21.9 C
Pals
Diumenge, 25 maig 2025
- Publicitat -

Suport mutu per deixar la beguda i treure l’estigma: Alcohòlics Anònims vol estrendre’s arreu de les comarques gironines

L’entitat dona suport a més d’un centenar de persones de la demarcació a través de set grups que es troben periòdicament

Temps de lectura: 6 minuts
- Publicitat -spot_img

Alcohòlics Anònims (AA) vol ampliar la seva presència arreu de les comarques gironines, especialment a zones on encara no té activitat, com la Garrotxa i el Ripollès. L’objectiu és arribar a més gent i acabar amb l’estigma associat a l’alcoholisme. Actualment, l’organització dona suport a més d’un centenar de persones a través de set grups, que es reuneixen periòdicament. La majoria de participants asseguren que les reunions d’AA els ajuden especialment perquè se senten “identificats i compresos”. Segons les dades més recents del departament de Salut, el 51,6% de les urgències per consum de substàncies a Catalunya el 2022 van ser per consum d’alcohol. A més, l’alcohol està present en el 25% dels conductors morts en accidents de trànsit.

A la demarcació de Girona, Alcohòlics Anònims (AA) s’ha reestructurat per millorar la col·laboració entre els grups que té repartits pel territori i potenciar també la connexió amb l’estructura general d’AA a Catalunya, ubicada a Barcelona. La nova coordinació permet compartir recursos i promoure iniciatives comunes, amb l’objectiu de garantir que el suport arriba a més gent que pateix problemes relacionats amb l’alcohol. “La reestructuració ens ha permès optimitzar l’organització interna”, expliquen des de Girona 82, un dels dos grups que hi ha a la ciutat.

Suport a més d’un centenar de persones

Ara, l’objectiu d’AA a comarques gironines és estendre’s a més punts del territori per arribar, sobretot, on no té presència -com és el cas de la Garrotxa i del Ripollès- i poder donar així suport a més gent amb alcoholisme. Actualment, a la demarcació hi ha set grups actius: Figueres, Banyoles, Blanes (Selva), Sant Feliu de Guíxols, Sant Antoni de Calonge i els dos de Girona. En conjunt, donen suport a més d’un centenar de persones.

Les reunions de tots els grups, que són autogestionades i sense suport de professionals, segueixen totes un mateix model. Es comença llegint els dotze passos del programa d’Alcohòlics Anònims. I, després, els membres comparteixen les seves experiències i es donen suport mutu. Tot, per aconseguir un objectiu comú: deixar de consumir alcohol.

El grup Girona 82 es reuneix dos cops per setmana (dimarts i dijous) al vespre en una sala del Centre Cívic de Sant Narcís. La majoria dels que hi assisteixen asseguren que el suport mutu i la identificació amb altres membres que ofereix AA són “fonamentals” en el procés de recuperació. “Aquí entens que no només et passa a tu i deixes de sentir-te sol”, coincideixen a dir. A més, el suport s’estén fora de les reunions. Els membres dels grups d’AA s’intercanvien els números de telèfon i estableixen una relació més fluida per donar-se suport en la lluita contra l’alcoholisme en el seu dia a dia.

La Cristina (nom fictici) és una de les membres d’AA a Girona 82. Va detectar que tenia un problema d’alcoholisme als 28 anys, alertada pel seu entorn, i en fa gairebé 40 que forma part d’Alcohòlics Anònims. “Tinc amics que em demanen perquè segueixo venint, després de tant temps si ja estic bé”, relata, i contesta: “Hi ha gent que em va ajudar a mi i ara vull ajudar als nous que arriben”. És el mateix que sent en Fran, que també fa temps que hi assisteix: “El grup no només serveix per mantenir-te sense beure, sinó que gratifica molt veure com els companys que arriben també es van recuperant a poc a poc”.

En Josep té 35 anys i és una d’aquestes persones que acaba d’incorporar-se a les sessions del grup Girona 82. Explica que va començar a beure als 14 anys i que, amb el temps, el seu comportament quan anava begut va anar empitjorant: “Conduïa begut, em barallava amb la gent i l’endemà no recordava res”, lamenta. En el seu cas, no és un problema del dia a dia, sinó més aviat d’ambients festius. “Quan s’apropa alguna celebració, com un casament, estic nerviós, perquè no sé com actuaré”, confessa. Alcohòlics Anònims l’ajuda a entendre què li passa i a sentir-se acompanyat: “M’adono que no soc l’únic i sento menys soledat”.

Un altre dels assistents novells a les reunions d’AA a Girona és en Jorge, que s’hi va adreçar per primer cop fa uns tres anys i mig per recomanació d’un amic. “Em vaig adonar que la meva relació amb la beguda no era normal”, assegura. I explica: “Els amics em deien que bevia massa i, generalment, l’endemà no recordava què havia fet la nit anterior i ho passava malament”. Ara, sent pare, diu que el grup l’ajuda a mantenir-se abstemi. A més, celebra tenir la sort de comptar també amb suport familiar. “Sé que si hi torno, ho perdré tot”, afirma.

Alcoholisme

L’alcoholisme és una malaltia reconeguda per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). “Per mi, va ser un alleujament entendre que era una malaltia”, explica la Cristina, que diu que abans de demanar ajuda i comprendre què li passava, va viure una etapa molt complicada. “És increïble com et pots autoenganyar, per molt que el teu entorn et digui que no estàs bé”, relata.

En el seu cas, diu, va arribar a Alcohòlics Anònims “derrotada”, perquè no només consumia alcohol, sinó també altres drogues. El detonant per mirar de sortir d’aquesta dinàmica va ser l’ultimàtum que li va posar el seu marit: “Em va dir que no podia més; teníem dos nens petits i vaig decidir assistir a una reunió d’AA per buscar ajuda”, comença, i relata: “De seguida, em vaig adonar de moltes coses i em vaig sentir molt identificada amb el grup, especialment, amb altres dones que hi havia”.

D’aquell primer contacte amb AA recorda especialment el relat d’un altre membre que va compartir que amagava ampolles d’alcohol: “Vaig dir-me: “Déu meu, no soc l’única que ho fa, no soc un bitxo estrany””. En la mateixa línia, en Fran trasllada que abans d’arribar a Alcohòlics Anònims “pensava que era una mala persona” i que bevia “per fer patir” el seu entorn i a si mateix. Una idea que es va esfumar del seu cap quan va saber que patia una malaltia: “Costa entendre que és una malaltia, perquè la gent ho associa a un vici”, diu.

La Lídia (nom fictici) és una altra de les membres d’AA a Girona 82. Hi ha accedit fa només un any, però ja fa temps que conviu amb aquesta malaltia. Després de deu anys consumint, va aconseguir “tapar l’ampolla” durant dotze, gràcies a rebre tractament psiquiàtric. Recentment, hi va recaure i quan estava a punt d’ingressar en un centre, va veure un anunci d’AA i va decidir informar-se’n. “Tant de bo ho hagués fet abans”, afirma, i anima a tothom que estigui en una situació semblant a fer el mateix.

Com la majoria dels que hi assisteixen, el que més valora del grup la Lídia és “compartir amb persones amb el mateix problema”; a més de seguir el programa que “està dissenyat per canviar”. “No només serveix per deixar de beure; sinó per gestionar emocions en comptes de tapar-les amb l’alcohol”, afirma.

Aquest programa es basa en una guia pràctica de dotze punts que han ajudat milions de persones arreu del món a recuperar-se de l’alcoholisme. Aquests passos no segueixen un tractament mèdic, sinó un procés d’autoconeixement, canvi personal i ajuda mútua entre persones que comparteixen el mateix problema.

2,6 milions de morts al món

El consum d’alcohol continua sent una de les principals causes de mortalitat prematura a escala global. Segons les darreres dades de l’OMS, gairebé 2,6 milions de persones van morir el 2019 per causes atribuïbles a l’alcohol. El 77% de les víctimes eren homes. I la franja d’edat amb més defuncions per aquesta causa va ser dels 20 i 39 anys, amb un 13% del total. A més, Europa i Àfrica són els continents amb més morts relacionades amb el consum d’alcohol. El 2019, van registrar 52,9 i 52,2 per cada 100.000 habitants, respectivament.

A Catalunya, segons les dades més recents del departament de Salut, el 51,6% de les urgències per consum de substàncies del 2022 van ser per consum d’alcohol. En xifres, es van produir 12.244 episodis i d’aquests, 710 eren de menors d’edat. A més, l’alcohol està present en el 25% dels conductors morts en accidents de trànsit a les carreteres catalanes i, juntament amb altres substàncies, en més del 50% de les morts per intoxicació aguda per drogues.

L’alcohol està relacionat amb l’aparició de malalties com el càncer, patologies cardiovasculars i trastorns mentals, però també amb violència de gènere, suïcidis, complicacions greus durant l’embaràs i accidents de trànsit. Només el 2019, es van registrar gairebé 300.000 morts per sinistres viaris vinculats al consum d’alcohol a tot el món, i prop de la meitat van ser persones afectades indirectament.

També segons les dades recollides per l’OMS, uns 400 milions de persones arreu del món majors de 15 anys conviuen amb trastorns relacionats amb l’alcohol, i uns 209 milions, amb dependència de l’alcohol. Tanmateix, hi ha hagut avenços: del 2010 al 2019, el nombre de morts atribuïbles al consum d’alcohol per cada 100.000 persones va disminuir un 20,2% a escala global.

90 anys d’Alcohòlics Anònims

Alcohòlics Anònims és una xarxa global formada per persones que comparteixen experiències, amb l’objectiu de recuperar-se de l’alcoholisme i ajudar també a altres persones a sortir-ne. És una organització sense ànim de lucre i no vinculada a cap religió, ideologia política, ni institució.

Actualment, a Catalunya hi ha una setantena de grups d’Alcohòlics Anònims repartits pel territori. A escala global, l’associació té presència a prop de 180 països i els seus documents s’han traduït a desenes d’idiomes.

Fundada el 1935 als Estats Units, l’associació celebra enguany el 90 aniversari amb actes arreu del món. A comarques gironines, es farà el 10 de juny (dia en què es va constituir AA) a les set de la tarda al Centre Cívic del barri de Sant Narcís a Girona.

- Publicitat -
- Publicitat -

La 9a edició de l’Oncoswim recapta gairebé 100.000 euros per a la recerca del càncer de mama triple negatiu

L’esdeveniment, que combina esport i solidaritat, ha comptat amb més de 160 participants i ha elevat l’aportació acumulada a la recerca mèdica fins als 400.000 euros.

Altres notícies