Raoni Molina: “Hem de treballar per garantir l’accés a l’habitatge i la desestacionalització del turisme”

- Publicitat -

Avui ens visita Raoni Molina, alcaldable de Calonge i Sant Antoni per a Tots pel poble, per avançar-nos alguns detalls de la seva candidatura a les eleccions municipals d’enguany. Bon dia, senyor Molina.

Hola, bon dia. Gràcies per convidar-me.

Merci a vostè per venir. Primer de tot m’agradaria que es definís en tres adjectius.

Si m’haig de definir en tres, diria que sóc una persona compromesa. I sóc una persona de paraula. Quan quan dic que faig una cosa i complir el cent per cent i mai torno enrere, és un compromís cent per cent amb tot el que faig. Jo sóc una persona molt treballadora, així que des de ben jovenet vaig començar a treballar ben aviat i he anat compaginant estudis amb treball.

I llavors, el fet de compaginar dedicar-li moltes hores al dia als estudis de treball ha creat un caràcter treballador i al dia d’avui pots continuar amb aquesta amb aquesta faceta. I després també amb una persona polifacètica, haver fet estudis de diferents coses i haver treballat amb diferents coses per obra. Ser una persona amb moltes facilitats a l’hora de treballar, de compartir experiències i treballar en equip, sobretot.

Llavors no sé si podria destacar tres aspectes que cregui que hagi aconseguit el govern del municipi durant aquests quatre anys de mandat.

Bé, si haguéssim de concretar més bé el que vam aconseguir com a partit dels regidor que veníem des de Republicans i ara formem part de Tots pel poble. I que tinc la sort d’encapçalar. Però s’hauria de destacar aquests tres èxits que hem aconseguit en la nostra regidoria. Quan vam estar dins del govern vam poder aconseguir un pressupost per a la nova deixalleria municipal que s’està acabant de construir. I va ser el pressupost amb una subvenció la més alta que s’ha aconseguit mai a Calonge, 575.000 euros que van venir des de la Generalitat. I va ser el nostre regidor qui va fer la gestió. Després també el Poble de llibres que hem aconseguit tenir un gran renom i que Calonge estigui en el mapa i se’n parli per tots els mitjans de comunicació i una gran afluència de gent en el nostre municipi.

I també vam aconseguir una subvenció de l’Institut de les Lletres Catalanes dotat de 40.000 euros. Vam ser el segon municipi amb la subvenció més alta de tot Catalunya i per davant nostre només va quedar Sabadell, així que vam aconseguir lluitar en primera categoria per aquesta subvenció. Després també podem destacar l’escola de música, que teníem una escola de música totalment deficitària i es va aconseguir obrir l’Escola de Música Moderna.

I dintre d’aquí va haver un projecte de fer un musical amb les tres escoles del nostre municipi i que la Conselleria de Cultura va dotar amb 10.000 euros de pressupost de subvenció. A vegades si un es mou es poden concedir subvencions i no sempre és tirar de partides pressupostàries del propi municipi si no és buscar. Però, és clar, subvencions, buscar sortides i obrir una mica. Obrir una mica la ment i apostar per coses noves.

Llavors també m’agradaria preguntar-li, podria destacar tres aspectes que potser no s’hagin acabat d’assolir des del govern del municipi durant aquests quatre anys de mandat?

Bé, per mi la més greu va ser el no poder continuar la legislatura amb el primer govern que es va crear. Tot i haver patit els efectes de Glòria, del Covid, van dificultar molt la gestió, també per una inexperiència de govern per falta de confiança. Suposo que el punt més feble va ser aquí una falta de confiança i de treball en equip. Quan és un govern, un pacte de diferents partits, costa d’arribar a entendre’s, però ha de ser la prioritat entendre’s i treballar pels programes electorals i no pas pels interessos de cada partit. A partir d’aquí va haver-hi la moció i l’entrada al nou govern, tornant a l’alcaldia en Jordi Soler. I bé, com tots sabeu, va acabar decidint que el nostre regidor va acabar fora del govern que en teoria havia de fer l’últim any de legislatura com a alcalde, la qual cosa nosaltres vam plantejar com a partit de renunciar en ella per garantir l’estabilitat del govern i per demostrar que no era una prioritat per a nosaltres tindre l’alcaldia si no treballa prou el poble. I bé, aquestes aigües turbulentes ens han portat al dia d’avui.

Llavors, quines són les accions o iniciatives que creu que són prioritàries per a un municipi com és Calonge i Sant Antoni?

La primera iniciativa primordial i necessària és l’habitatge. Tots els joves tenen problemes per trobar habitatge, com passa als municipis colindants o de tota la comarca, però en el nostre cas és un assumpte bastant greu perquè tenir tots els amics buscant habitatge “demana’ns si saps d’algun pis de lloguer, alguna casa en Calonge-Sant Antoni” i fins i tot alguna cosa que sigui de Palamós o vénen, ha de marxar a Palafrugell.

Que el nostre jovent hagi de marxar del nostre municipi és una cosa que no ens agrada. Si hem crescut i hem fet tota la nostra vida aquí. Ara no ens volem veure obligats a marxar. Jo sóc una persona privilegiada perquè en la meva situació actual puc dir que sóc dels pocs que té aquesta necessitat coberta, però no m’agrada veure com que la gent té aquest problema del dia a dia i que la cosa no pinta bé perquè no són una prioritat de les polítiques d’aquest país.

I crec que des dels municipis, des dels ajuntaments, s’ha d’apostar per solucionar aquest tema, i més quan veiem que tenim un poble que és totalment turístic i està molt més dedicat a l’habitatge turístic o a la segona residència. I no prioritzem la vida de les persones que hi viuen tot l’any i que està necessari per tenir un poble viu i obert tot l’any i que hi hagi un comerç i una economia local activa.

Després també el tema de la desestacionalització. Tothom parla de desestacionalitzar el turisme, però a vegades es queden només amb l’enunciat i falta desglossar aquestes idees. Nosaltres portem bastantes idees per donar-li solució i idees originals i sobretot, apostem per la cultura i per l’esport com a dos eixos principals que ens ajudin a trobar solucions i idees que ens doni sortida a tots.

Perquè si no apostem per coses noves, no destacarem mai per res. En pobles colindants que tenen grans motors, no com Palamós, amb el seu port pesquer o Sant Feliu amb la seva industrialització del sector industrial. I en canvi està aquí Platja d’Aro, amb el comerç que té un fort comerç. I nosaltres no podem només apostar pel turisme de sol i platja perquè ens limita molt. Llavors siguem originals, tenim poble de llibres, ens hem posat en el mapa, anem a créixer i a desenvolupar tot això.

Llavors, què diferencia la seva candidatura de la resta de partits polítics que es presenten a les eleccions d’enguany?

Però si ens hem de diferenciar, en primer lloc soc el candidat més jove, tinc 33 anys i per mi és un privilegi que els meus companys hagin apostat per mi, que tot i no tenir l’experiència de la que tenen altres, sóc una persona amb molta il·lusió i em sento fort i preparat per afrontar per afrontar una legislatura i estar inclòs dins un govern.

Llavors, com a jove tinc una visió totalment diferent de com s’estan fent les coses el dia d’avui en la política tradicional i clàssica que s’aposta pels interessos de partits o pels egos. Els personalismes, per mi no entren dins de la política municipal. L’objectiu ha de ser sempre el municipi i les persones i treballar-hi, posar-nos d’acord perquè les coses avancin i millorin.

I després, com a partit, també. No som un partit de grans sigles que hi hagin al darrere. Ni colors, ni direccions, ni ordres que vinguin des de dalt. Nosaltres som totalment municipalistes, som gent del poble amb ganes de treballar pel poble i amb molta il·lusió per tirar grans projectes endavant.

I llavors també m’agradaria preguntar li quins punts o iniciatives podria destacar del seu programa electoral. Ja han avançat uns quants quan hem parlat d’iniciatives i prioritats, però no sé si en podria desvetllar algun més.

Sí, sobretot el tema cultural és una cosa que podeu és un el grup que presentem amb més idees i que, a més a més, apostem perquè sembla que la cultura no és una prioritat en aquest país i hauríem de donar-li un gran esforç perquè ajuda a treballar a la ment de les persones. I també podem fer una indústria econòmica que vingui des de la cultura. I tot és possible. Per això portem per engrandir encara més el projecte de Calonge Poble de Llibres, apostem per fer un museu en el castell de Calonge, que sigui el Museu Castell del Còmic. I hem contactat amb algunes editorials per poder portar exposicions i les coses sembla que si entrem al govern podrien tirar endavant. I fer unes exposicions permanents i itinerants i que sigui un museu immersiu. I a més a més, comptem amb una col·lecció fixa fixa que està dedicada a en Tintin que ja es va intentar treballar durant aquesta legislatura i no ens van deixar tirar endavant, que és l’exposició del Tintin.

I tenim un veí de Calonge, l’exposició més gran de tota la península Ibèrica i ens la cedia per poder -mostrar en el nostre municipi com un reclam. I s’ha quedat estancada i apostant per introduir l’exposició Tintin dins del Museu del Castell i també apostant per una exposició del còmic català que li donem rellevància.

Després també podem introduir una altra idea que és la llibreria maleïda i que també és un treball que s’ha estat treballant durant aquests quatre anys, que és fer un espectacle de terror de manera permanent a Calonge per també potenciar el nucli urbà. I això vindria acompanyat de la mà de la companyia que porta l’Hotel Krueger al Tibidabo. I així, per tal de poder atraure el turisme juvenil i familiar al nostre municipi. Això és una idea que ja està treballada i només fa falta portar-la a terme.

Després per no només centrar-nos en Calonge hem pensat que Sant Antoni el gran projecte, seria fer Sant Antoni, Poble de les Arts. I fer que sigui un centre permanent de creació de comerç i d’art. Hi hagin dos nuclis que sigui la Fundació Ramon i el Collet, que esdevinguin equipaments públics culturals i que siguin els nostres parcs urbans, que estiguin sempre oberts i que tothom pugui entrar tot l’any, que són dos parcs que ara mateix tenim tancats. Només quan es fan coses puntuals s’obren tot i que hauria d’estar obert permanentment.

Deixant de banda el tema cultural, passem a donar idees en afers socials i habitatge. Nosaltres apostem per fer una àrea pròpia de serveis socials perquè puguem garantir les necessitats de drets bàsics de les persones que viuen al nostre municipi i donar suport i atenció a les les dones i els homes i també al col·lectiu LGBTIQ.

I això seria donar un suport i una atenció a nivell educatiu. Oferir igualtat d’oportunitats a totes aquestes persones. Hi creiem fermament municipi, que és de menys de 20.000 habitants, no té l’obligació de tenir una àrea pròpia, però nosaltres creiem que es pot fer hi apostem i tenim municipis com Platja d’Aro o Santa Cristina que ja ho han començat a tirar endavant i ho veiem com una prioritat.

I quant al parc d’habitatge social? Volem garantir l’habitatge per a joves, però a més a més, també que es puguin fer comunitats de gent gran. Hi ha gent que pateix la soledat i li agradaria formar part d’una cooperativa d’habitatges socials per a gent gran i també que poguéssim atendre a les persones que estan en cas d’emergència.

Moltes vegades es critica la gent okupa, però molta gent okupa no ocupa per voluntat. Es veuen obligades moltes vegades a veure’ns si no els hi donem aquestes garanties i que puguin tindre uns apartaments en habitatges per atendre aquesta emergència. No podem només queixar-nos. Donem solucions.

I dintre d’Afers socials també vull i volem garantir que tots els infants tinguin les activitats extraescolars garantides. I que no quedin exclosos per raons socioeconòmiques. No hi ha estudis que diuen que quatre de cada deu infants a Catalunya queden exclosos d’activitats extraescolars o de casals d’estiu. Segons com, l’Ajuntament ha de ser una prioritat garantir que tothom tingui l’accés i no quedi exclòs.

Sí, sí, continuem. Ara parlem del tema d’educació i joventut. Creiem que Calonge hi ha l’Espai Jove, que s’hauria de fomentar i donar més, més espai de temps perquè els nostres joves es puguin trobar i fer les seves activitats allà. Però a la vegada també ens agradaria que a Sant Antoni s’obrís un espai que llavors els que viuen a Sant Antoni també tinguin dret a tenir un local on trobar-se i que puguin desenvolupar tot el seu oci. Llavors donem sortida als joves que no se sentin exclosos del sistema, que moltes vegades queden sempre oblidats.

I també volem impulsar una escola de música dins de l’Escola Moderna, que a més a més, hi hagi l’escola de dansa i de teatre i tot estigui gestionat per una mateixa escola. I fins que tots els joves que puguin mostrar actituds, aptituds o interès que puguin i que puguin potenciar les seves habilitats artístiques.

Llavors no sé si tractarem algun punt més.

Per no allargar-me massa, sobretot al medi ambient, que és una prioritat, que la nostra generació és un tema que ens pertoca al dia a dia, viure amb ella i que hem de ser responsables i garantir el futur no té, haurà. Una aposta clara per reduir les emissions de CO2 seria promocionar la cultura del transport públic. Actualment s’està apostant per fer més aparcament en el centre del nostre municipi. Creiem que en lloc de construir més aparcaments en el centre i que això produirà un excés de trànsit de vehicles i a més a més, més emissions de CO2. La idea principal hauria de ser apostar pel transport públic. Si tots aquests recursos que destinem a la construcció d’infraestructures, que són només carreteres o més aparcaments o tot el que aposta pel transport particular, és la idea equivocada. Hem d’apostar pel transport públic i facilitar el transport públic garantit.

I a més a més, també pensem que s’haurien d’incrementar les subvencions municipals per les instal·lacions d’energia renovables en particular, i amb empreses que ara mateix, si no m’equivoco, crec recordar que érem al 5 %. Creiem que s’ha d’incrementar aquesta subvenció. He sentit algun altre candidat que parlava de d’abaixar l’IBI i jo crec que baixar un nivell així, perquè si no ens ajudarà a garantir altres compromisos que no en volem comprometre, però sí que s’hauria de premiar i subvencionar l’aposta per la instal·lació d’energia renovables.

Doncs llavors, ja per anar acabant, si és el cas, que no assoliu una majoria absoluta a les eleccions d’enguany estaríeu disposats a pactar amb altres formacions polítiques?

A Calonge-Sant Antoni és molt probable que no hi hagi una majoria absoluta i a les últimes legislatures hem vist que està molt disputat tot per donar resultats i sempre acaben havent-hi pactes. És primordial a entendre’s. A nosaltres ens agradaria ser un equip de govern, poder treballar totes aquestes idees i tirar les endavant. No ens fa por, tot el contrari. Tenim il·lusió per treballar i llavors apostem sempre per intentar crear una majoria d’esquerres. Que pugui atendre totes aquestes necessitats que tenim. I benvingut sigui tot aquell que vulgui treballar pel bé, pel bé comú del poble i pel bé de les persones.

Així doncs, esperem que tinguin molta sort i encerts en aquestes eleccions d’enguany. I també els agraïm la seva visita als estudis de Ràdio Capital.

Moltíssimes gràcies! Ha estat un plaer!

- Publicitat -