12.1 C
Pals
Dilluns, 18 gener 2021

El problema de l’habitatge al Baix Empordà: ús turístic, joves i COVID-19

Els propietaris prefereixen llogar estacionalment perquè els hi surt més a compte.

El més llegit

Un terratrèmol sacseja alguns punts del Baix Empordà

Ha tingut l'epicentre a Cassà de la Selva, tot i que s'ha pogut detectar a Santa Cristina d'Aro o Calonge

1.568 vacunats contra el coronavirus al Baix Empordà mentre les dades s’estabilitzen

Sembla clar que amb l'empitjorament de les dades a Catalunya (i també a Espanya) ja es pot parlar de tercera onada. Però, quin és l'impacte del coronavirus al Baix Empordà ara mateix, quan fa una setmana que s'ha reprès l'activitat laboral i escolar després de les vacances de Nadal?

Un jutjat ordena a l’Ajuntament de Palafrugell que obri un expedient al nou Càmping Calella

La disputa entre els propietaris de la parcel·la embrionària Càmping La Siesta de Calella (la família De Vehí) i els fins l'octubre arrendataris del terreny i responsables de l'activitat (la família Cruz) ha acabat en un jutjat.

Detenen un home per cremar quatre vehicles i dos contenidors a Sant Feliu de Guíxols i Palamós

Els Mossos d’Esquadra han detingut aquesta matinada un home de 35 anys, i veí de Reus, com a presumpte autor d’un delicte d'incendi i danys
Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -

Palafrugell té en un any 151 habitatges d’ús turístic més. L’any 2019 en tenia 2.183 i ara al 2020 ja en té 2.334. En concret, 74 a Calella, 16 a Llafranc, 27 a Tamariu, 2 a Llofriu i 32 a Palafrugell. Recentment, el Consell Comarcal del Baix Empordà ha alertat que el confinament ha fet incrementar els habitatges turístics al Baix Empordà. Segons van explicar el president del Consell Comarcal, Joan Loureiro, el motiu és, en bona part, que els propietaris aposten per aquest tipus de lloguer en comptes del de tot l’any perquè en treuen molt més rendiment – en alguns casos fins a quatre o cinc vegades més -. A això cal sumar-hi la major demanda que hi ha des del confinament, on molts ciutadans de zones urbanes han apostat per passar els dies lliures a la Costa Brava en comptes d’anar de viatge. Però què hi diuen alguns dels municipis?

Molts coincideixen que el problema de l’habitatge ve de lluny, de molt abans del COVID-19. D’una banda, hi ha el preu del lloguer general que és molt car pels joves d’alguns municipis. Una de les causes és que els propietaris prefereixen llogar estacionalment perquè els hi surt més a compte. Ho explica Eugeni Pibernat, regidor de turisme a Begur.

A més a més, segons Pibernat, la demanda turística fa que els propietaris ofereixin més habitatges d’ús turístic. L’agència d’habitatge Finques Begur n’explica els avantatges:

Malgrat des de l’Ajuntament de Begur no han notat cap canvi en la demanda de llicències d’habitatges d’ús turístic, les agències de lloguer d’habitatge sí que han notat un augment de demanda amb les cases i pisos que ja tenien. Per exemple, l’agència Domus Begur ha dit en declaracions a Ràdio Capital que hi ha un perfil de gent de “de Barcelona que busquen un lloguer de segona residència per venir els caps de setmana durant tot l’any o venir en cas d’un segon confinament”. En general hi ha 10 lloguers de tot l’any aproximadament normalment, i aquest hivern des de passat l’estiu han notat més demanda.

Des de Finques Begur, també estan d’acord que la situació actual fa que ara hi hagi famílies que busquen lloguer d’hivern.

 

Més enllà del lloguer, però, amb la COVID-19 han augmentat les persones que han vingut a la seva segona residència que ja la tenien d’abans. Segons ha assegurat la regidora de Benestar Social de Palafrugell, Roser Massaguer, la segona residència ha incrementat perquè les dades de Correus van passar de 25 a 100 paquets a Calella en el primer brot de COVID, per exemple. Eugeni Pibernat, regidor de Turisme de Begur, ha explicat que tenen constància que els que van al municipi “tenen casa de tota la vida de segona residència”.

Pibernat ha explicat que fa temps que al municipi tenen fibra implementada, i això fa que tinguin des de fa temps un perfil de gent concret que hi té primeres i segones residències.

“Que els joves hagin de marxar, per exemple, també va lligat a l’educació que es pot oferir al municipi. “Els nens ja tenen la idea que hauran d’anar a estudiar a Palafrugell, a Palamós o a Barcelona”, ha explicat Pibernat.

Així doncs, el problema de l’habitatge va molt més enllà de la COVID-19 i té una afectació directe als joves.

La regidora de Benestar Social de l’Ajuntament de Palafrugell, Roser Massaguer, ha explicat que per això des de l’Ajuntament de Palafrugell promou el lloguer social i vol incrementar la “petita borsa” que ja existeix, aproximadament de 25 pisos, ja que té molts avantatges.

Aquest 2020 també han engegat un habitatge cooperatiu amb Sostre Cívic, que volen seguir promocionant. Es tracta d’un bloc de sis pisos que l’Ajuntament ajuda a finançar. Massaguer explica en què consisteix l’habitatge en lloguer d’ús cooperatiu.

Ara, tenen la intenció de té algun altre edifici. “L’habitatge cooperatiu és el futur perquè no passin les desgràcies de quedar-se sense habitatge a la crisi del 2008”, ha explicat Massaguer.

- Publicitat -
- Publicitat -

Últimes notícies

Rescaten cinc tripulants d’una embarcació bolcada a Calella de Palafrugell

Dos d'ells eren menors d'edat i patien una hipotèrmia lleu

Altres notícies