Imatge del satèl·lit Meteosat del 7 de gener.

El gener de ha estat més càlid que altres anys i ha portat algunes sorpreses meteorològiques, com el tornado que va afectar l’Alt Empordà. Aquest el és balanç que en fa el Servei Meteorològic de Catalunya. L’ens, per cert, ha confirmat que l’esdeveniment del 7 de gener a Cistella i Terrades va ser un tornado i no un esclafit.

El Servei Meteorològic de Catalunya qualifica de termomètricament càlid el mes de gener, i fins i tot de molt càlid en punts del litoral Central, de Ponent, del prelitoral Sud i a les Terres de l’Ebre. En el cas del Baix Empordà, la temperatura mitjana de gener se situa per sobre de la mitjana climàtica de la sèrie de referència, que per al Meteocat ara és el període 1961 – 1990.  En territori empordanès, el fenomen meteorològic més destacat del primer mes de 2018 va ser el tornado que el diumenge 7 de gener va afectar els municipis de Cistella i Terrades, a l’Alt Empordà, on va provocar importants destrosses i danys materials. En un primer moment es va considerar que era un esclafit, però el Servei Meteorològic de Catalunya ha confirmat que fou un tornado. Són dos fenòmens similars. Per determinar si és una cosa o altra, cal un testimoni gràfic, ja sigui fotografia o vídeo, i els tècnics han de poder comprovar posteriorment l’impacte sobre el terreny.

El tornado és com un remolí ascendent que penja del núvol de la tempesta, amb vents giratoris que poden arribar de 100 a 300 quilòmetres hora. El seu poder és molt destructiu, perquè impacta en una zona reduïda però amb molta violència. En canvi, l’esclafit és una ventada molt forta, però no giratòria, que baixa del núvol de tempesta a gran velocitat, impacta sobre el terreny i genera una ona expansiva. Les ràfegues, inferiors a les del tornado, es mouen entre 100 i 180 quilòmetres per hora, però pot tenir mes abast perquè afecta més metres o quilòmetres quadrats.