L’Agència de Residus de Catalunya ja ha adjudicat a una empresa el projecte de buidatge de l’abocador de Vacamorta, a Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura. Finalment, s’ha imposat l’oferta més econòmica, que l’havia fet la societat limitada Disseny i Sostenibilitat, per una xifra propera als 100.000 euros. La proposta detalla com serà el procés de buidatge d’aquest dipòsit controlat i també s’han previst els efectes mediambientals associats a aquestes operacions.

En conjunt, es retiraran fins a 2,3 milions de tones de l’abocador, que romanien en aquest espai des del 2003, quan la Generalitat va autoritzar l’empresa Recuperació de Pedreres a fer-ho. L’any 2011, però, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va impugnar la llicència i el 2014, el Tribunal Suprem ho va ratificar. Aleshores, es va procedir al tancament de l’abocador i cap residu hi entrava.

El mes de maig de 2017, es produïa un fet substancial pel cas, perquè l’aleshores conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, anunciava que la Generalitat retiraria les tones de deixalles a Catalunya Ràdio, després de la sentència desfavorable. Ara bé, advertia dels perills que se’n podien derivar:

L’Ajuntament de Cruïlles, la Plataforma Alternativa a l’Abocador de Cruïlles i el grup ecologista CEPA van unir les seves forces per reclamar que l’actuació comencés a dur-se a terme immediatament, però la Generalitat no va treure a licitació el projecte fins aquest gener. Les accions de buidatge, una vegada adjudicades, es duran a terme properament.