17.6 C
Pals
Dilluns, 2 octubre 2023
- Publicitat -

Pipicans

Ha estat director de Revista de Palafrugell i coordinador de Crònica
d’un any, així com redactor a La Proa, diari del Baix Empordà o
Revista del Baix Empordà, entre altres. Corrector i traductor de
diferents obres.

Fins no fa tant els gossos tenien una funció en l’estructura social, especialment per a la cacera o la de guardar els masos i altres propietats contra robatoris o per foragitar possibles bestioles que es podien cruspir el bestiar. Avui, a banda de fer-nos companyia, hi ha també els gossos-policia o els pigalls o gossos guia per a invidents, entre altres activitats canines. Cal remarcar que l’adquisició d’animals de companyia s’ha incrementat d’un temps ençà, fins i tot de bèsties tan exòtiques com ara iguanes o fures, si bé és sobretot en l’àmbit dels gossos on hom n’adquireix de tota mida i raça. S’ha anat escampant la pràctica del voluntariat a les gosseres, a fi de portar a passejar-hi els gossos i, cada vegada més, d’anar a aquestes gosseres per tal d’escollir una mascota que ens faci peça.

Fins aquí tot molt bonic. Però: i el comportament cívic quan els anem a passejar per la vila o ciutat? Aquest és un altre capítol que de fa temps genera debats i discussions a peu de carrer, doncs hi ha un bon nombre de gent poc escrupolosa que deixa les femtes dels animals allà on aquests fan les seves necessitats. Sí que veiem cada vegada més com els amos disposen de bosses per recollir la cagarada en qüestió, però a voltes caminar per la voravia suposa una autèntica cursa d’obstacles. I no oblidem les miccions líquides de la bèstia a les cantonades o a les rodes dels cotxes, tot un clàssic.

Per pal·liar aquest desgavell estètic i de salubritat -a algunes zones la catipèndia d’olors resulta gairebé insofrible- s’ha trobat la solució salomònica dels pipicans o zones d’esbarjo per a gossos. Tot i així als consistoris els resulta molt complicat d’invertir en aquests espais. A la demarcació en trobem a la ciutat de Girona, Salt, Olot, Blanes, Figueres, Roses, etc., però encara no s’ha fet prou pedagogia ni s’ha pres prou consciència del problema. Per a ubicar un espai públic lliure per a gossos, només cal triar un indret força aïllat i dotar-lo de tanques així com de bancs, punts d’aigua i aparells d’assortiment de bosses. Fóra bo que es tingués en compte aquest assumpte pelut i no haver d’arribar al límit de manifestar-se davant la casa gran tot imitant els lladrucs de gos, com ha passat en més d’una ocasió.

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios