Regencós ha celebrat aquest dissabte els 250 anys de la rajoleria can Marc. Més de 180 persones han assistit a l’acte, superant les previsions dels organitzadors.
Can Marc és l’última rajoleria artesana que queda activa al municipi. El mestre rajoler Joan Ferrer Plana, darrer representant d’una tradició familiar ininterrompuda, continua elaborant els rajols de manera manual seguint les tècniques heretades.
Regencós, que avui té prop de 300 habitants, havia arribat a concentrar fins a 23 forns de rajols. Durant la celebració, Joan Ferrer ha mostrat les eines tradicionals i ha explicat el procés que transforma el fang en rajols de qualitat. Els assistents també han pogut visitar el forn de llenya, que es manté encès durant dies amb torns continuats.
La jornada ha inclòs la projecció d’un documental amb imatges gravades a can Marc entre els anys noranta i un col·loqui moderat per la periodista Carmina Hereu. A la taula rodona hi han participat l’investigador Carlos Serra i el ceramista Josep Matés, col·laborador habitual de Joan Ferrer.
La festa ha acabat amb un esmorzar tradicional a base de pa amb vi i sucre, pa amb vi i sal, i pa amb una rajola de xocolata que imitava els rajols de fang.