11 C
Pals
Dissabte, 26 novembre 2022
- Publicitat -

Sobre el tancament de la gavina

Una notícia trista: tanca la Llibreria la Gavina de Palamós. A l’Empordanet necessitem més llibreries i menys especulació’, així fa el tuit que vaig penjar dissabte al matí i que el dia següent ja té 200 retuits i 500 likes. Gràcies a la ràpida reacció de ràdio Capital es comentava amb més detall la notícia.

L’emblemàtica i històrica (42 anys ja!) llibreria de Palamós tanca en breu les seves portes. Un cúmul de factors han portat a aquest final: la competència d’Amazon, la manca de recolzament al comerç de proximitat, els pocs incentius i marges per els llibreters i, de ben segur, circumstàncies personals de la Montse i les seves companyes.

En parlava ahir mateix amb la Teresa Calabús, la meva llibretera de capçalera a la llibreria Cucut i també amb en Bernat Puigtobella, de Núvol. Tots estem una mica consternats amb la notícia, doncs es suma a altres que van en la mateixa línia: trontolla el futur de la llibreria Mediterrània de Palafrugell (i aquí ja som una colleta de gent que estem mirant de mobilitzar-nos) però també plana sobre el fet el recent manifest de la llibreria Temerària, de Terrassa. I és que no debades sorprenen els noms d’agunes llibreries potents nascudes els darrers anys: la Impossible, la Temerària, la Nollegiu…Serà realment heroic mantenir les nostres llibreries obertes?

I el twitter continua bullint, demanant a tothom que s’impliqui, que faci el favor de comprar llibres a les seves llibreries de barri. Crec fermament que les institucions haurien de posar-s’hi ben aviat o em temo que veurem un efecte dominó bastant rotund. Biblioteques, escoles i llibreries haurien de formar un triangle molt més ben avingut i proper; les llibreries haurien de gaudir d’un estatus de comerç emblemàtic i els nostres nous llibreters -cada cop més ben formats gràcies a un exitós postrau de llibreria a la UB- haurien de comptar amb tota la nostra complicitat.
A l’Empordanet no només ens tocarà tornar a cridar contra l’especulació, em fa l’efecte que ara també ens tocarà lluitar perquè el nostre ecosistema cultural no s’empobreixi encara més.
Penseu-hi aquests dies propensos a adquirir lectures d’estiu.

 

També et pot interessar

Gavina Llibreria de Palamós tanca les seves portes després de 42 anys d’història

 

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios