29 C
Pals
Dilluns, 4 juliol 2022
- Publicitat -

Què haig de saber sobre els controls d’alcoholèmia?

A tot conductor li convé saber aquests punts sobre els controls d’alcoholèmia.

1. No bufar es  pitjor. Negar-se a bufar no implica deslliurar-se del control. Si l’agent requereix de forma clara i comprensible al conductor que s’ha de sotmetre a les proves d’alcoholèmia i el conductor s’hi nega, podrà acusar-se per un delicte de desobediència a l’autoritat. La pena per negar-se a bufar és més elevada que la que correspon per conduir sota els efectes de l’alcohol. A més, si la ingesta d’alcohol és evident, també pot condemnar-se igualment sense necessitat de la prova d’alcoholèmia.

Simular que es fa la prova, és a dir, bufar amb poca força o evitant que la màquina pugui mesurar, també es considera negar-se a sotmetre’s a la prova d’alcoholèmia.

 2. No qualsevol taxa d’alcohol té conseqüències. Tan sols es sanciona amb una multa administrativa a partir d’una taxa d’alcohol en aire aspirat de 0,25 mg/l. A partir de 0,60 mg/l es considera un delicte, castigat amb penes de presó o multa i sempre suspensió del carnet de conduir per com a mínim 1 any.

 3- El comportament és important. Tots sabem reconèixer quan una persona ha begut. És cert que en alguns casos és difícil, però en d’altres és evident. Dificultats per mantenir l’equilibri, parla repetitiva o pastosa, comportaments eufòrics o absents… Segons quin tipus de comportament amb els agents, s’evidencia la ingesta d’alcohol sense necessitat de l’etilòmetre.

En tots els atestats contra la seguretat en el trànsit, hi consta una acta de simptomatologia etílica amb signes com els descrits per tal d’evidenciar la ingesta d’alcohol.

4- Citació per judici ràpid. Al finalitzar les proves d’alcoholèmia, si la taxa d’alcohol és superior a 0,60 mg/l, els agents poden citar-nos per comparèixer al jutjat per un judici ràpid. La citació pot ser per a l’endemà mateix, habitualment en pocs dies. En síntesi, el judici ràpid consisteix en que la persona acusada pot reconèixer els fets en el mateix jutjat d’instrucció, acceptar la pena sol·licitada pel Ministeri Fiscal i finalment el jutge dictar una sentència condemnatòria amb la pena rebaixada en un terç gràcies a la col·laboració del justiciable. Totes aquestes actuacions obligatòriament es fan amb l’assistència d’un advocat, ja sigui d’ofici o de designa particular. Si revisades les actuacions amb l’advocat no hi ha conformitat en els fets o en l’acusació, es celebrarà un judici al jutjat penal amb tots els mitjans de prova que siguin necessaris per esclarir els fets.

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios