir un carrer que es va empassar un camió a...

0
Es tracta del carrer Fàtima, amb pressupost de 500.000 euros i una durada de sis mesos.
miniglú reciclatge

Palafrugell promou el reciclatge amb el sorteig d’un miniglú

0
L’àrea de Qualitat Urbana busca incentivar el reciclatge de vidre als domicilis particulars. Per això, sorteja un petit contenidor fet 100% a partir de materials reciclats a travès dels perfils d’Instagram i Facebook de l’Ajuntament.