Roser Castillo: “Vinc d’una família de nedadors, per això, porto tota la meva vida nedant”

- Publicitat -

El CN Palamós està acabant la temporada amb diverses proves i campionats en l’àmbit català. Fa unes setmanes el club va participar en el Campionat de Catalunya Màster on Roser Castillo va guanyar tres medalles d’or en la categoria de màster de 70 a 74 anys. Per parlar-nos d’aquestes victòries i el món de la natació ens va visitar a Veus de l’Empordà la nedadora del CN Palamós, Roser Castillo.

La nedadora explica que aquest ha estat un molt bon any ple de “grans resultats”. Recorda que l’any passat va ser un any de recuperació, ja que va haver-se d’operar dels malucs. Roser Castillo explica que tot va començar fa set anys, quan li van anunciar que per poder caminar bé l’havien d’operar del maluc esquerre.

La recuperació de la segona operació, però va ser més ràpida. A més, Roser Castillo va poder tornar a nedar en pocs dies i va ser aquell any quan va participar en el Campionat Europeu de Roma i va quedar subcampiona.

Més de 70 anys nedant

Roser Castillo és de Barcelona i ja des de ben petita va estar connectada al món de la natació. “Jo vinc d’una família de nedadors”, afirma Roser Castillo. Tant el pare com la mare havien estat nedadors, però el pare, a més, havia format part de l’equip de Waterpolo espanyol que va viatjar fins als jocs olímpics de Londres i Hèlsinki. Tots tres germans anaven cada cap de setmana a nedar a la piscina.

A part de ser nedadora, Roser Castillo també va ser entrenadora de natació i activitats aquàtiques. La nedadora destaca que l’important no era que els nens aprenguessin a nedar, sinó que no els fes por anar a l’aigua. Per això, incideix sobretot en la importància d’introduir aquestes activitats aquàtiques a l’hora d’aprendre a nedar.

Les proves estrella

Abans de ser operada, Roser Castillo gaudia de les proves de curta distància en el món de la natació. “Fer més de 50 metres per mi era com impossible”, afirma la nedadora. Però al perdre la força muscular de les cames, Roser Castillo va entrar al món de les distàncies llargues. Explica, a més, que va sortir de la zona de confort i va provar de nedar, per exemple, papallona.

Després d’aquest primer rècord d’Espanya, en els 200 metres papallona, Roser Castillo ha anat aconseguint diferents rècords. A més, la nedadora apunta que durant aquest darrer any ha anat millorant les seves marques i, en definitiva, els diferents rècords que té. Aquests bons resultats i amb un treball previ, l’any passat Roser Castillo va poder participar en els Campionats Europeus de Roma 2022, on va quedar subcampiona en els 200 metres papallona.

I tot i haver participat en campionats mundials, europeus o espanyols, Roser Castillo reconeix que no rep cap mena d’ajuda quan es parla de desplaçament, d’inscripcions, etc. Afirma que a Palamós, a més a més, tampoc hi ha una piscina on pugui entrenar exclusivament el CN Palamós. Entrenen en una piscina que no és reglamentària durant l’hivern, però durant l’estiu es desplacen a la platja de la Fosca per entrenar.

Roser Castillo també participa en els campionats de llarga distància on es disputen proves com els 800 metres, els 1.500 metres o els 3.000 metres. Són proves que requereixen una preparació mental, però que Roser Castillo gaudeix molt. La nedadora explica que els entrenaments que fan amb el CN Palamós estan encarats a la natació en aigües obertes, tot i que ella també entrena pel seu compte per preparar els campionats.

Quan es parla de la natació en aigües obertes, Roser Castillo reconeix que fins que va arribar a Palamós ella nedava sense problemes al mar. Tot i això, va agafar una mica de respecte a aquest tipus de sortides al mar, però a poc a poc va recuperant la confiança. Entre els reptes de futur, Roser Castillo, vol poder nedar en les proves d’aigües obertes que hi ha actualment. La nedadora també volia anar al Japó a competir en el campionat del món, tot i que s’haurà d’esperar als campionats del món de l’any que ve.

 

- Publicitat -