16.2 C
Pals
Dijous, 28 març 2024
- Publicitat -

La Passió 1943, un homenatge a la representació que no es va arribar a fer

L'any 1932 va ser l'últim cop que es va representar la Passió a la Bisbal

Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

La tradició ressorgeix a la Bisbal d’Empordà. El Cor Carreras Dagas i Els Pastorets de la Bisbal s’han unit per retre un homenatge a la Passió del 1943, censurada per la repressió franquista a Catalunya durant els anys posteriors a la Guerra Civil. Per reconèixer la feina de tots els implicats en aquella Passió que no va veure la llum, s’està començant a cuinar l’espectacle Passió 1943, que es podrà veure al Teatre Mundial de la Bisbal el pròxim 2 d’abril, coincidint amb el Diumenge de Rams.

Un dels promotors i impulsors d’aquest espectacle, Jordi Bassa, relata que van començar el projecte amb certs dubtes i sense saber on els portaria. Des de l’inici Jordi Bassa aclareix que aquesta no serà una representació completa de la Passió del text de 1943, mecanografiat per Maria Gispert i Jovés, la Maria de la impremta. Bassa explica que es farà una dramatització de la Passió on hi ha música i corals en un format més “minimalista”.

Durant la representació serà el Cor Carreras Dagas, ajudat per altres cantaires, i dirigits pel seu director, David Granato, l’encarregat d’interpretar les cançons corals i els solos. Ho faran acompanyats per una orquestra de deu músics. De la part interpretativa se n’encarreguen els actors i actrius dels Pastorets de la Bisbal, dirigits per Jordi Bassa.

Una llarga trajectòria i la recuperació

La Passió s’havia representat a la Bisbal d’Empordà des del segle XVIII. Va ser a partir del 1850, declara Jordi Bassa, quan es va començar a representar l’obra al Teatre Principal, que estava situat al carrer del Morró. Amb l’arribada de la República i la Guerra Civil a Espanya, el 1932 va ser el darrer any que es va representar la Passió de la Bisbal.

Durant el 1942, uns quants bisbalencs que havien participat en l’obra de l’any 1932, sota el guiatge de Josep Roldós i dirigits per Magne Bosch, van decidir recuperar la representació. No guardaven tot el text, però va ser Maria Gispert i Jovés, coneguda com la Maria de la impremta, la que va recuperar el guió de la Passió.

La Passió que mai es va celebrar

Jordi Bassa afirma que volen retre homenatge a totes aquelles persones que volent recuperar la Passió l’any 1943 van haver de cancel·lar les deu representacions programades pels mesos de març i abril. Relata que el mateix dia de l’estrena de l’obra, el 14 de març de 1943, i “venent les últimes entrades a taquilla”, dues dones van acostar-s’hi preguntant-se si de debò s’arribaria a representar l’obra.

Va ser a la tarda, just una hora abans de l’estrena, quan dos guàrdies civils van portar-los un telegrama del Gobierno Civil de Gerona, signada pel governador Luís Mazo Mendo, que els prohibia representar l’obra. Els motius que donava el governador eren diversos: la Passió estava basada en els evangelis apòcrifs i a més era en català, una llengua prohibida en l’inici de la dictadura franquista.

Jordi Bassa relata que tots els ingressos per les entrades que havien de cobrir les despeses de la funció no van arribar. Van haver de muntar un petit grup de teatre que feia obres en castellà per recuperar la inversió que van haver de fer per intentar reviure la Passió de la Bisbal.

Una molt bona rebuda

Jordi Bassa reconeix que la idea de retre aquest homenatge va sorgir després de trobar les partitures de la Passió a l’arxiu Comarcal amb el que va ser el director del Cor Carreras Dagas, Albert Morcillo. Va ser llavors quan Jaume Massaguer va explicar a Bassa que ell tenia un guió de l’obra de 1943 a casa.

Fa dues setmanes que els actors i actrius dels Pastorets i el Cor Carreras Dagas assagen. Jordi Bassa detalla que el cor comptarà amb una quarantena de cantants, deu músics a l’orquestra i una trentena d’actors i actrius dalt de l’escenari. Els dilluns assagen els cantaires i els dimarts els actors als locals del Teatre Mundial.

Jordi Bassa espera omplir el Teatre Mundial de la Bisbal el pròxim dia 2 d’abril. Algunes persones del municipi ja l’han anat a trobar per contar anècdotes de familiars que havien participat en la Passió de l’any 1932.

Des de diverses institucions s’han mostrat col·laboratius amb aquest homenatge a la Passió de 1943. L’Ajuntament de la Bisbal els ha cedit espais i els ajuda en diversos aspectes. Poden demanar una subvenció tant a la Diputació de Girona com a Memorial Democràtic.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Roben i destrossen dos recintes esportius a Sant Feliu de Guíxols

Van trencar panys de portes, van robar diners i van preparar menjar a una de les instal·lacions
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -