Quim Casellas: “La nostra aposta per la cuina de l’Empordà és molt clara”

- Publicitat -

La cuina s’apodera de les Veus de l’Empordà amb la Mar Coll. I és que la cuina empordanesa és un referent del món culinari. Per això, ens visita Quim Casellas, que és el cap de cuina de l’Hotel-Restaurant Casamar de Llafranc i que té una estrella Michelin.

I és que l’Hotel-Restaurant Casamar és un negoci que queda en família, ja que la seva germana és la gerent del negoci. Els seus avis van emigrar a Suïssa, però en tornar a Catalunya van comprar una casa d’un sastre, i van fundar una casa d’hostes. No va ser fins que els pares d’en Quim van agafar el negoci que ho van convertir en un negoci hoteler.

En Quim Casellas va iniciar-se en la cuina amb el seu pare i amb el guanyador d’una estrella Michelin a Castell d’Aro, Joan Piqué. Tot i això, no té estudis de cuina, però ha passat per molts restaurants com el Celler de Can Roca. En restaurants com aquest va començar a aprendre i a desenvolupar les seves tècniques culinaries.

Els col·lectius culinaris

El restaurant Casamar forma part del moviment slow food i el col·lectiu de la Cuina de l’Empordanet. I és que els valors d’aquests dos col·lectius s’ajusten àmpliament als valors del restaurant, que relaciona el plat final amb tots els processos i ingredients per obtenir aquest tipus de cuina.

I és que hi va haver un punt en què cuiners de Palafrugell i la zona, com en Quim, es van adonar que hi havia una gran quantitat de productes que provenien de fora de Catalunya. Per això, van decidir iniciar aquest moviment de l’slow food i la Cuina de l’Empordanet.

A través de diversos col·lectius, en Quim Casellas també ha pogut fer d’ambaixador de la cuina de l’Empordà. Un dels exemples més destacats va ser un mapping on va participar.

El restaurant i la cuina de Casamar

La intenció des de Casamar és reconèixer el producte i sorprendre a la gent. És a dir, treballar amb productes de temporada i que se sàpiga d’on prové cada producte. Al restaurant canvien la carta tres cops a l’any, ja que a l’hivern tanquen. En la creació de cada carta hi ha un procés creatiu per elaborar els diferents plats.

A més, els treballadors i en Quim són conscients que el restaurant ha de reciclar per intentar ser més sostenibles. Per això, busquen mètodes per ser més ecològics i ajudar al benestar mediambiental. Així, cada any fan diverses propostes per intentar reduir els seus residus. Al final, des de Casamar intenten que tota l’experiència al restaurant sigui completa i que se sentin completament a l’Empordà.

L’estrella Michelin

En Quim pensava que seria complicat vincular l’hotel Casamar, relativament senzill però correcte, amb un restaurant amb l’Estrella Michelin. Va ser l’any 2011 quan els van atorgar una Estrella. Però aquest any ha estat l’únic any en què no els hi han renovat aquest reconeixement.

Van parlar amb el director de Michelin, perquè no s’explicaven aquesta falta de renovació. Llavors es van adonar que hi havia certs errors que s’havien de corregir per aconseguir l’excel·lència. Va ser un gerro d’aigua freda per l’equip i per en Quim, ja que hi havien treballat molt. Tot i això, estan preparats per recuperar aquesta Estrella Michelin.

- Publicitat -