23.2 C
Pals
Diumenge, 16 juny 2024
- Publicitat -

Seguiment d’amfibis al Baix Ter, una de les espècies més amenaçades pel canvi climàtic

Aquest seguiment té l’objectiu de preservar aquesta espècie, que s’ha vist amenaçada pels canvis climàtics, la destrucció del seu hàbitat i les espècies invasores.

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Segons explica el Punt Avui, el Consori del Ter ha encarregat un seguiment dels amfibis aquesta tardor al curs baix del riu per tal de conservar aquesta espècie tan amenaçada acualment. Aquesta acció s’inclou dins el projecte Actuacions de conservació de fauna fluvial amenaçada al Baix Ter 2022-2023, i que ja ha permès detectar espècies com la salamandra, els gripaus comú i corredor o granotes verda ibèrica, la pintada i el tòtil.

Durant la tardor, el seguiment de les poblacions d’amfibis s’ha centrat en diferents zones de l’espai xarxa Natura 2000 Riberes del Baix Ter, i també a les finques en custòdia El Roig de Ripoll i Matabosc de Torelló.

El projecte Actuacions de conservació de fauna fluvial amenaçada al Baix Ter 2022-2023 engloba el seguiment d’amfibis, amb l’objectiu de conservar el patrimoni natural per a consorcis gestors d’espais d’interès natural de la Diputació. L’estudi, segons explica El Punt Avui, el porta a terme l’empresa Sorelló, Estudis al Medi Aquàtic i tindrà continuïtat a la primavera i tardor de l’any que ve.

Els ambifis són el grup de vertebras que més està patint les amenaces del canvi climàtic i altre causes. La seva destrucció i fragmentació d’hàbitats ha augmentat dràsticament el seu declivi, així com també la contaminació, els atropellaments i les espècies invasores.

A Catalunya aquest grup animal utilitza punts d’aigua de diferents tipus per reproduir-se. Entre aquests tipus es troben els hàbitats aquàtics associats a rius permanents com el Ter: basses i aiguamolls de diferents superfícies i fondàries situats a les ribes.

El seguiment ha tingut en compte els amfibis adults i larves, establint diferents mètodes de prospecció per a una correcta detecció de les diferents espècies: pels anurs adults es realitzen escoltes nocturnes de cants i transsectes. En canvi, pels urodels i per les larves es mostregen les masses d’aigua amb el salabre seguint estrictament els protocols de bioseguretat.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

El Massi Baix Ter aconsegueix el doble en una prova de la Copa d’Espanya a Abanilla

Ainara Albert ha quedat primera en la prova i el segon lloc ha estat per Íngrid Ruiz.
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -