 
			En una entrevista concedida al Supermatí, el president de la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Oli de l’Empordà, Simon Casanovas, ha valorat positivament l’inici de la campanya d’enguany. “Hem començat bé”, ha afirmat, tot destacant que les previsions es van complint i que la producció serà “normal” després de tres anys marcats per collites molt escasses. A més, ha remarcat que la qualitat de l’oli és excel·lent.
Casanovas ha explicat que les pluges de la tardor passada van permetre als arbres refer-se i reprendre el seu cicle vegetatiu amb normalitat. Aquest any, malgrat la manca de pluges durant el setembre i l’octubre, les oliveres han donat fruit suficient. “L’aigua ajuda a una bona maduració de les olives i a obtenir un oli amb més rendiment”, ha explicat.
La producció prevista per aquesta temporada és de 200.000 quilos d’oli, una xifra que Casanovas considera dins la normalitat després d’anys complicats.
La DOP aporta valor i confiança al consumidor, ja que certifica l’origen i les varietats utilitzades, principalment l’argudell. A més, enguany la DOP compta amb nous trulls certificats, una dada que considera significativa: “És un senyal que les coses es fan bé i que la denominació és una eina útil per promocionar i protegir el nostre oli”.
Això, sumat a la tendència creixent de consumir productes de proximitat, afavoreix els productors locals.
Pel que fa als preus, Casanovas admet que van pujar fa dos anys per una mala collita a la península Ibèrica, però que actualment estan estabilitzats i una mica per sota dels valors màxims.
El president de la DOP ha destacat l’interès creixent pel turisme vinculat a l’oli. Molts trulls organitzen tastos i visites guiades, on els visitants poden veure de prop com s’elabora l’oli i entendre les diferències amb altres productes. “Quan la gent veu que no hi ha cap additiu i que tot el procés és físic, ho valoren molt més”, ha afirmat.
Casanovas també ha reconegut que el relleu generacional és un repte pendent, com en molts altres sectors agraris. Apunta que cooperatives i empreses privades estan buscant fórmules per garantir la continuïtat del conreu de les oliveres.


