23.9 C
Pals
Dilluns, 15 juliol 2024
- Publicitat -

Torroella de Montgrí deroga els acords d’exaltació franquista

Ràdio Capital
Ràdio Capitalhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -
Ràdio Capital, la ràdio del Baix Empordà
Ràdio Capital. La ràdio de l'Empordà
Torroella de Montgrí deroga els acords d'exaltació franquista
Loading
/

El ple de Torroella de Montgrí derogarà avui els acords d’exaltació franquista aprovats entre el 1939 i el 1975. La proposta la presenta l’equip de govern, format per ERC-Junts, UP i L’EST. En total són 10 acords del règim. Entre altres, el que fa referència al nom del pont del riu Ter batejat oficialment com a Pont del tinent general Orgaz o la contribució amb 50 pessetes a la construcció del Valle de les Caídos. La proposta vol recordar que aquests acords es van prendre en un moment de pèrdua de drets, llibertats i vides humanes, enmig d’una repressió que va obligar a milers de persones a exiliar-se.
En un comunicat, l’equip de govern de Torroella de Montgrí detalla que la proposta s’emmarca en l’esperit de la Llei del Memorial Democràtic i la Llei de la Memòria Històrica. Entre altres coses, aquest marc determina la retirada dels símbols i monuments públics que honorin o recordin al franquisme, exaltin l’aixecament militar i la Guerra Civil. En aquest sentit, l’Ajuntament va inaugurar l’11 de Setembre de 2010 un monòlit en homenatge als més de 300 presoners que van ser obligats a treballar en la reconstrucció del Pont del Riu Ter entre l’estiu i el desembre de 1940. El monòlit forma part de la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica de Catalunya i també vol recordar les víctimes de la Guerra Civil i la pèrdua de drets i llibertats que va comportar el franquisme.

D’altra banda, en el mateix ple municipal es farà oficial la renúncia de Jordi Regincós, d’ERC-JUNTS, com a regidor a Torroella. El titular d’Educació, Joventut i Accions Socials plega perquè no pot compaginar de manera satisfactòria la seva feina com a professor a la Universitat de Girona, la seva activitat política i la seva vida familiar. Segons ha expressat ell mateix, després de donar-hi moltes voltes, i havent-ho parlat amb els companys d’ERC-JUNTS, finalment ha presentat la renúncia. Regincós ha explicat a Ràdio Capital que amb el temps s’ha adonat que no podia dedicar-s’hi com caldria.


Jordi Regincós també ha apuntat que la seva estada a la política era només per un temps. Entén negatiu el cas de les persones que viuen de la política durant tota la seva vida professional, però alhora, defensa una millor retribució per als alcaldes.

Maria Mercader, cinquena en la candidatura municipal de 2015, agafarà el relleu de Regincós. En principi, assumiria les mateixes competències delegades per l’alcalde, Josep Maria Rufí, a Regincós, que són Cultura, Educació, Festes, Patrimoni Cultural i la presidència de l’Organisme Autònom Can Quintana-Museu de la Mediterrània.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Gregory Porter, un bri de llum a l’escenari de Porta Ferrada

Tal com va dir just començar el concert el mateix protagonista de la nit, el port de Sant Feliu...
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -