Als Hostelets de Pierola, un grup de paleontòlegs troben els primers ossos d’en Pau, el Pierolapithecus catalaunicus

Aquesta espècie de primats van ser descoberts el 2002 per un equip dirigit per Salvador Moyà-Sola, i fou l’únic individu conegut, que va viure fa uns 13 milions d’anys, en una època escassament estudiada.

Va ser batejat amb el nom de Pau, a causa de les mobilitzacions polítiques que durant la presentació pública del descobriment hi havia contra la Guerra d’Iraq, arran d’una proposta del periodista Josep Corbella.

És tan important, perquè podria ser l’antecessor comú de l’home i els grans simis, goril·les o bonobos.

L’espècie tenia adaptacions especials per enfilar-se als arbres, amb un tòrax ample i pla, una columna vertebral inferior, rígida, canells flexibles i escàpules en la mateixa direcció que l’esquena.

La trobada es va fer mentre es reparava un camí d’obres d’ampliació de l’abocador de Can Mata, quan una excavadora va trobar una vèrtebra i una costella.

Mor Nelson Mandela als 95 anys

Mandela va ser un polític sud-africà i un dels líders més emblemàtics de la lluita contra el sistema polític de l’apartheid i va arribar a ser el primer president de la República de Sud-africa, entre el 94 i el 99, elegit per sufragi universal a les primeres eleccions nacionals no racials de la història del país.

Es va afiliar al Congrés Nacional Africà l’any 1944 per tal de lluitar contra el domini polític de la minoria blanca i la segregació racial que impulsava. Es va fer advocat i va participar en la lluita no violenta contra les lleis de l’apartheid.

Va ser detingut per ordre del govern sud-africà i amb el suport de la CIA va ser condemnat a cadena perpètua a la presó i a treballs forçats. Va ser un símbol de la lluita per la igualtat racial.

Després de 27 anys a la presó, va ser-ne alliberat el 1990. Tres anys més tard va rebre el Premi Nobel de la Pau per les seves accions a favor de la fi de l’apartheid.

Va morir el 2013 a causa d’una infecció pulmonar, envoltat per la seva família.

Neix el tenor Josep Carreras avui fa 71 anys

Carreras està en actiu des del 1970 i el seu repertori inclou fins a seixanta rols operístics i més de sis-centes cançons. Ha protagonitzat diverses filmacions d’òpera, tant per la televisió com cinema o vídeo.

Ha cantat als teatres i festivals més importants del món com l’Scala de Milà el Metropolitan de Nova York, l’Opera de Munic o la London’s Royal Opera House.

Carreras també és conegut per la feina humanitària com a president de la seva fundació contra la leucèmia, que ell mateix va fundar el 1988, després de recuperar-se d’aquesta greu malaltia.