16.9 C
Pals
Diumenge, 5 febrer 2023
- Publicitat -

El buidatge de Vacamorta, en perill per la possible pèrdua dels cànons de residus

La secretària d'Acció Climàtica, Anna Barnadas, alerta dels greuges per a Catalunya que pot comportar la futura llei de residus espanyola, en tramitació al Senat

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

La secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas, ha alertat aquest dijous que “la pèrdua dels cànons de residus que recapta actualment la Generalitat, arrel de la nova Llei de residus i sòls contaminats per a una economia circular”, que està previst que aprovi la setmana vinent el Senat, i que contempla un sol cànon estatal, “posa en perill el full de ruta que estem treballant pel buidatge de l’abocador de Vacamorta“.

En el cas dels residus municipals, el paguen els ajuntaments per cada tona de fracció resta (la que no es recull selectivament) que es destina a dipòsit controlar o a la valorització energètica. La recaptació d’aquets impost ecològic conforma l’anomenat fons del cànon, que retorna a la ciutadania a través del finançament d’una getsió sostenible dels residus.

Gràcies a aquest fons, per exemple, s’ha pogut desplegar la recollida selectiva de la fracció orgànica a convocar ajust per a ens locals per millorar infraestructures de gestió de residus, com les deixalleries o les plantes de tractament.

La llei que podria afectar a Vacamorta

La pèrdua de bona part dels ingressos de l’Agència de residus de Catalunya (ARC) significarà la reducció de les inversions per millorar la gestió de les deixalles que es generen i una minva de la qualitat ambiental del país. En el cas de Vacamorta queden compromesos els possibles terminis per a les accions previstes que s’estan treballant i valorant per donar compliment a la sentència que determina el buidatge de la instal·lació.

Durant la tercera reunió de la Comissió informativa per avaluar les implicacions socials que es derivin del tancament i buidatge del dipòsit controlat de Cruïlles, celebrat aquest dijous, el director de l’ARC, Isaac Peraire i Roura, ha epxlicat que, malgrat tots els entrebancs, la voluntat de l’agència és procedir amb la màxima agilitat possible. Peraire ha anunciat que la primera retirada de residus està a punt d’adjudicar-se i es realitzarà en els propers mesos. A més, s’ha compromès a presentar d’aquí tres mesos, durant la propera reunió de la Comissió, un pla d’execució de la sentència.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -