17.8 C
Pals
Divendres, 29 setembre 2023
- Publicitat -

Presentat el 37è volum de l’Institut d’Estudis del Baix Empordà, amb recordatoris de personatges il·lustres

Es recorden els cent anys de la mort de Josep Pella i Forgas (1852-1918) jurista, periodista, polític i historiador, un personatge polifacètic i sorprenent

Albert Aparicio
Albert Aparicio
Graduat en Física i Màster en Meteorologia. Observador meteorològic de la XOM (meteocat) a Palafrugell.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Aquest dissabte s’ha presentat el 37è volum de l’Institut d’Estudis del Baix Empordà (IEBE) a l’Antic Casino de Castell d’Aro. L’edició d’enguany consta de 9 articles de diversa temàtica històrica i cultural de la comarca i com a novetat, l’edició del 2018 s’inicia amb un apartat de recordatoris a personatges il·lustres de la història baix empordanesa, com és el record dels cent anys de la mort de Josep Pella i Forgas (1852-1918) jurista, periodista, polític i historiador, un personatge polifacètic i sorprenent.

També es dedica un record al recent desaparegut Lluís Palahí i Xargay (1925-2018), en un emotiu escrit realitzat pel President de l’IEBE, Francesc Aicart, amic i company membre del mateix Institut d’Estudis, recorrent la seva trajectòria i compromís cultural amb la comarca.

Acte de presentació del 37è volum de l’Institut d’Estudis del Baix Empordà.

Aprofitant l’efemèride centenària de la fi de la Gran Guerra el 1918, hi trobem dos articles relacionats: el primer, realitzat per Joaquim Alvardo sobre les repercusions de la Primera Guerra Mundial sobre la indústria surera del Baix Empordà. El treball consta d’una compilació de les repercussions de la Primera Guerra Mundial sobre aquesta indústria i com la crisi que en sobrevingué provocà un abans i un després en la seva història.

En el mateix context històric, Rosa M. Masana presenta un article dedicat a l‘epidèmia de grip influença de l’any 1918 a Palafrugell. Els efectes d’aquesta epidèmia de grip van ser els més devastors dels que es tenia constància, causant entre 40 i 50 milions de morts a nivell global i només a Espanya s’ha documentat fins a 300.000 víctimes. L’article parteix de registres de correspondència de l’Ajuntament de Palafrugell per estudiar el nombre de persones que van contraure la grip a la vila palafrugellenca i el nombre de defuncions durant el 1918.

També en destaquem un article de caire més tècnic i divulgatiu de la ciència agrícola, que presenten la Míriam Ballesta i en Mallku Negre. Els autors presenten els resultats obtinguts al fer un seguiment de les plantes adventícies (les mal anomenades males herbes) observades a els Horts Municipals Ecològics de Platja d’Aro. L’estudi inclou un llistat exhaustiu dels diversos tipus de flora arvense i ruderal apareguda espontàniament en el transcurs d’un any, indicant-ne les seves propietats  i beneficis tant pel sistema agrari com sobre la salut humana d’aquelles plantes remeieres i aromàtiques.

L’acte va concloure amb les paraules d’Esther Bussot autora de l’article Les Brigades Internacionals: L’Hospital Militar Clínica núm. 4 de s’Agaró. Biografia de vuit brigadistes internacionals que hi moriren. Commemoració del 80è aniversari (1938-2018).

El treball esdevé un homenatge i recull la bibliogràfic de 8 brigadistes internacionals que arribaren a la Clínica Militar de s’Agaró ferits.

 

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Bizarrap/Bizapop anuncia la sessió 57 en un extens vídeo

Aquesta mateixa setmana Bizarrap canviava el seu nom d’Instagram pel de Bizapop, fet que feia entreveure que ben aviat arribaria una nova cançó, que semblava que podria ser amb algun/a artista pop. Ara s’ha confirmat que el 4 d’octubre arribarà la sessió 57, tot i que de moment es manté el misteri de qui serà
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -