20.1 C
Pals
Dilluns, 27 maig 2024
- Publicitat -

Sant Jordi i la Tramuntana

Supermatí - opinió
Sant Jordi i la Tramuntana
Loading
/

Aquesta setmana hem vist roses de tots colors i molt llibres.

Alguns a les parades i altres sota el braç de persones passejant per les rambles i places del país.  Una tradició nostrada que és l’admiració i  lenveja d’altres contrades i nacions.

Qui més qui menys ja té a casa la rosa i el llibre que li han regalat durant la diada i és tant la tradició que fins i tot n’hi ha que se´ls  autoregalen.

Diuen les dades que aquesta setmana és de les millors per a la venda de llibres i roses . Enguany s’han venut set milions de roses I els ranquincs de venda de llibres es publiquen amb goig i entusiasme .A l’hora tant els llibreters com les persones escritores queden astorades i cansades d’informar, de comentar , de recomanar i  de signar l’autoria de la seva obra.

És una setmana de felicitat i d’identitat que es preserva any darrera any a gairebé tots els municipis de Catalunya.

El temps ha acompanyat i s’ha salvat el dia ¡, malgrat les previsions meteorològiques semblaven augurar una diada de mal temps.

Ara toca cercar el millor moment per a llegir a casa . A l’estiu ? un dia de relax? un dia de tramuntana?

Aquests dies a l’Empordà ens ha bufat la tramuntana amb valentia i bravor i és  quan bufa que  el cel esdevé d’ un color blau puríssim que només podem especialment observar i conèixer aquí a la nostra comarca .

Molts autors han fet  referència a la tramuntana en les seves obres i n’ha esdevingut un referent mític de la literatura empordanesa. Des del mateix  Josep Pla que en parla en diversos escrits, a el poeta Carles Fages de Climent  o el mateix  Joan Maragall  que qualificava l’ Empordà com el palau del vent o en Garcia Marques que va viure l’experiència del vent de tramuntana per primera vegada  a Cadaqués i ho va plasmar en un conte podríem dir mig de por “Tramontana” com a un vent de mal auguri o  Víctor Català que diu : Oint l’udolar terrorífic de la tramuntana… què se’m dóna a mi de les fredes explicacions….o fins i tot a Núria Esponella que en la novella “Ànima de tramuntana “ens parla de la recerca de sentit a la vida amb la protagonista d’una dona que  entrellaçant el present i el passat mostra la capacitat de resilència femenina.

És per tot això que va ser un bon sant Jordi, amb tramuntana inclosa i amb les ganes de llegir ben vives per tot l’any.

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios