Raquel Gallego: “Hem de treballar com a territori per millorar en termes econòmics, de sostenibilitat o mobilitat”

- Publicitat -

 Avui ens visita Raquel Gallego, alcaldable de Palamós i Sant Joan pel Partit Socialista de Catalunya Palamós Sant Joan, per avançar nos alguns detalls de la seva candidatura a les eleccions municipals d’enguany. Bon dia, senyora Gallego.

Bon dia.

Primer de tot m’agradaria que es definís amb tres adjectius.

Definicions, adjectius. Ja és prou complicat fer-ho amb molts amb tres ja és complicat. A veure si parlem de la vessant política, que és la que té que aquí, jo crec que podria dir que sóc una persona molt implicada amb tot el que faig i ho estendria també a la meva vessant professional i personal. La implicació crec que és molt important, sobretot quan tens intenció de presentar te a una candidatura per una alcaldia, però a més jo la complementaria amb el fet que qui em coneix sap que sóc una persona treballadora.

Tants anys en política et permet, doncs, desenvolupar diferents tasques, però evidentment, si al darrere no hi ha una feina de despatx, no pots complementar les teves inquietuds i la teva manera de fer i desenvolupar. I també destacaria el meu esperit de servei. Jo professionalment sóc llicenciada en Dret. El 2003, quan vam entrar a governar a Palamós amb el PSC, estava preparant oposicions a la Unió Europea, però sempre vaig dir que volia desenvolupar en la meva trajectòria professional poder d’alguna manera desenvolupar els meus coneixements en el treball per aquest interès comú per treballar pel teu municipi. T’estimes el teu municipi i jo crec que en un moment o altre tota persona hauria de conèixer realment com funciona l’administració. Jo sempre dic que és molt fàcil criticar des de fora, però també s’ha d’entendre la funcionalitat, la burocràcia i dia que implica la feina d’aquest buscar aquelles complicitats, aquella manera de treballar per aconseguir el bé comú. Al final no treballes per tu, sinó que treballes pel municipi i per tant, l’esperit de servei ha de ser sempre. En el moment que vegis que ja no tens, més val que et quedis a casa.

Podria destacar tres aspectes que cregui que hagi assolit durant aquests quatre anys de mandat al govern del municipi?

Si és difícil dir tres adjectius de tu mateix, destacar després els objectius assolits… Complicat. Si parlem d’equipaments, jo diria que l’únic equipament que han venut per bandera ha estat el camí de ronda. Personalment, hi posaria en qüestió, per exemple, que després de fer un equipament és important fer un manteniment. El manteniment en aquests moments no està a l’alçada del que hauria d’estar quan tirem endavant un equipament hem de vetllar perquè la seva funcionalitat continuï i perduri en el temps. En aquests moments crec que no està on hauria d’estar.

I més que destacar aspectes assolits, jo destacaria el que no hem assolit. Per mi, en aquest cas compartit amb el nostre grup, no és normal que tenint un govern amb majoria a Palamós, complementant que a nivell supramunicipal Esquerra Republicana governa al Consell Comarcal, governa a la Diputació, governa el Govern de la Generalitat, que no haguem estat capaços de posar fil a l’agulla i tirar endavant aquells projectes estratègics que ens marcarien la diferència com a municipi.

Portem vuit anys en blanc. Amb 12 anys de govern de Partit Socialista, van ser molts els equipaments necessaris pel municipi que es van tirar endavant. Ara que hi ha aquesta complicitat de tenir el mateix color a tot arreu, a totes les administracions hauríem de ser capaços d’anar més enllà. El que trobem a faltar és aquesta manca de trobar al final, aquelles complicitats que ens permetin tirar endavant.

I ho dic perquè, si recordeu, fa unes setmanes la consellera d’Economia va venir a presentar els pressupostos del 2023 a Palamós, a l’Espai del Peix, amb la singularitat que Palamós tenia zero partides d’inversions a Palamós. Per tant, per nosaltres era, està bé que ens vinguin a presentar pressupostos, però estaria encara millor que ens diguessin que hi ha partida per fer iniciatives a Palamós.

I més enllà, també diria, setmanes després ens visita el director general de Centres Educatius a Palamós i ens diu que faran un institut escola per a l’Institut Escola Vila romà. Recordem que aquest institut escola va decidir posar-se en funcionament sense tenir els equipaments necessaris, el que fan en el seu moment l’Ajuntament és cedir espais municipals, havent de traslladar serveis municipals propis a altres dependències per poder donar sortida.

Cada any s’ha anat implementant a primer d’ESO, segon d’ESO, el tercer. Ara anem ja pel quart any i encara no tenim un equipament. Ens sorprèn que dins dels pactes per als pressupostos, recordem que s’han tirat endavant perquè el PSC hi ha estat a favor. S’ha arribat a un pacte. Un dels requisits que posava el PSC era aquesta dotació d’un milió d’euros per començar a treballar amb aquest equipament.

Sorpresa nostra és que ens diuen que no. És a dir, es reflecteix als pressupostos que aquest compromís en el pacte per a pressupostos no es veu reflectit. Però ens arriba un director general i ens diu que en dos anys tindrem un equipament propi per a l’escola. Difícil si el 2023 no tenim pressupost ni tenim els espais a disposició. El primer que ha de fer l’Ajuntament és posar a disposició. Si tenim una competència com a Ajuntament, és posar els terrenys a disposició per a que es pugui fer aquest equipament. No hi ha partida. Hem d’aconseguir els terrenys. Avui, tot just parlant amb l’equip de govern, ens deien que estan per la labor de contractar un topogràfic, però no tenim un topogràfic per començar a treballar realment els terrenys que han de ser la futura seu de l’equipament institut escola.

És complicat que comencem a vendre fum de moltes qüestions i que realment no ho haguem fet la feina prèvia a que es quedi. No és que comencem ara, és que portem tres anys ja de bagatge. Anem pel quart. Esquerra Republicana fa 8 anys que governa Palamós. Quatre anys amb majoria absoluta. Jo crec que era el moment d’aprofitar que estaven governant a tot arreu per fer moltes coses per Palamós i per tant, aspectes destacats que hagin assolit pocs, perquè no hi ha un projecte i no hi ha gestió.

Ja ho ha anat avançant una miqueta, però quins tres aspectes no ha acabat d’assolir el govern del municipi durant aquests quatre anys de mandat?

Jo crec que el principal problema és que Esquerra Republicana de Palamós ha estat que no tenia un projecte clar. Que s’han limitat el manteniment del dia a dia i si m’heu escoltat en d’altres entrevistes ho he dit: amb manteniment del dia a dia no cal que al darrera hi hagi un lideratge polític, un equip de govern al darrera. Els tècnics estan més que avesats a fer-ho. Són capaços, tenen experiència i per tant, no cal.

El que cal és un projecte i no només per a equipaments. Jo recordo que un dels lemes d’Esquerra Republicana quan va entrar a governar a Palamós va ser ‘Noves maneres de fer‘. Aquestes noves maneres de fer no les hem vistes ni nosaltres ni els ciutadans, que és el primer la recriminació, jo crec que per tothom és una realitat que Esquerra Republicana no reproduirà aquesta majoria absoluta. Però, però no, perquè jo crec que al final hem perdut aquesta credibilitat de dir si tu fas un projecte per quatre anys i en porten vuit, és impossible que en vuit anys ho tiris endavant, determinades qüestions que resolguin problemes. Els han deixat sobre la taula.

Aquests moments en temes de calatge molt importants que no han resolt, en podem posar diferents exemples. Jo diria el contracte de neteja viària, de recollida de residus i de neteja de platges. Ells sabien que el 2022 aquest contracte s’exhauria i hem fet una pròrroga de vuit anys abans prorrogar un any i ara ens porta una altra pròrroga. Són temes que tu saps quan entres a governar, que hi ha una caducitat d’aquestes licitacions i per tant, s’ha de treballar.

El tema del mercat. Les concessions han fet una pròrroga per cinc anys i ja ens han avançat que el 2025 no podran continuar. Haurem de fer una licitació nova. No ho faran perquè tampoc tenim un mercat nou que ens permeti aquestes noves concessions de les parades del mercat. Com aquestes tantíssimes qüestions- I ho dic per experiència, nosaltres vam governar 12 anys, quan tu t’asseus al teu despatx i comences a assumir quines tasques desenvolupar amb els teus mandats, tu saps realment quines qüestions són prioritats per les que has de treballar perquè es doni una resposta.

Una altra cosa és el que sorgeixi del dia a dia l’acció reacció. Tampoc és normal que surti, que en prenem la decisió, en fem difusió a les xarxes socials i perquè hi ha una part de la població que es lamenta per la decisió que s’ha pres, fer marxa enrere i reconduir aquesta situació. No pot ser. És a dir, si tens clar quan comences a governar és que no pots governar per a tothom o que en aquest cas governar-se per a tothom. Però, no és de l’agrat de tothom les decisions que puguis prendre. Per tant, si es pren una decisió s’ha d’anar a totes perquè és una prioritat que tu et marques com a govern.

Per tant, entenem que no ha estat del tot justificat que hagin pres aquestes decisions de contradir allò que en principi ens han venut com a titular. Per tant, creiem que no és la manera adequada de conduir la gestió del dia a dia. Per tant, jo diria que s’hi trobava a faltar aspectes assolits. És aquesta manca de gestió, aquesta manca de lideratge i aquesta manca de programa de projecte per Palamós per situar-lo allà on cal. Palamós era un referent al territori. Hem perdut aquesta credibilitat. Abans era municipi de referència, de visita obligada per tantes qüestions i en aquests moments estem veient com municipis del voltant que abans els portavem a la cua i ens estan passant per davant i estan portant projectes, estan aprofitant fons europeus reals. Estem parlant de milions d’euros que estan caient i permeteu-me la culpabilitat, que ja ho he dit que han rebut municipis del voltant i Palamós s’està emportant alguna coseta, però res a veure amb els projectes estratègics que s’estan fent a nivell de territori.

Això significa un gran atractiu, que és el que permet desenvolupar altres sectors i per tant, creiem que en aquest cas Palamós s’ha quedat enrere i que caldrà posar els punts sobre les i, diguem-ho així, i recuperar aquelles mancances que sabem que detectem tots plegats i que, per tant, hem de tirar endavant.

Ja ho avançava una miqueta, però quines són les prioritats o iniciatives que creu que són més importants per Palamós i per Sant Joan per a aquestes properes eleccions?

Moltes. El problema que tenim és aquest que si haguéssim vist una evolució positiva en 8 anys, podríem dir que cal resoldre petites coses, però la inèrcia ens ha portat a veure que aquesta manca de gestió, aquesta manca de projecte realment, temes de gran calat encara estan sobre la taula, que s’hauran de resoldre. A partir del 28 de maig, qui governi haurà d’agafar les regnes i començar a treballar de valent per solucionar tots aquests problemes. Prioritats, també iniciatives, jo crec que no només a nivell de municipis, sinó també i aquí avanço que a nivell de territori, el PSC ens hem trobat amb altres candidats d’altres municipis per treballar projectes comuns. Estem acostumats a treballar sempre per la nostra parcel·la, és a dir, el nostre municipi és la nostra prioritat. Però hi ha qüestions que són d’impacte, diguem-ho així, per a tot el territori. Parlem de la mobilitat, el transport públic, un transport públic totalment deficitari. Hem de fer un transport més a demanda.

En temes d’educació, en temes d’habitatge, en temes d’ocupació, en temes de joves. Realment estem veient l’evolució que estem tenint. Per tant, creiem que és molt important que siguem capaços tots plegats de posar sobre la taula que més enllà del municipi, tenim territori i el territori pot fer projectes globals que poden ser molt més econòmics i molt més eficients.

I si no ens plantegem això realment com a territori, estem venuts. Ens interessa. La Costa Brava és una marca pròpia. Més enllà de la marca Palamós, Sant Joan, Calonge, Sant Feliu, Platja dAro o el que sigui, evidentment hem de vendre aquest projecte com a territori perquè la gent ens vingui a visitar. El revulsiu econòmic a això d’aportar tots els sectors ha de ser perquè ens creiem que el projecte com a territori també hi ha de ser. Per tant, més enllà, tots els municipis que formem part d’aquesta proposta de PSC Costa Brava Centre. El que volem és incorporar els pactes de govern. Aquestes iniciatives, que creiem que tothom pot assumir que no és una qüestió només de PSC, sinó qüestions jo crec que de seny i de millorar la qualitat de vida dels nostres ciutadans.

Llavors, què diferencia en la seva candidatura respecte als altres partits que es presenten a les eleccions municipals d’enguany?

Candidatura com a persones o candidatura com a programa?

Ambdues coses.

Com a candidatura, com a persones, diguem-ho així. Hem intentat sobretot captar la importància de fer una llista totalment transversal amb persones de totes les edats, de totes les professions i amb tots els punts de vista possibles en un programa, jo crec que molt divers, tocant molts temes que creiem que és important, que hi encabim inquietuds reals i quan per l’altra hi ha problema el fet que el que estem fent no és una proposta de PSC com a membres de candidatura, sinó que portem des de l’estiu passat trobabt-nos amb entitats i associacions, amb persones, ciutadans a peu per veure què han detectat a nivell de municipi, què funciona, què no funciona, què hem de millorar i en base a això és el que hem vestit el nostre programa.

El que fem és detectar de cadascun dels barris de cada una de les entitats i associacions que estan vivint i col·laborant amb l’Ajuntament, què podem fer millor i vestir aquestes propostes realistes a quatre anys i que realment ens permetin poder dir que podem assolir objectius o el que diem sempre el programa és important que marqui objectius que quan acabem aquests quatre anys de mandat sapiguem que allò s’ha assolit. Per tant, de vendre fum i de fer grans titulars, tothom en sap. Ara el que interessa com a equip es poder donar resposta a inquietuds reals que hem captat de la ciutadania.

Podria avançar nos alguns punts del seu programa polític per a aquestes eleccions?

Podríem estar un programa a dos o tres fent entrevistes. Però si us sembla bé en faré quatre pinzellades. La nostra proposta bàsicament és com volem Palamós, Sant Joan en el futur. Volem un Palamós Sant Joan que sigui net, que sigui segur, que estableixi les persones com a grans prioritats de les seves polítiques. Volem un Palamós Sant Joan que sigui col·laboratiu, entitats, associacions. No oblidem que si avui Palamós Sant Joan funciona és perquè les entitats i associacions hi juguen un paper molt important. Volem un Palamós Sant Joan que generi molta ocupació en aquests moments, veient com està sobretot en determinats sectors de població.

Volem un Palamós Sant Joan que sigui ordenat i organitzat, sobretot en tema via pública, mobilitat. Amb ocupacions en tema de gestió. Volem un Palamós Sant Joan saludable, però també el volem descentralitzat. Que és que actualment el que estem veient és que tot ho tenim al centre del municipi i tot el que fem, ho fem al centre. Recordem que Palamós només té 13 quilòmetres quadrats d’extensió, però que tots els ciutadans són importants i tots els barris són importants. Per tant, la importància de veure tot això.

I com a prioritats establertes si parlem, ja del que són equipaments per donar aquest canvi de visibilitat de vuit anys i d’inactivitat per fer nous equipaments, que són els més visibles, al final parlem d’un aparcament dissuasori que volem proposar a la Generalitat amb el desenvolupament del nou Pla Director del Port, amb la intenció de desencallar aquest trànsit rodat tan nociu. diguem d’alguna manera del nucli de la població. Plantegem una casa d’oficis. Plantegem la col·laboració publicoprivada. En aquest sentit, creiem que és important el que dèiem que els industrials, els empresaris, els restauradors ens diguin què necessitem per continuar fent aquesta ocupació i donar sortida als joves i els no tan joves amb la gestió de Palamós.

Parlem d’habitatge, per exemple. Un dels temes clau el tema habitatge. A Palamós estem a la cua. Palamós no disposem de com altres municipis tenen blocs de pisos que han quedat desocupats on no s’han acabat de desenvolupar perquè la crisi econòmica no va permetre. En molts municipis han comprat aquests edificis, els estan acondicionant i els posaran el parc públic d’habitatge.

