10.3 C
Pals
Dijous, 8 desembre 2022
- Publicitat -

On i quan veure les llàgrimes de Sant Llorenç des del Baix Empordà?

Entre el 12 i el 13 d'agost es podran observar fins a 120 meteors per hora.

Albert Aparicio
Albert Aparicio
Graduat en Física i Màster en Meteorologia. Observador meteorològic de la XOM (meteocat) a Palafrugell.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Un dels esdeveniments més populars del calendari astronòmic és sens dubte les Persèides o llàgrimes de Sant Llorenç.

Aquesta pluja d’estels és el resultat del pas del planeta Terra a través de les restes de pols i pedres que el cometa 109P/Swift-Tuttle va deixar en aquest punt de l’espai, que creua amb l’òrbita terrestre aproximadament entre els mesos de juliol i setembre.

Quan la Terra creua aquesta zona de l’espai, els meteors es desintegren a l’entrar en contacte amb l’atmosfera terrestre produint la pluja de meteors.

 

Quin és el millor dia per observar-les?

Tot i que es poden observar des de juliol i fins passat l’agost, el pic màxim de meteors per hora es troba pels voltants de Sant Llorenç (10 d’agost), d’aquí reben el seu sobrenom. Enguany el pic d’estels fugaços serà entre el 12 i 13 d’agost, amb fins a 120 meteors per hora. A diferència de l’any passat, aquest 2021 la llum de Lluna no dificultarà tant la seva observació, ja que es troba en fase creixent i menys d’un 20% serà visible durant la nit del pic. Per altra banda la presència de pols en suspensió provinent del nord d’Àfrica redueix la qualitat de l’aire i pot dificultar la visibilitat d’enguany. Recordem però que tant dies anteriors com posteriors al pic són igualment bons per a la seva observació.

On es poden veure millor?

Cal allunyar-se de les fonts de llum i de la contaminació lumínica. Des de camps, masies allunyades de nuclis urbans, o fins a platges i turons són bon llocs per realitzar observació astronòmica, sempre i quan tinguem un ampli camp de visió del cel nocturn.

Tot i que és possible divisar estels fugaços a pràcticament qualsevol part del cel nocturn, preferentment els cercarem entre el nord i el nord est, on trobem la constel·lació de Perseus, fent la sensació que la pluja d’estels surgeixi d’aquesta regió del cel celeste.

 

Què cal per veure-les?

No és necessari cap teleobjectiu, es poden veure a ull nu. Sols cal paciència, esperar que la visió s’adapti a la foscor i alguna peça d’abric ja que tot i que ens trobem en un episodi de calor, passar moltes hores quiets i estirats al terra ens pot fer agafar fred.

 

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Judith Lloberol: “La intenció de la fira és donar a conèixer un producte com el vi català”

En l'edició d'enguany a la fira s'hi podran trobar més d'un centenar de referències de vi d'una seixantena de cellers d'arreu de Catalunya.
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -