Foto de la sessió informativa

Begur, Sant feliu de Guíxols, Palamós i Torroella de Montgrí-l’Estartit són els pobles del Baix Empordà que formen part de la llista de 20 municipis que ja s’han interessat per formar part de la nova marca que impulsa l’Agència Catalana de Turisme, Viles Marineres.

En un acte de presentació fet a Barcelona, el director de l’Agència Catalana de Turisme, David Font, ha explicat que “el departament d’Empresa i Coneixement, a través de l’ACT, crea aquesta marca turística per aglutinar aquelles poblacions litorals que conserven viva la cultura lligada al mar i les tradicions pesqueres, i que han sabut mantenir els seus espais naturals i patrimonials, tot oferint experiències i vivències vinculades als valors de la vida marinera”.

Per tal de poder formar part d’aquesta nova marca, cal que el municipi en qüestió tingui una forta personalitat marinera marcada per aspectes com ara el caràcter històrico-cultural, gastronòmic i paisatgístic, perquè promouen esdeveniments i activitats que reivindiquen els productes locals lligats al mar i a la tradició marinera o que ofereixen experiències turístiques singulars al voltant de l’activitat marinera.

L’Alcalde de Begur, Joan Loureiro detalla els motius pels quals el seu municipi en formarà part.

Els requisits per formar-ne part

Caldrà que els municipis tinguin una població màxima de 70.000 habitants o que siguin capital de comarca. Excepcionalment, podran adherir-se poblacions litorals integrades en municipis més grans o barris amb un fort caràcter i tradició pesquera o marinera. En tots dos casos caldrà que hi hagi:

Un nucli central on es faci visible el caràcter de vila marinera: zona portuària, barri de pescadors…
Un programa d’activitats estable que fomenti el coneixement, la promoció i la sensibilització del caràcter de vila marinera.
Tenir com a mínim dos Béns Culturals d’Interès Nacional.
Complir certs criteris de vocació turística, de futur i de protecció del paisatge.

A través d’aquesta nova marca, l’ACT pretén facilitar el posicionament i la promoció d’aquestes viles com a destinacions turístiques a nivell nacional i internacional, preservar i promoure el seu patrimoni històric, arquitectònic, tradicional i paisatgístic, promoure-hi el turisme com a eina de desenvolupament, diversificació econòmica i garantia de futur, crear sinergies entre municipis, potenciar la diversificació territorial de l’activitat turística, i protegir la conciliació i l’equilibri entre residents i visitants.

A més dels pobles del Baix Empordà, també s’hi han interessat els municipis d’Arenys de Mar, Blanes, el Masnou, l’Ametlla de Mar, l’Ampolla, l’Escala, el Port de la Selva, Premià de Mar, Roses, Sant Carles de la Ràpita, Sant Pol de Mar, Torredembarra, Tossa de Mar i Vilanova i la Geltrú.