Per tant, a Palamós ens toca això. Estem amb una prolongació del Carrer Vincke que ens ha de permetre desenvolupar nous sectors que permetin habitatge. Però més enllà de tot això, com a municipi, també Palamós dins d’aquest desenvolupament té unes parcel·les, són quatre finques que estan determinades al Pla d’Ordenació Urbanística. Per tant, l’Ajuntament pot fer aquesta promoció municipal amb un pla de finançament per fer habitatge pròpiament dit. El programa diem que com a mínim ja surten 60 habitatges, per tant, molt important.

Parlem de polítiques molt diverses. Parlem d’equipaments molt importants. Els que ens toca a nosaltres i els que no. També parlem de la importància tenim dos anys de marge per posar a disposició uns terrenys per fer un hospital comarcal. Per tant, a partir del 28 de maig, qui governi s’ha d’assegurar que això tindrà viabilitat. Però també passa perquè havíem de tenir una estació d’autobusos que deuria d’estar ja inaugurada. Fa poques setmanes s’ens va dir que es facilitarien les obres, però encara no s’ha desencallat. Per tant, hi han grans equipaments que no depenen de la nostra economia i del nostre pressupost, sinó que depenen el que dèiem abans. El fet que governi Esquerra ens hauria d’haver obert moltes portes i facilitar tot això, en aquests moments estem molt encallats amb aquests temes.

És que ja us dic que un programa amb un programa tot l’oferim per parlar de tot el nostre programa electoral. Per tant, he fet quatre pinzellades, però sí que m’agradarà altres ocasions poder desenvolupar a fons cadascun d’aquests punts.

Finalment, m’agradaria preguntar-te en el cas de no assolir una majoria absoluta a les eleccions d’enguany estaríeu disposats a pactar amb altres formacions polítiques?

Sí, el punt de partida nostre i ho hem dit en diferents ocasions, i és que al final nosaltres optem per l’alcaldia. Evidentment som realistes. Sabem com està la situació. Creiem que Esquerra perdrà la majoria. Ho considerem així pel que captem de la ciutadania. Amb els votants que tenien i que estan desil·lusionats perquè estan decebuts per aquesta manca de gestió per part d’Esquerra.

Per tant, entenem que al final pot ser que passi pels pactes i per les coalicions pactes de govern. Per tant, partim de la base que també he dit més d’una ocasió que crec que els programes electorals reflectiran molts d’ells moltes inquietuds que compartim tots plegats perquè captem, és a dir, la visió de Palamós que tenim tots els mateixos amb unes propostes o altres, però crec que els programes poden ser molt semblants. Diguem-ho d’aquesta manera.

Per tant, el PSC es planteja pactar amb aquell que tingui ganes de treballar per Palamós. Jo he començat l’entrevista dient que l’esperit de servei públic evidentment hi són per treballar. Per tant, tothom que tingui ganes de treballar serà benvingut.

I evidentment, línies vermelles. Cap. Tenim una molt bona relació personal amb tots els candidats que es presenten i amb els equips que es presenten. Jo crec que al final és la predisposició. Estem en política municipal, no estem al Parlament ni estem a l’Estat. Per tant, el que hem de veure tots plegats és que tots marquem uns objectius clars per al nostre municipi. Tots ens estimem el nostre municipi i per tant, pel que hem de vetllar tots plegats és d’arribar als millors acords per assolir fites, marcar objectius i al final donar una resposta a la ciutadania que ens està demanant que treballem. Per tant, hi som per treballar i per res més.

Doncs esperem que tinguin molta sort i encerts en aquestes eleccions municipals i també donar-vos les gràcies per la vostra visita als estudis de Ràdio Capital.

Molt agraïts a vosaltres per convidar-nos i per permetre’ns d’alguna manera posar a disposició els nostres pensaments i la nostres bona predisposició a captar allò que encara estem acabant de perfilar per programes. Però evidentment, al final es tracta d’això d’estimar Palamós, Sant Joan i per tirar endavant projectes comuns.

- Publicitat -