19.8 C
Pals
Dijous, 1 maig 2025
- Publicitat -

Salut deplega un nou programa de detecció precoç de càncer de coll uterí a les comarques gironines

El nou mètode substitueix la citologia tradicional i permet una detecció més eficaç. El programa es desplegarà en dues fases i busca contribuir a l’eliminació d’aquest càncer, especialment en dones d’entre 30 i 65 anys

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img

El Departament de Salut ha desplegat a la Regió Sanitària de Girona un nou programa de cribratge per detectar el virus del papil·loma humà, principal responsable del càncer de coll uterí. El nou sistema substitueix la citologia tradicional, coneguda també com la prova de Papanicolau, per una prova molecular molt més sensible, capaç de detectar la presència del virus abans que es desenvolupin lesions.

El cribratge s’adreça a dones i persones amb coll uterí d’entre 30 i 65 anys. L’objectiu és detectar la infecció abans que apareguin canvis cel·lulars que puguin derivar en un càncer. Cristina Meléndez, coordinadora mèdica del Servei d’Anatomia Patològica de l’Hospital Trueta, ha explicat que aquest nou sistema permet “identificar millor les persones amb risc de desenvolupar lesions precanceroses o càncer”.

La primera fase del programa va començar el mes de gener a les comarques del Gironès, el Pla de l’Estany i la Selva Interior. S’ha estès de forma progressiva a tota la regió i s’aplica de manera oportunista, és a dir, aprofitant les visites habituals als centres d’atenció a la salut sexual i reproductiva.

Segons la ginecòloga Ester Vila, referent de la Unitat de Patologia Cervical de l’Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta, quan la prova surt alterada, es contacta telefònicament amb la pacient i se la deriva a un centre de referència per fer una colposcòpia. Aquesta prova consisteix en observar el coll uterí amb líquids específics i fer una biòpsia per confirmar el diagnòstic. Vila destaca que “tenir el virus no vol dir tenir un càncer, sinó que ajuda a seleccionar les persones que necessiten un estudi més complet”.

La segona fase del programa serà poblacional i es posarà en marxa més endavant. En aquest cas, es convidarà les dones a participar-hi per mitjà d’un missatge de text. Elles mateixes podran recollir un dispositiu d’automostra a la farmàcia i retornar-lo una vegada feta la prova. Aquesta opció també estarà disponible als centres sanitaris per a qui prefereixi fer-la amb l’ajuda de professionals.

La nova prova, segons els experts, ofereix entre un 60 i un 70% més de protecció contra el càncer invasor en comparació amb la citologia. També permet espaiar més els controls en els casos amb resultat negatiu. A més, el sistema està pensat per adaptar-se a les futures cohorts de joves vacunades contra el virus del papil·loma humà, millorant encara més la seva eficàcia.

Les dades de la Unitat d’Epidemiologia i Registre del Càncer de Girona indiquen que cada any es diagnostiquen una trentena de casos de càncer de coll uterí a la demarcació. L’edat mitjana de les persones afectades és de 56 anys i la taxa de supervivència als cinc anys és del 62%. A més, es calcula que una de cada 130 dones podria patir aquest tipus de càncer al llarg de la vida, i que es registren unes vuit defuncions anuals.

La Dra. Pilar Barretina, cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Institut Català d’Oncologia a Girona, recorda que “la majoria d’infeccions per papil·loma humà desapareixen soles, però algunes poden provocar canvis cel·lulars que amb el temps poden derivar en càncer”. Per això, insisteix en la importància de la vacunació i la detecció precoç. La mateixa Dra. Vila augura que, gràcies a la prevenció, “en 15 o 20 anys podríem veure desaparèixer aquesta malaltia”.

Aquest nou programa situa Catalunya al mateix nivell que altres països europeus en l’estratègia impulsada per l’Organització Mundial de la Salut, que té com a objectiu eliminar el càncer de coll uterí mitjançant la vacunació, la detecció precoç i el tractament de les lesions.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Arriba la quarta edició del VillarFest

A ple cor d’un dels barris més emblemàtics de Barcelona, el barri de Gràcia, se celebrarà un festival que il·luminarà els seus carrers després de l’apagada d’aquest dilluns i donarà la benvinguda a l’estiu. Els joves estudiants de cicles formatius del Centre Villar organitzen la quarta edició del VillarFest, que tindrà lloc el pròxim 7

Altres notícies