11.4 C
Pals
Dijous, 9 desembre 2021
- Publicitat -

Sol, Tramuntana i un mini-huracà mediterrani

Albert Aparicio
Graduat en Física i Màster en Meteorologia. Observador meteorològic de la XOM (meteocat) a Palafrugell.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
spot_img

El vent de component nord bufarà avui i també ho farà els dies vinents amb força moderada i alguns cops de vent forts que poden superar els 65 km/h. Per aquest divendres de fet el Servei Meteorològic de Catlunya manté un avís de perill per mala mar amb onades que poden superar els 2.5 m d’altura. Per altra banda l’estat del cel serà  majoritàriament assolellat, però ambient fred amb temperatures que es mouran entre els 6ºC de mínima i els 15-16ºC de màxima.

Dissabte i diumenge es manté la Tramuntana i a partir de diumenge caldrà estar molt atents a l’evolució del pronòstic meteorològic perquè es formarà una baixa centrada a les Illes Balears que podria adquirir característiques d’un sistema tropical amb la possibilitat de convertir-se en un mini-huracà mediterrani.

El temps que farà a principis de la setmana que ve està molt condicionat per la formació i posicionament d’aquesta baixa. Els darrers mapes meteorològics (06/11/2021) mostren que Catalunya i l’Empordà quedarien al marge de l’efecte d’aquesta borrasca, batejada Blas.  Això sí, diumenge la Tramuntana serà forta, amb cops d’entre 70 km/h i fins a 90 km/h i hi haurà alteració marítima amb onades que poden superar els 4 m d’altura.

De fet, fa unes setmanes el Servei Meteorològic Italià ja va informar de la formació d’un petit huracà mediterrani batejat com Apollo (o Glòria en altres països) que va causa intenses pluges i vent molt fort a la zona de Sicília.

Recordem que l’any passat també es va formar un cicló mediterrani amb característiques tropicals , anomenat Ianos que va afectar Grècia.

Aquest tot i no ser un fenomen habitual, tampoc és nou. El mediterrani és una de les majors zones de ciclogènesi (creació de ciclons/borrasques/sistemes de baixes pressions) del món, però l’increment de la seva temperatura al llarg de les darreres dècades, pot fer que el que abans era anecdòtic avui sigui més freqüent.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

El cas de Palau-Sator: quines conseqüències penals pot tenir disparar un gos?

El maltractament animal està contemplat en el Codi Penal. Està regulat a l'article 337, que detalla quatre categories de maltractament animal. El cas de Palau-Sator s'emmarca en l'article 337.3, que tipifica el delicte de maltractament animal en la seva modalitat "molt agreujada".
- Publicitat -spot_img

Altres notícies

- Publicitat -