24.1 C
Pals
Divendres, 27 novembre 2020

Tothom Ho Comenta 1×08 – 26 novembre 2020

El robots submarins són clau per a la descoberta i protecció d’espècies d’organismes de grans profunditats

Pla obert d'un escamarlà amb un emissor de senyals acústics per estudiar el seu moviment. Imatge cedida a l'ACN el 26 de novembre de 2020 (Vertical)

Un estudi de la Universitat de Girona (UdG) ha conclòs que els robots submarins són necessaris per a la descoberta de diverses espècies d’organismes que viuen en grans profunditats, així com també garantir-ne la seva preservació. Segons constata el document, la rapidesa d’operació, la seva flexibilitat i la possibilitat de cobrir àrees d’estudi molt extenses fan que aquests aparells autònoms o controlats de forma remota siguin clau per a la investigació marina. L’estudi també indica que l’ús dels robots es pot combinar amb la instal·lació d’estacions marines amb receptors acústics que faciliten les investigacions. Aquestes estacions reben el senyal d’aparells que s’instal·len a escamarlans i això els dona informació del seu comportament.
Els robots submarins autònoms i conduïts de forma remota –tècnicament denominats com AUV i ROV- tenen un paper clau en la descoberta d’alguns dels organismes que habiten en grans profunditats. Així ho confirma un estudi elaborat per un equip de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la Universitat de Girona (UdG).
En ell es certifica que el paper dels robots és important perquè ofereixen una flexibilitat i rapidesa d’operació que no donen altres mètodes. A més, els robots també permeten arribar a àrees molt extenses.

Un investigador de la UdG, Marc Carreras, ha afirmat que l’ús dels robots “disminueix notablement els costos de l’obtenció de dades” del fons marí. Per això creu que l’ús d’aquests aparells anirà en augment en un futur. Ara, el laboratori de robòtica i visió submarina de la universitat gironina ja treballa en vehicles més autònoms i adaptables a qualsevol tipus d’investigació.
Segons l’informe elaborat pels tres organismes, la investigació marina es pot complementar entre els robots i també algunes estacions que recullen les senyals acústiques. Això fa que hagin pogut instal·lar sensors acústics a 33 escamarlans i a partir de l’ús d’una xarxa de robots s’ha pogut determinar “els seus patrons de moviment de 400 metres”, han explicat els investigadors del CSIC, Joan Navarro i Joan Baptista Company.

Campanyes a la Costa Brava

Entre l’any passat i l’actual, s’han realitzat tres campanyes oceanogràfiques en una àrea pilot de reserva de pesca situada en un dels principals caladors d’escamarlà a l’Estat: la zona marina situada entre Roses i Palamós, a la Costa Brava. També s’han dut a terme proves prèvies de validació tecnològica a l’observatori submarí Obsea, operat per la UPC i situat a 4 kilòmetres del port de Vilanova i la Geltrú, a 20 metres de profunditat.

L’estudi aborda també les dificultats per seguir les espècies a grans profunditats i proposa solucions com ara l’ús de vehicles autònoms en aplicacions d’acústica submarina i algoritmes basats en el càlcul de probabilitats per àrea de detecció. “Aquest experiment de camp pioner en l’àmbit mundial presenta un salt qualitatiu molt important per a l’estudi d’aquest tipus d’espècies en el seu propi hàbitat, aportant nous mètodes i pràctiques per al correcte monitoratge d’espècies marines presents al mar profund”, assenyalen Jacopo Aguzzi i María Vigo, investigador i doctoranda del ICM-CSIC, per als que “aquest tipus d’estudis són essencials per establir polítiques de conservació i dur a terme una correcta gestió dels recursos marins naturals”.

Paula Valls crea ‘És Nadal’, la primera nadala de Barcelona

paula-valls-crea-‘es-nadal’,-la-primera-nadala-de-barcelona

Paula Valls ha estrenat aquest dijous ‘És Nadal‘ una nadala molt especial que parla de les situacions que es viuen cada dia, de Barcelona i d’aquests últims mesos en aquests temps de pandèmia.

La cantant de Manlleu ha explicat a betevé que el Nadal el necessitem sempre, però aquest any, encara més. També afegeix que quan va rebre l’encàrrec de fer la nadala de Barcelona ho va veure com un repte i una responsabilitat molt bèstia, però que al final ha estat un regal.

Paula Valls interpretarà la cançó en directe a la Plaça Catalunya els dies 26 i 29 de desembre i també sonarà aquesta tarda en l’acte d’obertura dels llums de Nadal a Barcelona.

La intenció de l’Ajuntament és que soni durant totes les festes nadalenques i que la gent se la faci seva. També tenen previst repetir l’experiència en els pròxims anys.

L’entrada Paula Valls crea ‘És Nadal’, la primera nadala de Barcelona ha aparegut primer a Primera Fila.

Palamós dona llum verda a la construcció d’un habitatge social cooperatiu

L’Ajuntament de Palamós i la cooperativa d’habitatge Sostre Cívic ja havien aprovat el febrer del 2019 un protocol per a la viabilitat d’una promoció de 34 allotjaments socials. Segons informa Ràdio Palamós, ara el ple acaba d’aprovar la cessió d’una parcel·la municipal de 1.000m2, concretament l’espai situat entre l’avinguda de Catalunya i la riera d’Aubi. El termini de la cessió és de 75 anys després dels quals el sòl tornarà a ser propietat de l’Ajuntament de Palamós.

L’edificació de l’habitatge social cooperatiu tindrà un cost de 4,3 milions d’euros i s’ha de realitzar en un termini de sis anys, d’altra manera el protocol quedarà invalidat. Pel que fa als costos que s’hauran d’assumir, la regidora d’Habitatge Maria Puig recalca que estan previstes ajudes per part de la Generalitat.

Durant el Ple, diversos grups de l’oposició van manifestar els seus dubtes sobre la viabilitat econòmica del projecte a causa del cost que suposa pels cooperativistes. Cristóbal Posadas, de Ciutadans, així ho va explicar:

Per la seva banda el PSC també hi va votar en contra, tal i com ho va expressar la regidora Raquel Gallego.

Junts per Catalunya lamenta la falta d’informació sobre el projecte i concretament sobre el finançament dels cooperativistes però hi va votar a favor. Raimon Trujillo.

Finalment, la CUP ha donat suport al projecte. Roser Huete, portaveu d’aquesta formació.

En aquest model de cessió d’ús, els immobles pertanyen a la cooperativa. Així, els seus membres es beneficien d’un ús indefinit i transferible de l’habitatge, a canvi de pagar una entrada inicial retornable i una quota mensual assequible. Un avantatge és que el cooperativista no depèn de quotes subjectes a l’especulació immobiliària perquè es tracta d’una entitat sense ànim de lucre.

28.475 habitants del Baix Empordà només hi passen una temporada

Segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), el 2019 la població estacional del Baix Empordà va ser de 28.475 habitants, la qual cosa representa un 21,2% de la població empadronada.

Pel que fa a les ciutats, s’ha destacat un increment entre el 83,8% i el 47,9% a Castell-Platja d’Aro i Torroella de Montgrí.

En línies generals, els valors més alts de població es registren al tercer trimestre i en municipis litorals, pel seu component turístic i de segones residències. Així  Castell-Platja d’Aro, Torroella de Montgrí, i Calonge la van doblar.

Santa Cristina tanca la campanya d’excavacions a la necròpolis de Romanyà

privat:-tanquem-la-campanya-d’excavacions
Tres setmanes d’excavacions a la necròpolis de Sant Martí de Romanyà han permès confirmar la riquesa d’aquest lloc de cara a l’estudi de la població en el més ampli sentit del terme; de moment es continua amb un nivell relativament recent -principi del segle XIX- i han sortit a la llum mitja dotzena d’individus alguns de diferents edats.D’aquesta campanya, prevista a la primavera però que s’ajornà a causa del Covid, podem destacar la làpida, on consta el nom de Mateu Vilallonga i la data del seu enterrament (un 19 de novembre) però no podem determinar l’any, però sabem que era del segle XIX. També s’han descobert les restes de diferents individus, entre el que destaquen dos infants; les restes òssies estan en molt bon estat i, en un cas, ha permès determinar que l’individu s’havia trencat el fèmur i s’hi havia fet una callositat òssia.

També s’han trobat restes de teixits i de calçat a més de diferents peces d’abillament; destaquen els botons, les volanderes i els rosaris. És remarcable la troballa de les fustes dels diferents taüts i els claus que subjectaven les diferents peces. L’existència de restes de fusta són força excepcionals ja que per a la seva conservació calen unes condicions d’humitat molt concrets.

Si les condicions sanitàries ho permeten, es farà la presentació de la memòria de campanya a principi del 2021 i es reprendrien els treballs a la primavera.

 

El més llegit

Quina presència té el coronavirus a les aigües residuals del Baix Empordà?

0
Malgrat quan el coronavirus està a l'aigua residual probablement ja no és infecciós, les dades que es recullen poden donar una perspectiva de la situació del virus a la zona.
Mossos d'Esquadra en una imatge d'arxiu

Tres detinguts al Baix Empordà per apropiar-se de mòbils comprats a través d’un portal...

0
El xofer d'una empresa de paqueteria es quedava els objectes i els altres dos arrestats els tornaven a posar a la venda

Anna Ribera “fa tres setmanes que els ingressos van baixant”

0
En l’entrevista del Supermatí d’avui, Anna Ribera, directora assistencial del Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà, ens ha explicat que estan molt més...
privat:-“luna-roja”-de-ruben-plata-es-la-canco-de-palafrugell-contra-la-violencia-masclista

Escolta la cançó contra la violència masclista de Palafrugell, de Ruben Plata

0
Ruben Plata és un jove músic que els últims anys s’ha fet conegut pels seus vídeos de rap i trap penjats en les xarxes socials

Palamós dona llum verda a la construcció d’un habitatge social cooperatiu

0
L'Ajuntament de Palamós i la cooperativa d'habitatge Sostre Cívic ja havien aprovat el febrer del 2019 un protocol per a la viabilitat d'una promoció...