17.5 C
Pals
Dimecres, 7 juny 2023
- Publicitat -

Sant Feliu de Guíxols ja és Capital de la Sardana 2021

La capitalitat de la ciutat va ser endarrerida un any a causa del coronavirus

Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Sant Feliu de Guíxols Capital de la Sardana 2021 malgrat havia estat designada per a l’any anterior. La pandèmia va obligar a endarrerir el projecte un any, amb l’acceptació també per part de les dues poblacions que la seguiran el 2022 (Balaguer) i el 2023 (Sant Cugat del Vallès). Tanmateix, el programa de la Capital de la Sardana 2021 s’ha vist poc alterat. Inclou tot l’any diverses propostes festives al voltant de la sardana amb la voluntat de divulgar-la a públics aliens al sector i entre la mainada de la ciutat. El projecte és que la ciutat esdevingui un pol d’atracció cultural, turístic i econòmic.

Cal recordar que Sant Feliu de Guíxols és una ciutat estretament vinculada amb la sardana i la cobla ja que compositors de renoms hi van estat present al llarg de la història, entre els quals destaca el mestre Juli Garreta.

L’esdeveniment institucional es va celebrar dissabte al Teatre Auditori Narcís Masferrer, amb la presència de l’alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas, la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya, Maria Àngels Blasco, el president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Xavier Tresserras, el coordinador del projecte Capital de la Sardana, Víctor Sallés, el vicepresident segon diputat de Cultura de la Diputació de Girona Albert Piñeira i d’altres autoritats del món de la sardana i la dansa.

L’alcalde Carles Motas va indicar que no és una casualitat que la ciutat sigui la Capital de la Sardana 2021 perquè hi ha una història cultural. Va assegurar que hi treballen des de fa temps i que ho faran tot amb excel·lència. També va recalcar que és un dia important i preveu que impulsarà un canvi en el model turístic local i, per tant, en l’economia del municipi.

Per la seva banda, el diputat de Cultura de la Diputació de Girona Albert Piñeira, va posar de relleu que segons Josep Pla, Sant Feliu de Guíxols és el “bressol de la sardana” i Maria Àngels Blasco va destacar el fet que molts compositors van dedicar el seu talent a les sardanes .

Finalment, l’activista cultural Joan Vidal i Gayolà va assumir el paper de pregoner i va apuntar que Sant Feliu de Guíxols ja va propiciar l’esplendor de la sardana als anys 60 i que la seva proclamació com a Capital de la Sardana és totalment merescuda.

Durant l’acte es va poder escolar la sardana dedicada al projecte, Sant Feliu de Guíxols, Capital de la Sardana, del compositor Antoni Mas i Bou. També es va presentar el quadre pintat per Josep Maria Alarcón, que romandrà exposat a l’entrada de l’Ajuntament en commemoració de l’esdeveniment.

A més, es van donar a conèixer els Premis Capital de la Sardana 2021, reconeixement per a persones, entitats i institucions que han desenvolupat una tasca de difusió i defensa de la sardana i la dansa tradicional. La Comissió Capital de la Sardana és l’encarregada d’atorgar-los i s’entregaran el 18 de desembre a Sant Feliu de Guíxols. Enguany els premiats han estat els següents: Medalla al Mèrit Sardanista a Salvador Saumoy i Pellicer, Medalla al Mèrit Musical a Jordi Figaró i Voltà, Medalla al Mèrit de la Dansa a Jordi Torres i Grangé. Pel que fa als Premis Capital de la Sardana, els premiats a la dedicació van ésser Josep Quer i Agustí, Mateu Nogueras i Boher i Montse Gili i Llort. També, s’han atorgats premis a la continuïtat a diverses colles sardanistes i premis a mitjans de comunicació a diverses ràdios locals. Finalment, hi va haver premis a la promoció i la difusió i a propostes artístiques.

Més informació sobre la capitalitat de Sant Feliu de Guíxols a la pàgina electrònica https://www.guixols.cat/sardana o als perfils de les xarxes socials de Facebook (https://www.facebook.com/capitaldelasardana), Twitter (@Capital_Sardana) i Instagram (https://instagram.com/capital_sardana).

 

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

La discreció

Ara que ja han acabat les eleccions municipals sembla que hauríem d’anar per feina. Que hi anem o no...
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -