15.3 C
Pals
Dijous, 30 novembre 2023
- Publicitat -

Quina utilitat tindria Radio Liberty en l’actual guerra de Rússia amb Ucraïna?

Durant la Guerra Freda no es va poder crear cap sistema per interferir el senyal d'ona curta que emetia Radio Liberty des de la Platja de Pals i el mateix podria passar actualment, ja que no es tractava només d'emetre amb molta potència, sinó que les ones que sortien des de Pals s'orientaven cap la troposfera i rebotaven cap a les diferents zones de l'antiga U.R.S.S , fet que impossibilitava la seva neutralització

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Més enllà del front de la batalla i la línia de comandament, des de l’existència dels mitjans de comunicació de masses les guerres tenen un altre front tant important com el del cap de batalla, el de la propaganda.

En aquest sentit no cal aprofundir massa en exemples de mecanismes de propaganda que han condicionat diversos conflictes al llarg de la història i és també un fet, que en l’era d’Internet les xarxes socials són l’altaveu a través del qual rebem nitícies, imatges i comentaris des de primera línia del front i l’actual conflicte entre Rússia i Ucraïna n’és l’exemple més recent.

Tanmateix els estats tenen eines que podrien arribar a bloquejar l’accés a la informació, ja sigui bloquejant accessos a Internet, silenciant mitjans o, tal i com denunciaven diversos periodistes a través de les xarxes, limitant l’accés a la informació a fonts “oficials”.

El paper de Ràdio Liberty durant la Guerra Freda

Tal i com explica Isaac Issy, gestor dels perfils de Radio Liberty a facebook i a Instagram, l’emissora situada a la Platja de Pals, va ser un instrument decisiu durant la guerra freda entre Estats Units i l’antiga Unió Soviètica. Des de l’emissora de Pals els països centrals que conformaven el teló d’acer rebien els programes i les notícies contra el sistema comunista que va caure definitivament l’any 1991.

Davant d’aquell escenari l’emissora situada a Pals va tancar definitivament les seves emissions i amb l’arribada de les noves tecnologies semblava que mai més tindria sentit utilitzar un sistema d’emissió tant costós com com aquell. Però davant de l’actual conflicte entre Rússia i Ucraïna, l’allau d’informacions i la dificultat per verificar-les o les possibles apagades informatives, Issy es pregunta si Radio Liberty podria ser útil en un conflicte com aquest? 

Radio Free Europe Radio LIberty
Radio Free Europe Radio LIberty

Durant la Guerra Freda no es va poder crear cap sistema per interferir el senyal d’ona curta que emetia Radio Liberty des de la Platja de Pals i el mateix podria passar actualment, ja que no es tractava només d’emetre amb molta potència (l’emissora de Pals podia arribar a emetre amb un milió de watts), sinó que les ones que sortien des de Pals s’orientaven cap la troposfera i rebotaven cap a les diferents zones de l’antiga U.R.S.S , fet que impossibilitava la seva neutralització. Actualment no hi ha documentat cap sistema que permeti neutralitzar aquest tipus de senyals, com sí que podria passar tancant bloquejant xarxes de telecomunicacions, sancionant mitjans de comunicació locals, o la mateixa Radio free Europe Radio Liberty, en la seva emissió local.

Més de vint anys després del seu tancament i posterior demolició costa imaginar en la utilitat de la vella instal·lació de Pals, però en la batalla per la propaganda els Estats recorren a tots els recursos imaginables i tal i com va passar als anys 50’s és possible que alguna estació d’algun indret remot torni a emetre una programació que comenci amb la mítica frase Govorit Radio Svoboda (Us Parla Radio Llibertat), amb la que començaven les emissions que sortien de Pals.

 

Totes les imatges i sons d’aquest article són extrets del web Radioliberty.org.

Així està avui, Radio Liberty

Galeria d’imatges: Així està avui, Radio Liberty

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

El 96% dels vins espanyols millor valorats estan tapats amb suro

L'estudi s’ha presentat aquest dimecres 29 de novembre en un acte al Palau Robert i les dades demostren que el tap de suro és el tapament escollit pels vins de major qualitat.
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -