8.1 C
Pals
Diumenge, 3 març 2024
- Publicitat -

Què se n’ha fet dels pardals?

Ràdio Capital. La ràdio de l'Empordà
Ràdio Capital. La ràdio de l'Empordà
Què se n'ha fet dels pardals?
Loading
/

Fins fa poc el pardal formava part indestriable del paisatge de pobles i ciutats, una au de petit tamany adaptada perfectament a la vida urbana i que convivia sense més problemes amb els humans. Feia els seus nius en arbres o teulades, menjava les sobres de menjar o espigolava les engrunes d’ànimes caritatives i no era molestat per ningú en especial.
D’uns anys ençà aquesta convivència s’ha acabat, o ha minvat espectacularment, si més no a casa nostra. De manera genèrica hi ha diferents teories de la conspiració. Pot ser que hagi estat foragitat per altres espècies més agressives com ara els coloms, els gavians, els estornells, les garses i una espècie introduïda a causa de la deixadesa dels seus amos: la cotorra argentina que ha proliferat a cor què vols. Per altra banda alguns analistes parlen d’infeccions de paràsits, de la pol·lució de pesticides o del combustible de vehicles, o bé de la contaminació radioelèctrica per antenes de WiFi, telefonia, etc. Altres hipòtesis apunten a la reducció de plantes a les ciutats, o bé a les renovades concepcions arquitectòniques que prescindeixen d’indrets adients per niar, així com també a la disminució de la població d’insectes.
Qui més qui menys va prenent consciència de l’acció predadora de l’home i els seus efectes contraproduents envers el paisatge. Amb tot, els pardals semblava que sobrevivien als nombrosos estralls al medi ambient i donaven una nota de vitalitat a les places i carrers. Esdevenien una mena d’ambaixadors de la natura transportats als espais “civilitzats”.
Alguns experts remarquen que altres espècies s’han adaptat millor, com les esmentades abans, o bé la cuereta, l’esplugabous, la mallarenga, el cagamànecs, el pinsà, el pit-roig, el capsigrany o la cotxa fumada. Un amic, dels que es compten amb els dits d’una sola mà, em convida regularment en un tros rústic dels rodals de Palamós. Quan aterrissàvem al camí rural, un estol de pardals aixecava el vol produint una ombra xinesca, enlluernats pel contrallum del sol. Un fenomen que malauradament avui no es repeteix.

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios