20.3 C
Pals
Diumenge, 1 agost 2021
- Publicitat -

On i quan veure les llàgrimes de Sant Llorenç des del Baix Empordà?

Entre el 12 i el 13 d'agost es podran observar fins a 100 meteors per hora.

Albert Aparicio
Graduat en Física i Màster en Meteorologia. Observador meteorològic de la XOM (meteocat) a Palafrugell.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img

Un dels esdeveniments més populars del calendari astronòmic és sens dubte les Persèides o llàgrimes de Sant Llorenç.

Aquesta pluja d’estels és el resultat del pas del planeta Terra a través de les restes de pols i pedres que el cometa 109P/Swift-Tuttle va deixar en aquest punt de l’espai, que creua amb l’òrbita terrestre aproximadament entre els mesos de juliol i setembre.

Quan la Terra creua aquesta zona de l’espai, els meteors es desintegren a l’entrar en contacte amb l’atmosfera terrestre produint la pluja de meteors.

 

Quin és el millor dia per observar-les?

Tot i que es poden observar des de juliol i fins passat l’agost, el pic màxim de meteors per hora es troba pels voltants de Sant Llorenç (10 d’agost), d’aquí reben el seu sobrenom. Enguany el pic d’estels fugaços serà entre el 12 i 13 d’agost, amb fins a 100 meteors per hora. Desafortunadament la llum de la Lluna, que es trobarà en quart minvant, dificultarà la seva observació. Recordem però que tant dies anteriors com posteriors al pic són igualment bons per a la seva observació.

On es poden veure millor?

Cal allunyar-se de les fonts de llum i de la contaminació lumínica. Des de camps, masies allunyades de nuclis urbans, o fins a platges i turons són bon llocs per realitzar observació astronòmica, sempre i quan tinguem un ampli camp de visió del cel nocturn.

Tot i que és possible divisar estels fugaços a pràcticament qualsevol part del cel nocturn, preferentment els cercarem entre el nord i el nord est, on trobem la constel·lació de Perseus, fent la sensació que la pluja d’estels surgeixi d’aquesta regió del cel celeste.

 

Què cal per veure-les?

No és necessari cap teleobjectiu, es poden veure a ull nu. Sols cal paciència, esperar que la visió s’adapti a la foscor i alguna peça d’abric (fa molta calor aquests dies però passar hores quiets estirats al terra ens pot fer agafar fred!), i enguany també la mascareta.

 

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

L’oposició denúncia que Sant Feliu de Guíxols no disposarà de “comptadors solidaris”

El govern municipal desestima una proposta per procedir a la instal·lació dels comptadors solidaris en aquells casos de necessitat
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -